Τριάντα χρόνια είχε να πει «Μοτέρ, πάμε!» ο Ερρίκος Ανδρέου. Και δίνει, ξανά, το έναυσμα για μια μοιραία σχέση
«Να συγκινήσει και να θυμίσει κάτι από την αίγλη του παλιού ελληνικού κινηματογραφικού κοινωνικού δράματος» επιθυμεί η «Μοιραία σχέση»… Κάτι που δεν είναι φιλοδοξία, καθώς πίσω από την κάμερα βρίσκεται ένας μετρ του παλιού ελληνικού σινεμά, ο Ερρίκος Ανδρέου (γνωστός από τις ταινίες «Ο διχασμός», ο «Εφιάλτης», «Η ανταρσία των 10» και ο «Παπαφλέσσας», που γύρισε από το 1961 έως το 1976 και από τηλεσειρές όπως «Η εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη» και «Ο θάνατος του Τ ιμόθεου Κώνστα»).

Από τότε έχει να γυρίσει ταινία. Ώσπου ήρθε η «Μοιραία σχέση», κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Μήτσου Ευθυμιάδη, που σκιαγραφεί μια συναρπαστική

«Δεν υπάρχουν ντεμοντέ ιστορίες, αλλά ντεμοντέ παρουσιάσεις και σκηνοθεσίες»

ιστορία έρωτα και προδοσίας, με φόντο τη μεταπολεμική Ελλάδα. Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η «Μοιραία σχέση» ξεδιπλώνει το νήμα της ζωής ενός αγοριού, που εξελίσσεται σε ισχυρό άντρα μέσα από έναν κυκεώνα κακουχιών και στερήσεων.

Τα γυρίσματα της ταινίας άρχισαν στα υπέροχα φυσικά σκηνικά της Λευκάδας και της Κεφαλονιάς και αργότερα θα συνεχιστούν και στην Αθήνα. Τι σας έκανε να επιστρέψετε ύστερα από 30 χρόνια;

«Ο κινηματογράφος είναι η πρώτη και η μεγάλη μου αγάπη και η ιστορία στη «Μοιραία σχέση» περιγράφει μια δυνατή ερωτική σχέση ανάμεσα σε έναν αριστερό και την κόρη ενός δεξιού επιχειρηματία που ξεκινάει από τα μετεμφυλιακά χρόνια και φτάνει μέχρι τη χούντα και τη μεταπολίτευση».

Δεν φοβάστε μήπως φανεί ντεμοντέ η ιστορία αυτή στη… μεταλλαγμένη εποχή μας;

«Δεν υπάρχουν ντεμοντέ ιστορίες, αλλά ντεμοντέ παρουσιάσεις και σκηνοθεσίες. Εγώ αισθάνομαι άνθρωπος που ζει στην εποχή μας και αφουγκράζομαι την καθημερινότητα γύρω μου και τις αναζητήσεις του κοινού στα θέματα τέχνης». Πού οφείλεται το γεγονός ότι κάθε χρόνο αρκετές ελληνικές ταινίες γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία;

«Έχει βγει μια καινούργια γενιά σκηνοθετών που μιλάει άμεσα στον κόσμο, στο μεγάλο κοινό, που απευθύνεται, κυρίως, σε αυτό. Δεν κάνει ταινίες για τα φεστιβάλ, εγχώρια και διεθνή, που μπορεί να τιμούν τη χώρα μας, αλλά δεν είναι ο μέσος θεατής του σινεμά».

Η ταινία σας είναι ανεξάρτητη παραγωγή, γιατί δεν απευθυνθήκατε στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου;

«Δεν μου πηγαίνει η διαδικασία της ουράς και της επετηρίδας. Προτίμησα την ιδιωτική παραγωγή, αφού βεβαιώθηκα ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για μια άρτια παραγωγή. Και απ΄ ό,τι βλέπω, πολλές νέες ελληνικές ταινίες ακολουθούν αυτή την οδό».

Επιστροφή και του 80χρονου παραγωγού – ήρωα


Με τη «Μοιραία σχέση», πάντως, δεν επιστρέφει μόνο ο Ερρίκος Ανδρέου, αλλά και ο παραγωγός της Γεράσιμος Κανδύλης, ο άνθρωπος πίσω από την παραγωγή του αξέχαστου «Αστραπόγιαννου». Πίσω δε από τον ήρωα του βιβλίου και της ταινίας, «κρύβεται» και η ζωή του ίδιου του 80χρονου παραγωγού! Μπροστά στον φακό, η Νίνα Λοτσάρη και ο Σπύρος Σπαντίδας ενσαρκώνουν το μοιραίο ζευγάρι. Το σενάριο έχει γράψει ο Άρης Χατζόπουλος, τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Ανδρέας Ζαχαράτος, ενώ τη σκηνογραφία υπογράφει η Αγνή Ντούτση. Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι Γιάννης Μόρτζος, Αλμπέρτο Εσκενάζυ, Μαριάννα Πολυχρονίδου, Ιάκωβος Μυλωνάς, Αλίκη Ζαχαροπούλου, Τιτίκα Βλαχοπούλου, Δημήτρης Καλατζής, Βιβή Κατσάνη.