O κ. Καραμανλής ως αντιπολίτευση υποσχόταν πομπωδώς, αλλά αφηρημένα, επανίδρυση του κράτους. Ας δούμε σήμερα πώς την εννοούσε και πώς την υλοποίησε. Επανίδρυση σε 6 πράξεις:

1. Επέλαση στις θέσεις ευθύνης του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Περίπου 25.000 προϊστάμενοι επαύθησαν αιφνιδιαστικά και αντικαταστάθηκαν με κριτήρια κομματικά. 2. Καθιέρωση της περιβόητης προφορικής συνέντευξης για τις προσλήψεις. Γενίκευση αυτής και εξαίρεση από το ΑΣΕΠ όλων των ΔΕΚΟ και ορισμένων υπουργείων μέχρι τώρα (Πολιτισμού, Εξωτερικών, Οικονομίας, Δικαιοσύνης). Οι προσλήψεις γίνονται με κριτήρια κομματικά. Το αντικειμενικό σύστημα προσλήψεων του ΠΑΣΟΚ (νόμος «Πεπονή») ανήκει στο παρελθόν.

3. Εμπαιγμός των συμβασιούχων, που δεν μονιμοποίησαν, όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Καραμανλής, αλλά απέλυσαν στο μεγαλύτερο ποσοστό. Μια νέα γενιά συμβασιούχων δημιουργήθηκε με 117.431 εγκρίσεις προσλήψεων από τον Μάρτιο του 2004 έως τις 31-12-2007 (στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών).

4. Κομματικές μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ στο Δημόσιο με νομοθετικές ρυθμίσεις αντίθετες προς τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, που η ίδια αυτή κυβέρνηση ψήφισε.

5. Ίδρυση από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Σεπτέμβριο του 2006: 4 νέων Γενικών Γραμματειών, 3 Ειδικών Γραμματειών, 3 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, 8 Ιδιωτικού Δικαίου, 430 αμειβόμενων Επιτροπών και Ομάδων Σχεδιασμού, 165 θέσεων συμβούλων υπουργών και διοικητών Οργανισμών. Η Ν.Δ. έδινε προεκλογικά υποσχέσεις για μικρότερο κράτος κι όμως επί ημερών της το κόστος λειτουργίας του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 16,5 δισ. ευρώ (στοιχεία από τους κρατικούς προϋπολογισμούς 2004-2008).

6. Αύξηση της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα. Η Ελλάδα από την 46η θέση της παγκόσμιας κατάταξης το 2004, βρέθηκε στην 56η θέση το 2007 (στοιχεία από τη Διεθνή Διαφάνεια).

Αυτή είναι η επανίδρυση του κράτους που επιμελήθηκε η Ν.Δ. Σύνταγμα, ευρωπαϊκές οδηγίες και πολιτική ηθική έγιναν κουρελόχαρτα στον βωμό της επανίδρυσης ενός κομματικού κράτους. Ένα σύστημα αναξιοκρατίας, γραφειοκρατίας και διαφθοράς ταλαιπωρεί καθημερινά τους πολίτες. Ο Ντίνος Χρ.Ρόβλιας είναι βουλευτής Καρδίτσας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ