Tην περασμένη Κυριακή, ο Δημήτρης Χριστόφιας έλαβε από τους Κύπριους ψηφοφόρους μια καθαρή και ισχυρή εντολή: συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος χωρίς καθυστέρηση. Στις 17 Φεβρουαρίου οι Κύπριοι πολίτες είπαν ένα βροντερό «όχι» στην πολιτική του διχασμού, των «λύσεων σε βάθος χρόνου» και του συμβιβασμού με το διχοτομικό status quo που προωθούσε ο απορριπτισμός του απερχόμενου προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου.

Είπαν «ναι» σε αλλαγή πολιτικής και ζήτησαν μια «δεύτερη ευκαιρία» για να επιτευχθεί λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση της επανένωσης. Οι Κύπριοι αναμένουν από τον νέο τους πρόεδρο μια διαφορετική προσέγγιση. Επιζητούν πολιτικές που θα ενώνουν και δεν θα διαχωρίζουν τους Ελληνοκύπριους ανάμεσα σε «πατριώτες» και «νενέκους».

Ο νέος πρόεδρος καλείται να αναλάβει άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο κλίμα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μέσα στο οποίο να ξεκινήσουν εντατικές διαπραγματεύσεις για συνολική λύση. Μόνο μέσα από μια ενεργητική πολιτική θα πεισθεί η διεθνής κοινότητα ότι αξίζει τον κόπο να αναληφθεί μια νέα (ίσως και η τελευταία) πρωτοβουλία για λύση. Ο κ. Χριστόφιας έχει τη λαϊκή εντολή να προχωρήσει σε λύση με τη διακηρυγμένη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ πρέπει να αξιοποιήσουν τη συγκυρία και να κάνουν την ιστορική υπέρβαση έτσι ώστε να συνεργαστούν για τη λύση του Κυπριακού και τον ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό της Κύπρου.

Ο Φίλιππος Σαββίδης είναι πολιτικός επιστήμονας- διεθνολόγος.