Η μεσαία…

… τάξη είναι ο κοινωνικός και οικονομικός ακρογωνιαίος λίθος κάθε δημοκρατικού κράτους. Σε αυτήν στηρίζεται το κοινωνικό καθεστώς και από αυτήν αντλεί τη νομιμότητά της η πολιτική εξουσία (πρώτα σε αυτήν τρέχουν για ψήφους οι πολιτικοί). Η μεσαία τάξη παρέχει τους καταρτισμένους εργαζόμενους. Από αυτήν προέρχονται και οι καταναλωτές, που χωρίς την αγοραστική τους δύναμη δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή οικονομία.

Τα γνωρίσματα…

… των ανθρώπων της μεσαίας τάξης είναι συγκεκριμένα: έχουν οικονομική ασφάλεια, μπορούν να φτιάξουν οικογένεια με ένα αξιόλογο βιοτικό επίπεδο, εξασφαλίζουν ένα σταθερό μέλλον για τα παιδιά τους, έχουν καλή περίθαλψη και μπορούν να υπολογίζουν σε μια αξιοπρεπή σύνταξη. Το Ινστιτούτο Demos έκανε μια μεγάλη έρευνα για την κατάσταση της αμερικανικής μεσαίας τάξης, η οποία λίγο πολύ αποτελεί το πρότυπο για τα κοινωνικά και οικονομικά συστήματα που εφαρμόζουν σήμερα όλα τα δυτικά κράτη. Αυτές οι έρευνες, γράφει το ινστιτούτο στο εισαγωγικό του σημείωμα, μοιάζουν κάπως με την εξέταση χοληστερίνης. Χρησιμοποιώντας μερικές παραμέτρους, ειδικοί οικονομικοί και κοινωνικοί επιστήμονες μπορούν να διαπιστώσουν αν ο «εξεταζόμενος» είναι υγιής ή αν κινδυνεύει από «έμφραγμα».

Το Ινστιτούτο…

… Demos, σε αυτή την έρευνά του, καταλήγει στο συμπέρασμα πως η μεσαία τάξη είναι σήμερα ο «μεγάλος ασθενής» της Αμερικής, αφού μόνο μία στις τρεις οικογένειες αυτής της τάξης έχει όσα χρειάζονται για να μπορεί να νιώθει οικονομική ασφάλεια: «Περισσότερες από τις μισές οικογένειες της μεσαίας τάξης δεν διαθέτουν κανένα περίσσευμα εισοδήματος. Μόλις το 13% των οικογενειών έχουν επαρκή έσοδα για να καλύψουν τα τρία τέταρτα των δαπανών διαβίωσης για ένα εννεάμηνο σε περίπτωση που χάσουν τη δουλειά τους. Τέσσερις στις πέντε οικογένειες δεν έχουν αρκετά έσοδα για να καλύψουν τα τρία τέταρτα των δαπανών διαβίωσης ούτε για ένα τρίμηνο εάν συμβεί να χάσουν τη δουλειά τους. Μια οικογένεια της μεσαίας τάξης χρωστάει κατά μέσον όρο 3.500 δολάρια». Κοντά σε όλα αυτά, όταν αφαιρεθούν οι στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης, στο 21% αυτών των οικογενειών δεν απομένουν παραπάνω από 100 δολάρια την εβδομάδα. Ζουν στα όρια της οικονομικής ανασφάλειας, περιμένοντας τον επόμενο μισθό. Μία στις τέσσερις οικογένειες έχει τουλάχιστον ένα μέλος της χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και το 27% αυτών των οικογενειών δεν ξέρει τι θα πει μόρφωση πέρα από το λύκειο.

Η διαπίστωση…

… του ινστιτούτου είναι πως η μεσαία τάξη, αυτό το σύμβολο του αμερικανικού τρόπου ζωής, είναι ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση λόγω της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Προτείνει μέτρα θεραπείας: μείωση του χρέους, πιο φθηνές σπουδές, πιο προσιτή περίθαλψη. Στην Ευρώπη η μεσαία τάξη ασθενεί και αυτή. Όμως, παρά τις ανησυχίες που εκφράζουν οι ειδικοί για τη μεσαία τάξη της Αμερικής, οι ευρωπαϊκές ηγεσίες εξακολουθούν να ζουν με το όνειρο του αμερικανικού τρόπου ζωής, μολονότι ο Ευρωπαίος «ασθενής» κοντεύει να πέσει σε κώμα.