Το αίτημα του Αλέκου Αλαβάνου που υιοθετήθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση ήταν απλό: «Σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προκηρύξει με διάταγμα δημοψήφισμα». Δημοψήφισμα ΝΑΙ ή ΟΧΙ για την ισχύ του συνόλου του σχεδίου νόμου για τη «Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος», που προβλέπεται να ψηφιστεί στο σύνολο την προσεχή Τετάρτη. Αυτή η διαδικασία θα μπορεί να «τρέξει» έπειτα από έγκριση τουλάχιστον 180 βουλευτών, σύμφωνα με το άρθρο 110 του Κανονισμού της Βουλής.

Παρ΄ όλα αυτά, ο συνταγματικός νομοθέτης ήταν υποχρεωμένος για τη δημοκρατική πληρότητα του Συντάγματος, αφού απέκλειε όλες τις άλλες δυνατότητες δημοψηφίσματος, να προβλέπει την προοπτική των 180 βουλευτών, για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.

Άλλη μια φορά, πριν από τρία χρόνια είχε ξανατεθεί το αίτημα για δημοψήφισμα, από ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, μετά την ψήφιση του σχεδίου για την Ευρωπαϊκή Συνθήκη και ύστερα από διήμερη συζήτηση στη Βουλή δεν είχε συγκεντρώσει το απαραίτητο 180. Δεν είναι ένα διαδικαστικό κόλπο και κομματικής εκμετάλλευσης τερτίπι το αίτημα δημοψηφίσματος. Η προσφυγή στη συνταγματική δυνατότητα αποτελεί (πέραν των άλλων) μια δημοκρατική υπόμνηση για το δημοκρατικό έλλειμμα των προηγούμενων κυβερνήσεων και τώρα για την τρέχουσα Αναθεωρητική Βουλή. Η διάταξη για δημοψηφιστική πρωτοβουλία των πολιτών, που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει απορριφθεί από την πλειοψηφία και δεν είναι στις αναθεωρητέες διατάξεις. Θα περιμένουμε άλλα δέκα χρόνια...

«Τότε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ενάντιος στο δημοψήφισμα για τις ταυτότητες, γιατί είναι ενάντιος για το δημοψήφισμα για το όνομα της FΥRΟΜ»; Τη δημοκρατία και την προσφυγή στον λαό την αντιμετωπίζει «a la carte»; Υπάρχει ευθεία απάντηση: Όλα τα ζητήματα δεν τίθενται σε δημοψήφισμα. Για ατομικά και μειοψηφικά δικαιώματα (ταυτότητες) ή για χειρισμούς εξωτερικής πολιτικής (ονοματοδοσία FΥRΟΜ κ.λπ.), πιστεύουμε, πολιτικά, ότι δεν πρέπει να διενεργούνται δημοψηφίσματα.

Με την ενέργεια όμως αυτή δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω κίνησης των εργαζομένων μετά τη μεγαλειώδη απεργία και συγκεντρώσεις τους σ΄ ένα πλαίσιο αντίστασης και ανατροπής της «αντιμεταρρύθμισης» του Ασφαλιστικού.

Ο Δ. Χατζησωκράτης είναι μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ