Για τον γερουσιαστή Μπάρακ Ομπάμα που επισκέφθηκε την Ευρώπη μόνο μία φορά τα τελευταία 4 χρόνια, κάνοντας μια στάση στο Λονδίνο καθ΄ οδόν προς τη Ρωσία, η ανταπόκριση πολλών Ευρωπαίων στην προεδρική του υποψηφιότητα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικήσυναισθηματική, αυθόρμητη, γεμάτη ελπίδα για αλλαγές στην Αμερική. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και πολιτικοί δεν είναι τόσο σίγουροι.

Το απόγευμα της Πέμπτης μπροστά σε 200.000 ανθρώπους στο Βερολίνο ο Ομπάμα έδωσε μια ποιητική ομιλία για τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά ιδεώδη και την κοινή Ιστορία. Όμως ήταν ασαφής για τα κρίσιμα θέματα του εμπορίου, της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής που αυτή τη στιγμή διαχωρίζουν την Ουάσιγκτον από την Ευρώπη και πιθανώς θα συνεχίσουν εάν εκλεγεί πρόεδρος- από τη Ρωσία, την Τουρκία, το Ιράν και το Αφγανιστάν έως τα χλωριωμένα κοτόπουλα και τα νέα τάνκερ ανεφοδιασμού. Οι Ευρωπαίοι θαυμάζουν τις πολιτικές ικανότητες του Ομπάμα και χαιρετίζουν την εμφανή ετοιμότητά του να σέβεται τις αντίθετες απόψεις. Για πολλούς στη Γηραιά Ήπειρο αυτό σημαίνει μια σημαντική διαφοροποίηση από την πολιτική της κυβέρνησης Μπους, ιδιαίτερα στην πρώτη θητεία, όταν οι ΗΠΑ επέλεξαν να αγνοήσουν τη συνθήκη της Γενεύης στο Γκουαντάναμο, απέρριψαν την συμφωνία του Κιότο για τις κλιματικές αλλαγές και εισέβαλαν στο Ιράκ, ξεκινώντας έναν πόλεμο με τον οποίο διαφωνούσαν πολλοί από τους Ευρωπαίους συμμάχους τους.

«Υπάρχουν θετικά στοιχεία», σχολίασε ο επικεφαλής του διεθνούς τμήματος της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro» Πιερ Ρουσλέν μετά την ομιλία του Ομπάμα. «Όμως σε θέματα όπως το περιβάλλον, η οικονομία και οι διεθνείς σχέσεις υπάρχουν και ερωτηματικά. Πολύ σύντομα ο Ομπάμα θα αντιμετωπίσει συγκεκριμένες ερωτήσεις, όπως π.χ. για το Αφγανιστάν».

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για την έκκληση του Δημοκρατικού υποψήφιου να δοθούν περισσότερα ευρωπαϊκά κεφάλαια για την άμυνα και την αποστολή στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Ανησυχούν επίσης ότι δεν θα αλλάξει την ανένδοτη στάση του προέδρου Μπους υπέρ του Ισραήλ. Και παρ΄ ότι εμφανίζεται ευαίσθητος απέναντι στις ευρωπαϊκές ανησυχίες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν ότι ο Ομπάμα δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την Ευρώπη. Όπως παρατήρησε χθες η εφημερίδα «Le Μonde», δεν έχει ζητήσει ποτέ να συναντηθεί με τον πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουάσιγκτον.