Τρία επικίνδυνα μικρόβια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, τα οποία αντιστέκονται σε οποιοδήποτε αντιβιοτικό, προκαλούν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις σε Έλληνες ασθενείς, οι οποίες έχουν υπερβεί προ πολλού τα αντίστοιχα αποδεκτά διεθνή στάνταρ που είναι… κάτω του 5%.


Τα πέντε τελευταία χρόνια, στις ΜΕΘ των ελληνικών νοσοκομείων έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ τα όρια συναγερμού. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αντιμετωπίζουμε τόσο σοβαρό πρόβλημα που όταν Έλληνες ασθενείς νοσηλεύονται σε ευρωπαϊκές χώρες, μολύνουν τα νοσοκομεία αυτών των χωρών με τα ανθεκτικά μικρόβια που κυκλοφορούν στον οργανισμό τους!

Οι γιατροί παραδέχονται ότι οι ελληνικές ΜΕΘ είναι «μολυσμένες» λόγω της αδυναμίας αποτελεσματικής απολύμανσης, που προκύπτει από την τεράστια έλλειψη κρεβατιών εντατικής, που έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα να κλείνουν κρεβάτια ούτε για μία ώρα. Στο Δίκτυο Καταγραφής της Μικροβιακής Αντοχής στα Αντιβιοτικά που συντονίζεται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας καταγράφηκαν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2007, 3.669 σηψαιμίες σε 40 νοσοκομεία της χώρας. Από αυτές οι 1.260 σηψαιμίες αφορούν ασθενείς των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι 1.827 ασθενείς των παθολογικών κλινικών και οι 582 ασθενείς των χειρουργικών κλινικών. Υπολογίζεται ότι από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2007, οι σηψαιμίες στα ελληνικά νοσοκομεία ξεπέρασαν τις 8.000! «Οι σηψαιμίες που αφορούν ασθενείς στις ΜΕΘ είναι πολυπληθέστερες εκείνων των παθολογικών και χειρουργικών κλινικών σε σχέση πάντα με τη δύναμη των νοσηλευόμενων ασθενών», εξηγεί ο κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και συντονιστής του Δικτύου Καταγραφής.

Το τραγικότερο απ΄ όλα, όπως επισημαίνει ο κ. Βατόπουλος, είναι ότι οι Έλληνες ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ευρωπαϊκών χωρών μολύνουν τα νοσοκομεία αυτά και ανεβάζουν τα δικά τους ποσοστά αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

«Φθάνουν στο Δίκτυο σχετικές αναφορές από νοσοκομεία της Βόρειας

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ

ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ Αcinetobacter sp., Ρseudomonas aeruginosa και Κlebsiella pneumoniae είναι τα τρία πιο επικίνδυνα μικρόβια που δεν μπορούν να καταπολεμηθούν στις ΜΕΘ, γιατί είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Οι ανθεκτικές σηψαιμίες που εμφανίζονται εξαιτίας αυτών των μικροβίων στις ΜΕΘ είναι διπλάσιες έως και πενταπλάσιες από τις αντίστοιχες των παθολογικών ή χειρουργικών κλινικών. Και οι ασθενείς που μολύνονται από τα συγκεκριμένα μικρόβια πολύ συχνά καταλήγουν…

Ευρώπης για επιδημίες που εμφανίζονται εκεί έπειτα από νοσηλεία Ελλήνων και αντιμετωπίσαμε ακόμη και κίνδυνο μηνύσεων και αγωγών. Αντίστοιχο πρόβλημα εμφανίστηκε και με Σουηδούς ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία της χώρας μας.

«Μεταφέρονται από τα χέρια του προσωπικού και συσκευές»


ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ εξελίσσονται υπό την πίεση των αντιβιοτικών και γίνονται ανθεκτικά είτε αποκτώντας γονίδια αντοχής είτε μέσω μεταλλαγών. Ο ασθενής της ΜΕΘ αποκτά μια λοίμωξη, όπως εξηγεί ο κ. Βατόπουλος, από τη δική του χλωρίδα ή από μικρόβιο που έχει ο διπλανός του ασθενής: «Όχημα αυτής της μόλυνσης είναι πολύ συχνά τα χέρια του προσωπικού ή κάποιες συσκευές, όπως ενδοσκόπια, καθετήρες, υγραντήρες. Κάθε ΜΕΘ έχει ουσιαστικά τη δική της βιολογία με την οποία διασπείρονται τα μικρόβια, γι΄ αυτό και έχουμε και διαφορετικές μολύνσεις. Πρέπει κάθε μονάδα να μπορεί να μελετήσει τη δική της επιδημιολογία ώστε να λάβει και τα απαραίτητα μέτρα.

Και όταν μια ΜΕΘ έχει επιδημία λόγω διασποράς ενός μικροβίου, θα πρέπει να γίνει διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης με εντατικό πλύσιμο των χεριών, αποστείρωση των εργαλείων ή και αποστείρωση ολόκληρης της μονάδας. Έχουμε και τα εργαλεία και την τεχνογνωσία για να γίνονται αυτές οι μελέτες και να εφαρμόσουμε μια πολιτική πρόληψης της διασποράς».

«Χάνουμε ασθενείς από τις λοιμώξεις»


«ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ παράτασης της παραμονής ενός ασθενούς που δεν μπορεί να αποδεσμευτεί από τα μηχανήματα στη ΜΕΘ, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων», λέει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας Απόστολος Αρμαγανίδης, διευθυντής της Β΄ πανεπιστημιακής ΜΕΘ στο Αττικό Νοσοκομείο. «Όσο η τεχνολογία υποστήριξης της ζωής με τεχνητά μέσα προοδεύει τόσο περισσότερο οι ασθενείς μας δεν θα πεθαίνουν από τη βασική τους νόσο – π.χ. αναπνευστική ή καρδιακή ανεπάρκεια-, αλλά από λοιμώξεις. Αυτή ακριβώς είναι και η βασικότερη αιτία αύξησης της επίπτωσης των λοιμώξεων παγκοσμίως».

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σήμερα στις ΜΕΘ είναι κατά μέσο όρο σε βαρύτερη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν. Όπως τονίζει ο κ. Αρμαγανίδης, ένας καταπονημένος άνθρωπος που παραμένει διασωληνωμένος στον αναπνευστήρα, χωρίς τη δυνατότητα να κινηθεί και να βήξει και χωρίς την ικανότητα να τραφεί κανονικά, παρουσιάζει διαταραχές στην ανοσία του και είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στα μικρόβια: «Το αποτέλεσμα δυστυχώς της κατάχρησης των αντιβιοτικών μέσα και έξω από το νοσοκομείο είναι η ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών μικροβίων που σε συνδυασμό με την κακή ανοσία των ασθενών στις ΜΕΘ καθιστά πολύ δύσκολη την παράταση της ζωής με τεχνητά μέσα για μεγάλο χρονικό διάστημα». Οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις ΜΕΘ είναι ένας ακόμη υψηλός παράγοντας κινδύνου, σύμφωνα με τον κ. Αρμαγανίδη. «Έγινε πρόσφατα μια μελέτη σε μια ΜΕΘ της Ελβετίας. Χρέωσαν κάθε νοσηλευτή με δύο αντί για τρεις ασθενείς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 27% οι λοιμώξεις στους ασθενείς. Στη δική μας χώρα έχουμε κλειστά 150 κρεβάτια στις ΜΕΘ, παλαιό σε αρκετές περιπτώσεις εξοπλισμό και χρειαζόμαστε επειγόντως τουλάχιστον 500 νοσηλευτές»!