Παύσατε πυρ είπε η Ρωσία διά στόματος του προέδρου της Ντμίτρι Μεντβέντεφ και συμφώνησε στο ευρωπαϊκό σχέδιο για τον τερματισμό της κρίσης στον Καύκασο, θέτοντας όμως όρους στη Γεωργία. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει τώρα να αποδεχθεί και η Τιφλίδα.


Πληροφορίες, πάντως, από τα πεδία των μαχών, κάνουν λόγο για συνέχιση των συγκρούσεων. Πυρά δέχτηκε και το όχημα στο οποίο επέβαινε ο απεσταλμένος της ΝΕΤ στο Γκόρι της Γεωργίας Φίλιος Στάγκος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο οδηγός του.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε πως η ασφάλεια των Ρώσων πολιτών και των ειρηνευτικών δυνάμεων στη Νότια Οσετία έχει αποκατασταθεί και διέταξε την παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, έθεσε όμως όρους στη Γεωργία να μετακινήσει τα στρατεύματά της μακριά από τα σύνορα της Ν. Οσετίας και να δεσμευτεί εγγράφως πως δεν θα πραγματοποιήσει στο εξής επίθεση. Ο Μεντβέντεφ είχε διεξοδική συζήτηση με τον Γάλλο πρόεδρο και προεδρεύοντα της Ε.Ε. Νικολά Σαρκοζί, με τον οποίο συμφώνησε

ΤΙ ΖΗΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Να μετακινήσει τα στρατεύματά της μακριά από τα σύνορα της Ν. Οσετίας και να δεσμευτεί εγγράφως πως δεν θα πραγματοποιήσει στο εξής επίθεση

σε σχέδιο έξι σημείων όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται παύση των εχθροπραξιών, επιστροφή του ρωσικού στρατού στις θέσεις που κατείχε πριν από την κρίση και έναρξη των συνομιλιών για το καθεστώς της Αμπχαζίας και της Ν. Οσετίας. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε δηλώσει ότι «η Ρωσία εισέβαλε σε κυρίαρχο γειτονικό κράτος και απειλεί τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή του. Αυτή η πράξη είναι απαράδεκτη τον 21ο αιώνα».

Παρά τη διπλωματική πρόοδο όμως, η ρητορική αμφοτέρων των πλευρών Γεωργίας και Ρωσίας παραμένει εκρηκτική. Ο Μεντβέντεφ σε μια ασυνήθιστα σκληρή για τον ίδιο δήλωση χαρακτήρισε παράφρονα τον Γεωργιανό πρόεδρο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τού ζήτησε να παραιτηθεί, ενώ ο Μιχαήλ Σαακασβίλι ενώπιον 150.000 οπαδών του στην Τιφλίδα απάντησε ότι μια μέρα θα τιμωρήσει τη Μόσχα για την εισβολή. Πρόσθεσε ακόμη πως η χώρα του θα αποχωρήσει από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών.

Μέτρα κατά της Ρωσίας

Στο ΝΑΤΟ εκφράζονται απόψεις για επανεξέταση των σχέσεών του με τη Ρωσία. Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως διακυβεύεται η ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, ενώ σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. που συναντώνται σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες θα συζητήσουν το ενδεχόμενο ανάληψης συμβολικής κίνησης κατά της Μόσχας σε ένδειξη δυσαρέσκειας. Χθες η Γεωργία ανακοίνωσε πως κατέθεσε προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά της Ρωσίας για εθνοκάθαρση το 1993 και το 2008.

Εκρήξεις στο Γκόρι – στις φλόγες το Τσχινβάλι


ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ για συνέχιση των εχθροπραξιών συνέχιζαν να εκτοξεύουν έως αργά χθες οι δύο πλευρές.

Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν στο Γκόρι της Γεωργίας. Συνεχείς εκρήξεις, για τις οποίες η Μόσχα δήλωσε ότι δεν ευθύνεται, άφησαν τουλάχιστον 5 νεκρούς, μεταξύ των οποίων ο Ολλανδός εικονολήπτης Σταν Στόριμανς. Ο δημοσιογράφος που τον συνόδευε, τραυματίστηκε. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, Γεωργιανός δημοσιογράφος και ο οδηγός του επίσης σκοτώθηκαν ενώ πυρά δέχτηκε και το όχημα στο οποίο επέβαιναν ο απεσταλμένος της ΝΕΤ Φίλιος Στάγκος, ο οδηγός του- τραυματίστηκε-, ο εικονολήπτης και ο διερμηνέας του.

«Δεν είδαμε ποτέ τον γεωργιανό στρατό μέσα στο Γκόρι. Ήταν ένα τυφλό χτύπημα με στόχο να τρομοκρατήσει τον άμαχο πληθυσμό», δήλωσε ο Φίλιος Στάγκος. Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, Τσχινβάλι, δεκάδες σπίτια παρέμεναν παραδομένα στις φλόγες. Τουλάχιστον 100.000

άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί έως τώρα, σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ανησυχία για αύξηση της τιμής του πετρελαίου


ΑΝΗΣΥΧΙΑ για αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού προκάλεσε χθες το κλείσιμο από την ΒΡ του πετρελαιαγωγού Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) – Σούπσα (Γεωργία, Μαύρη Θάλασσα) μέχρι να εκτονωθεί πλήρως η κρίση. Παράλληλα, η βρετανική εταιρεία σταμάτησε την άντληση φυσικού αερίου από την περιοχή.

Κλειστός όμως παραμένει και ο αγωγός Μπακού – Τιφλίδα- Τζεϊχάν από την περασμένη εβδομάδα λόγω επίθεσης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν Κούρδοι αυτονομιστές.

[ ΓΝΩΜΗ ] Αγκάθι για την αμερικανική ηγεμονία


Η εικόνα με τα ρωσικά άρματα μάχης στη Γεωργία δείχνουν τον θυμό της μεγάλης γάτας που τελικά έπιασε το ποντίκι, το οποίο την ξεγελούσε επί χρόνια. Η Ρωσία δεν ανησυχεί απλώς για τους Οσέτιους. Ο Καύκασος απασχολεί τους Ρώσους για πολλούς λόγους. Η κρίση στη Γεωργία δεν αντιστοιχείται με τη δολοφονία ενός αρχιδούκα στο Σαράγεβο. Όμως οι ιστορικοί ίσως δείξουν στο μέλλον τον μικρό αυτό πόλεμο- την ώρα της εντυπωσιακής τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων από την αναδυόμενη Κίνα- ως την αρχή της δύσης της αμερικανικής ηγεμονίας στον κόσμο. Αν το νέο Μεγάλο Παιχνίδι γίνεται για το πετρέλαιο του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, η Δύση ίσως να το χάσει.

Η Ρωσία δεν είναι πια ο ασπόνδυλος γίγαντας της δεκαετίας του 1990: το ισχυρό, αυταρχικό καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ενδυναμώσει επιθετικά τη Ρωσία. Έχει δείξει ήδη την ανηλεή αποφασιστικότητά του για κυριαρχία στον Καύκασο συντρίβοντας την Τσετσενία. Το Κρεμλίνο έχει χρησιμοποιήσει τους πελάτες του, την Αμπχαζία και την Οσετία σαν Δούρειο Ίππο, για να συνθλίψουν την ανεξαρτησία της Τιφλίδας.

Η ανακατάληψη της Οσετίας είναι ένας μόνο μικρός στόχος της ρωσικής εκστρατείας. Πιο σημαντική είναι η επίθεση στο γεωργιανό έδαφος, γεγονός που επαναβεβαιώνει την ηγεμονία της Ρωσίας στον Καύκασο, αμβλύνει τις ταπεινώσεις των τελευταίων 20 ετών (με την ανεξαρτητοποίηση της Γεωργίας) και θίγει την αμερικανική κυριαρχία.

Ο συντάκτης είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ο νεαρός Στάλιν».