«Μη φοβάστε τα ιδιωτικά ΑΕΙ» ήταν η φράση που έμεινε από τις πρόσφατες ομιλίες του προέδρου του Γιέιλ στη χώρα μας. Προφανώς, ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός υπήρξε θύμα σκόπιμης παραπληροφόρησης. Γιατί η πραγματικότητα στη χώρα μας είναι λίγο διαφορετική.

Πρώτον, γιατί κανένα σοβαρό μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας δεν φοβάται τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Αντιθέτως, όλοι φοβόμαστε αυτούς που από θεματοφύλακες της δημόσιας εκπαίδευσης, που υποτίθεται ότι τους έχει ανατεθεί να είναι, γίνονται θύτες της. Και υποβαθμίζουν συνειδητά το δημόσιο πανεπιστήμιο, για να αποδείξουν την ανάγκη λειτουργίας των ιδιωτικών, άλλοι από εμμονή σε νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και άλλοι προκειμένου να εξυπηρετήσουν συμφέροντα. Μια ματιά στην εξέλιξη των δεικτών της δημόσιας χρηματοδότησης της εκπαίδευσης και της έρευνας από το 2004 μέχρι σήμερα και μια σύγκριση με τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη αρκεί για να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Μια καλύτερη ματιά στα πρόσφατα νομοσχέδια για τις μεταπτυχιακές σπουδές και την έρευνα δίνει περαιτέρω απαντήσεις. Και για τους πλέον δύσπιστους, υπάρχει η πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για διακοπή της χρηματοδότησης των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών.

Και δεύτερον, γιατί στη χώρα μας- για την ώρα τουλάχιστον – δεν υπάρχει κανένα πραγματικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο, με την έννοια του ιδρύματος που παράγει και μεταδίδει την επιστημονική γνώση, για να προξενήσει τον φόβο της σύγκρισης. Εκτός και αν ισχύει και για την εκπαίδευση η ρήση του αείμνηστου Τσαρούχη, ότι δηλαδή στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις!

Ο Γιάννης Α. Μυλόπουλος είναι καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, www. mylopoulos.gr