Τέλος στο θρίλερ της απαγωγής του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας και ιδιοκτήτη της «Αλουμύλ» Γιώργου Μυλωνά δόθηκε περίπου στη μιάμιση τα ξημερώματα. Οι απαγωγείς του τον απελευθέρωσαν στην περιοχή της Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, δύο εβδομάδες μετά τη μαφιόζικη αρπαγή του μπροστά στα μάτια της συζύγου του, έξω από το σπίτι τους, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.


Το Σάββατο, η οικογένεια του 49χρονου επιχειρηματία παρέδωσε λύτρα ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, από τα 30 που ζητούσαν οι δράστες με σημείωμα που είχαν αφήσει.

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου στη μιάμιση τα ξημερώματα ήταν στο σπίτι του. Όπως έγινε γνωστό, οι δράστες στην περιοχή της Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης τον επιβίβασαν μόνο του σε αυτοκίνητο, που κατά πάσα πιθανότητα είχαν κλέψει, του έδωσαν τα κλειδιά και εντολή να οδηγήσει έως το σπίτι του και από εκεί να ειδοποιήσει την αστυνομία και όχι νωρίτερα. Ο Γιώργος Μυλωνάς έκανε ακριβώς όπως του υπέδειξαν, υπό το καθεστώς του φόβου από τη δεκαπενθήμερη ομηρεία του.

Πάντως, μετά την καταβολή των λύτρων, που αφέθηκαν σε πάρκινγκ μεταξύ Μακρύγιαλου και Κορινού Πιερίας το βράδυ του Σαββάτου από τη σύζυγο του επιχειρηματία – ακριβώς όπως είχαν υποδείξει οι δράστες της πιο επαγγελματικής απαγωγής στα ελληνικά χρονικά- θεωρούνταν βέβαιη η χθεσινή θετική εξέλιξη της υπόθεσης για τον κ. Μυλωνά και από νωρίς το απόγευμα χθες αναμενόταν η απελευθέρωσή του.

Αστυνομικοί της Ασφάλειας βρέθηκαν τη νύχτα στο σπίτι του επιχειρηματία, προκειμένου να μιλήσουν μαζί του και σε μια προσπάθεια να λάβουν την πρώτη κατάθεση για τα στοιχεία των δραστών, ώστε να μη χάσουν κι άλλον πολύτιμο χρόνο για τον εντοπισμό τους. Ήδη από τη νύχτα ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό των απαγωγέων.

Αυτό που τόνιζαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είναι πως πρόκειται για ομάδα κακοποιών που έδρασαν επαγγελματικά και ο εντοπισμός και η σύλληψή τους μόνον εύκολη δεν είναι. Επισήμαναν πως η πολυμελής ομάδα των απαγωγέων- υπολογίζεται πως μπορεί να είναι έξι έως επτά άτομα- κινούνταν σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας όλες αυτές τις ημέρες προκειμένου να εξαφανίζουν τα ίχνη τους και να μη δίνουν στίγμα συγκεκριμένης περιοχής οι τηλεφωνικές τους επικοινωνίες.

Ακόμη και στις οκτώ τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν με τα μέλη της οικογένειας, διατηρούσαν την επαφή για ιδιαίτερα μικρό χρονικό διάστημα και ουσιαστικά έδιναν εντολές για κινήσεις που έπρεπε να γίνουν με τελευταία αυτή της καταβολής των λύτρων. Χαρακτηριστικό είναι ότι και στην καταβολή των λύτρων η προσπάθεια έγινε δύο φορές, όταν οι απαγωγείς προσδιόρισαν συγκεκριμένο σημείο στην περιοχή της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Καβάλας, μετά τη γέφυρα της Αμφίπολης, αλλά στη συνέχεια ακύρωσαν την εντολή τους για να μην εντοπιστούν, αλλά και για να ελέγξουν ότι οι εντολές τους είχαν ακολουθηθεί κατά γράμμα.

Στα στελέχη της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης επικρατεί έντονος προβληματισμός για τη σύνθεση της ομάδας των απαγωγέων, καθώς εκτιμάται πως τουλάχιστον ένας εξ αυτών είναι πολύ καλός γνώστης των μεθόδων που χρησιμοποιεί η αστυνομία και γι΄ αυτό κατάφεραν να καλύπτουν πολύ καλά τα ίχνη τους.

Δύο εβδομάδες με κομμένη την ανάσα


Δευτέρα 9 Ιουνίου
Η απαγωγή

Τρεις ένοπλοι κουκουλοφόροι απαγάγουν τον επιχειρηματία Γιώργο Μυλωνά, έξω από το σπίτι του, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Αυτόπτης μάρτυρας της απαγωγής του 49χρονου είναι η σύζυγός του Νέλλυ, μαζί με την οποία επέστρεφε στο σπίτι ύστερα από εκδήλωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το σημείωμα

Οι δράστες εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο θύματος και διέφυγαν εκείνο το βράδυ με άγνωστο μέσο προς άγνωστη κατεύθυνση.

Στο ντουλαπάκι της μαύρης Μερτσέντες του θύματος είχαν αφήσει σημείωμα με τις απαιτήσεις τους για λύτρα 30 εκατομμυρίων ευρώ.

10-11 Ιουνίου

ΟΙ απαγωγείς επικοινωνούν με την οικογένεια φροντίζοντας να αλλάζουν και να πετούν την κάρτα SΙΜ του τηλεφώνου ύστερα από κάθε επικοινωνία. Δίνουν οδηγίες για την καταβολή των λύτρων.

13 Ιουνίου

Υποδεικνύουν ηχογραφημένη κασέτα την οποία είχαν αφήσει κοντά σε εκκλησία στη Λάρισα: ο Γιώργος Μυλωνάς δήλωνε ότι ήταν καλά και ζητούσε από την οικογένειά του να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα λύτρα και να τα καταβάλουν στους απαγωγείς του. 19 Ιουνίου

Λήγει το τελεσίγραφο των επτά εργάσιμων ημερών που είχαν δώσει οι δράστες στην οικογένεια Μυλωνά για την καταβολή των λύτρων. Η οικογένεια δηλώνει την προθυμία της να δώσει τα χρήματα σε επικοινωνία των δραστών με μέλος της.

21 Ιουνίου

Το Σάββατο δίνονται οι τελικές οδηγίες για τα λύτρα. Καταβάλλονται 12 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με την αστυνομία – πληροφορίες ανεβάζουν το ποσό στα 22 εκατομμύρια ευρώ.

23 Ιουνίου- 01.30

Ο Γιώργος Μυλωνάς επιστρέφει στο σπίτι του οδηγώντας αυτοκίνητο που του έδωσαν οι δράστες. Ειδοποιεί την αστυνομία.

Δέκα στοιχεία δείχνουν άψογο σχεδιασμό


1.Απέφυγαν τις συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες 2.Τηλεφώνησαν σε διαφορετικά πρόσωπα του συγγενικού περιβάλλοντος του θύματος 3. Χρησιμοποιούσαν κάθε φορά άλλο καρτοκινητό και οι κλήσεις γίνονταν από διαφορετικές πόλεις 4. Διατύπωσαν σε σημείωμα τις αξιώσεις για τα λύτρα και δεν διαπραγματεύθηκαν παρά όταν έληξε το τελεσίγραφο που εκείνοι έστειλαν 5.Έδωσαν «απόδειξη ζωής» του θύματος με ηχογραφημένη κασέτα: καμία εικόνα του χώρου όπου βρισκόταν 6.Ζήτησαν χρησιμοποιημένα χαρτονομίσματα 7. Υποχρέωσαν τη σύζυγο του θύματος να κάνει την παράδοση των λύτρων και την ακύρωσαν την πρώτη φορά, αφού βεβαιώθηκαν ότι ακολουθούσε τις οδηγίες τους και δεν κινδύνευαν 8.Τις πρώτες ώρες μετά την απαγωγή κέρδισαν έξυπνα χρόνο εκμεταλλευόμενοι τον πανικό της συζύγου: την υποχρέωσαν να παραλάβει εκείνη το αυτοκίνητο του συζύγου της με το οποίο απομακρύνθηκαν από το σπίτι της οικογένειας Μυλωνά 9. Έκαναν την επίθεση στο ζευγάρι σε σημείο εκτός της εμβέλειας των καμερών ασφαλείας του σπιτιού 10. Κέρδισαν χρόνο και μετά την απελευθέρωση καθοδηγώντας το θύμα να μην ειδοποιήσει την αστυνομία πριν επιστρέψει στο σπίτι του: κέρδισαν έτσι τουλάχιστον μισή ώρα.