ΕΙΚΟΣΙ ΗΜΕΡΕΣ φυλάκιση κόστισε σε τεταρτοετή εύελπι το εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα» που τραγούδησε κατά τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η ποινή επεβλήθη από την ηγεσία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων για παράβαση διαταγής με την οποία είχε απαγορευθεί από τον διοικητή στρατηγό Γιαννόπουλο η χρησιμοποίηση οποιουδήποτε συνθήματος, εμβατηρίου ή άσματος κατά τη συγκεκριμένη παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παρά τη διαταγή, ο εύελπις που συμμετείχε σε ένα από τα τμήματα της Σχολής που παρήλαυναν πήρε την πρωτοβουλία, έδωσε τον τόνο και άρχισε να τραγουδά το εμβατήριο, παρασύροντας και αρκετούς άλλους.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού η ποινή δεν αφορούσε το συγκεκριμένο εμβατήριο, το οποίο άλλωστε είναι εγκεκριμένο και η χρήση του προβλέπεται σε πορείες, παρελάσεις κ.λπ. Όπως είπε αρμόδια πηγή, υπήρξε παράβαση διαταγής που αφορούσε «την πειθαρχία συγκροτημένου στρατιωτικού τμήματος το οποίο μάλιστα παρήλαυνε». Η διαταγή, αναφέρθηκε, ήταν προληπτικού χαρακτήρα. Προφανώς εδόθη λόγω του ότι την περίοδο εκείνη ευρίσκοντο σε εξέλιξη λεπτοί χειρισμοί για το Σκοπιανό- σε λίγες ημέρες ήταν και η συνάντηση με τον μεσολαβητική του ΟΗΕ κ. Νίμιτς.

Και άλλο κρούσμα

Το κρούσμα με τον εύελπι δεν ήταν το μόνο κατά τη συγκεκριμένη παρέλαση.

Από την τηλεόραση είχε μεταδοθεί ένστολο τμήμα να τραγουδά το συγκεκριμένο εμβατήριο αλλά τότε το «Πεντάγωνο» είχε πει ότι ήταν τμήμα εφέδρων καταδρομέων της Βόρειας Ελλάδας που συμμετείχε υπό την ευθύνη της Νομαρχίας. Είχε ακουστεί επίσης και το σύνθημα «Στους Μακεδόνες ρέει αίμα ελληνικό και δεν χαρίζεται το όνομα αυτό». Τότε το υπουργείο Άμυνας είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει το θέμα, πηγές του οποίου ανέφεραν ότι η παριστάμενη στην παρέλαση ηγεσία του «δεν αντελήφθη το περιστατικό»… Τελικά διαπιστώθηκε ότι δεν πειθάρχησε και τμήμα ευελπίδων.