Στα ψυχιατρεία κινδυνεύουν να επιστρέψουν οι 2.000 ψυχικά πάσχοντες που φιλοξενούνται στους 405 δημόσιους και ιδιωτικούς ξενώνες και οικοτροφεία του προγράμματος “Ψυχαργώς”! Η απειλή είναι περισσότερο ορατή από ποτέ, αφού η λειτουργία των ξενώνων έχει οδηγηθεί σε τραγικό οικονομικό αδιέξοδο.
«Τα τέσσερα τελευταία χρόνια τα πράγματα είναι τραγικά με αποκορύφωμα το πρώτο εξάμηνο του 2008, που είναι και η χειρότερη χρονιά μας λόγω των συσσωρευμένων χρεών αλλά και της μη καταβολής καμιάς έκτακτης επιχορήγησης έως και τον περασμένο μήνα», καταγγέλλει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, κοινωνιολόγος, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας “Αργώς”.

Το Δίκτυο “Αργώς” εκπροσωπεί 36 μη κυβερνητικές οργανώσεις (νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου) που έχουν στην ευθύνη

ΚΟΒΟΥΝ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Το υπουργείο Υγείας περικόπτει διαρκώς τη χρηματοδότηση και δεν καταβάλλει επαρκώς τα έξοδα λειτουργίας και τους μισθούς

τους 160 ξενώνες και οικοτροφεία στα οποία φιλοξενούνται 2.000 ψυχικά πάσχοντες και εργάζονται 2.500 επαγγελματίες της υγείας. «Από το 2005 έως σήμερα- μετά τη λήξη της κοινοτικής συγχρηματοδότησης- η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο, αφού το υπουργείο Υγείας περικόπτει διαρκώς τη χρηματοδότηση και δεν καταβάλλει επαρκώς τα έξοδα λειτουργίας και τους μισθούς των απασχολουμένων υπαλλήλων, που παραμένουν απλήρωτοι για 2 έως και 6 μήνες για πολλοστή φορά έως τώρα και οδηγούνται σε ομαδικές παραιτήσεις».

Αποτέλεσμα των περικοπών και των μειωμένων επιχορηγήσεων είναι:

1. Στους περισσότερους ξενώνες το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 22% ενώ σε κάποιες δομές η μείωση αγγίζει και το 45%. Το υπάρχον προσωπικό ακυρώνει τις διακοπές του αφού ούτε επίδομα αδείας ούτε τους οφειλόμενους μισθούς παίρνει.

2. 15 ξενώνες αντιμετωπίζουν αγωγές εξώσεων και άλλοι 6 έχουν λάβει εξώδικα από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων λόγω μη πληρωμής των ενοικίων.

3. Εργαζόμενοι σε 8 ξενώνες έχουν κάνει αγωγές κατά των διοικήσεων που σε άλλες δέκα περιπτώσεις κλήθηκαν σε απολογία από την Επιθεώρηση Εργασίας.

4. Σε αρκετές δομές έχει διακοπεί το τηλέφωνο και σε άλλες έχει γίνει διακανονισμός για τα συσσωρευμένα χρέη προς τη ΔΕΗ.

5. Δεκάδες προμηθευτές διέκοψαν την πίστωσή τους προς τους ξενώνες με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μείνουν χωρίς τρόφιμα και είδη άμεσης ανάγκης οι φιλοξενούμενοι ψυχικά πάσχοντες.

6. Όλοι σχεδόν οι ξενώνες χρωστούν εισφορές στο ΙΚΑ!

Ο κ. Θεοδωρουλάκης καταγγέλλει ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο υφυπουργός Γ. Κωνσταντόπουλος «παρότρυνε τους εργαζόμενους να κάνουν επίσχεση εργασίας κατά των διοικήσεων των ξενώνων, υποστηρίζοντας ότι έχουμε εισπράξει όλα τα χρήματα».

«Με νύχια και με δόντια τους κρατάμε ανοιχτούς»


«ΑΥΤΗ ΤΗ στιγμή προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε ανοιχτούς τους ξενώνες της Αττικής», λέει η Ξένια Μαθιούδη, εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων του προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης “Ψυχαργώς” Αττικής.

«Οι άνθρωποι που φιλοξενούμε στους ξενώνες μας ήταν χρόνιοι ασθενείς που πέρασαν δεκαετίες ζωής στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο. Έκαναν μπάνιο με μάνικες, δεν είχαν ρούχα ή ένα προσωπικό αντικείμενο, δεν είχαν δικαίωμα να βγουν στην κοινότητα. Τα τελευταία πέντε χρόνια ζουν για πρώτη φορά σαν άνθρωποι. Είχαν χάσει την αξιοπρέπειά τους και την ανέκτησαν όπως απέκτησαν και τα χαμένα τους δικαιώματα αλλά και την ποιότητα ζωής που ένα κράτος δικαίου είναι υποχρεωμένο να παρέχει στους ψυχικά άρρωστους συμπολίτες μας».

Το υπουργείο Υγείας αδιαφορεί για όλα όσα συμβαίνουν στον χώρο της ψυχικής υγείας. Αυτό πιστεύει η Αγγελική Συλλιγαρδάκη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο “Περιβολάκι”: «Όταν το ελληνικό κράτος ήταν να κερδίσει από τα λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και δομές φτιάχτηκαν, και στελέχη βρέθηκαν. Τώρα που δεν κερδίζει και πρέπει να πληρώσει τη δική του συμμετοχή, προσπαθεί να μειώσει το κόστος εις βάρος των ψυχικά πασχόντων»!