Γενικεύεται η κρίση στον Καύκασο, με τους Ρώσους- ύστερα από τη Νότια Οσετία- να ανοίγουν δεύτερο μέτωπο στη Δυτική Γεωργία εισβάλλοντας από την Αμπχαζία. Στόχος τους οι πόλεις Γκόρι, Σενάκι και Ζουγκντίντι. Με την κατάληψη του Γκόρι οι Ρώσοι ουσιαστικά κόβουν τη Γεωργία στα δύο

Ως αργά χθες, πάντως, η Μόσχα διέψευδε ότι κατέλαβε τη στρατηγικής σημασίας πόλη, στην εξίσου στρατηγικής σημασίας περιοχή- εκεί όπου εξελίσσεται δραματικά τις τελευταίες μέρες το «μπρα ντε φερ» Ρωσίας- ΗΠΑ.

Διμέτωπος είναι πλέον ο πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Καύκασο. Ρώσοι αξιωματούχοι επέμεναν χθες πως δεν έχουν πρόθεση να καταλάβουν γεωργιανό έδαφος. Ωστόσο αργά το βράδυ ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι ανακοίνωσε στο εθνικό συμβούλιο ασφάλειας της Γεωργίας πως «η χώρα έχει κοπεί στη μέση». Η σύγχυση για την κατάσταση που επικρατεί στα πολεμικά μέτωπα του Καυκάσου είναι προφανής, γεγονός είναι πάντως πως η πόλη Γκόρι- 60 χλμ. από την πρωτεύουσα Τιφλίδα- βρίσκεται στον μοναδικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει την ανατολική με τη δυτική

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

της Γεωργίας: Δεν είναι σαφές αν στόχος των Ρώσων είναι να προωθηθούν στην Τιφλίδα

χώρα και με την κατάληψή της η Γεωργία κόβεται στα δύο. Δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή ανέφεραν ότι είδαν Γεωργιανούς στρατιώτες να εγκαταλείπουν το Γκόρι με κατεύθυνση την Τιφλίδα. Τρομοκρατημένοι εγκατέλειπαν την πόλη και οι κάτοικοί της με κάθε μέσο. Πολλοί στέκονταν στην άκρη του δρόμου και σταματούσαν κάθε αυτοκίνητο που έβλεπαν να περνά, παρακαλώντας να τους πάρει.

Δεν είναι σαφής ο στόχος

Το απόγευμα οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στη Γεωργία από τη δυτική αποσχισθείσα επαρχία της Αμπχαζίας. Οι περισσότερες γεωργιανές δυνάμεις εκείνη τη στιγμή μάχονταν γύρω από τη Νότια Οσετία, το πρώτο μέτωπο που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα, με το σφυροκόπημα της πρωτεύουσας Τσχινβάλι από την Τιφλίδα. Σύμφωνα με Γεωργιανούς αξιωματούχους, ρωσικά στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν στην πόλη Σενάκι, σε απόσταση 30 χλμ. από λιμάνι του Πότι της Μαύρης Θάλασσας, και στο Ζουγκντίντι, κοντά στην Αμπχαζία, καταλαμβάνοντας αστυνομικούς σταθμούς. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως Αμπχάζιοι σύμμαχοι των Ρώσων κατέλαβαν το γειτονικό χωριό Κούργκα. Ο επικεφαλής του γεωργιανού συμβουλίου ασφαλείας επισήμανε πως δεν είναι σαφές αν στόχος των Ρώσων είναι να προωθηθούν στην πρωτεύουσα της Γεωργίας. Οι ΗΠΑ πάντως απομάκρυναν τις οικογένειες των διπλωματών τους από την Τιφλίδα και τουλάχιστον 170 από τους υπηκόους τους, που είχαν αποκλειστεί στη Γεωργία.

Μπρα ντε φερ Ρωσίας – ΗΠΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, η Γεωργία είναι ο ισχυρότερος σύμμαχός της από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Όχι μόνο ενθάρρυνε τις φιλοδοξίες του 38χρονου φιλοδυτικού προέδρου της για ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά συνέβαλε και στη στρατιωτικοποίηση της χώρας, προσφέροντας εξοπλισμό και στρατιωτική εκπαίδευση. Ποιος ήταν ο στόχος; Επίσημα, η προετοιμασία της Γεωργίας για το ΝΑΤΟ. Ανεπίσημα, η «εθνική επανένωση», η επαναφορά δηλαδή της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας υπό γεωργιανό έλεγχο.

Όμως η πολεμική περιπέτεια στην οποία έβαλε τη χώρα του ο Σαακασβίλι φαίνεται πως δεν είχε μελετηθεί καλά. «Ήταν αναπόφευκτο. Οι Ρώσοι θα αντιδρούσαν σκληρά». Πολλά κρίνονται στον Καύκασο για τη Ρωσία, και ανάμεσα σε αυτά, το δόγμα Πούτιν, «δηλαδή η αποκατάσταση του ρωσικού ελέγχου στην πρώην Σοβιετική Ένωση». Είναι παράλληλα μια μάχη ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ για τον έλεγχο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, δηλαδή το ενεργειακό, εκεί ακριβώς όπου είναι πιο ευάλωτη η Ευρώπη.

Διπλωματικός μαραθώνιος

ΣΕ ΠΛΗΡΗ εξέλιξη βρίσκεται ο διπλωματικός μαραθώνιος για την εκτόνωση της κρίσης. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε από την περιοχή πως «η Ε.Ε. πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στη διευθέτηση της κρίσης». Ο Κουσνέρ πρότεινε κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των δυνάμεων στις θέσεις που κατείχαν πριν από την 6η Αυγούστου, διεθνή παρουσία στην περιοχή και σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας- δεσμεύσεις που έκανε δεκτές ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι και αναμένεται να εκτιμηθούν και από τη Μόσχα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ομάδα των 7 ζήτησαν χθες από τη Ρωσία να σταματήσει όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες στο γεωργιανό έδαφος, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατηγόρησε τη Μόσχα για χρήση «υπερβολικής βίας». Η Ιταλία δήλωσε πως παραμένει στο πλευρό της Ρωσίας.