Κατόπιν εορτής, μετά την παραγραφή του αδικήματος της επιμελήτριας του Μουσείου Γκετί, Μάριον Τρου, που αγόρασε το χρυσό μακεδονικό στεφάνι- προϊόν αρχαιοκαπηλίας για τη συλλογή του αμερικανικού μουσείου- το υπουργείο Πολιτισμού καταθέτει νομοσχέδιο, που προβλέπει τη διεθνή δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων σε θέματα αρχαιοκαπηλίας, ακόμη κι αν η εγκληματική πράξη έγινε στο εξωτερικό.

Το «ξαναζεσταμένο» σχέδιο νόμου (είχε παρουσιαστεί και το καλοκαίρι, αλλά δεν κατατέθηκε λόγω εκλογών) επιχειρεί να βάλει φρένο στην αρχαιοκαπηλία και υπολογίζεται πως θα ψηφιστεί τέλος Ιανουαρίου.

Τρεις ακόμη είναι οι αλλαγές στο σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Μέτρα για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών».

Πρώτον, ο ορισμός εισαγγελέα προστασίας πολιτιστικών αγαθών, κατά το πρότυπο της Ιταλίας.

Δεύτερον, η πρόβλεψη συγκρότησης διυπουργικής επιτροπής για τον συντονισμό πολιτικών επί θεμάτων προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς με τη συμμετοχή των υπουργών Πολιτισμού, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Τρίτον, η νέα «Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών

Κατά 222.532 ευρώ (τουλάχιστον) υπολογίζεται να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για τη σύσταση της νέας διεύθυνσης κατά της αρχαιοκαπηλίας

Αγαθών» που αποκτά το ΥΠΠΟ δεν θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό, όπως προβλεπόταν αρχικά για να «έχει αυξημένο κύρος», αλλά περνά στα χέρια της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, «διότι πιστεύω στη λογική της διοικητικής ιεραρχίας», ισχυρίστηκε ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης.

Έξι τμήματα, 47 εργαζόμενοι, αλλά και σύνδεσμος με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, είναι το δυναμικό της νέας διεύθυνσης, που σκοπό έχει όχι μόνο την αναζήτηση και την τεκμηρίωση προέλευσης των κινητών μνημείων, αλλά και τη διεκδίκησή τους. Πέρα από τα εξειδικευμένα τμήματα μνημείων θα δημιουργηθεί τμήμα παρακολούθησης και καταγραφής με έργο την τήρηση ηλεκτρονικών αρχείων κλεμμένων αρχαιοτήτων, οργάνωση φωτογραφικού αρχείου, παρακολούθηση της διεθνούς αγοράς και των νέων αποκτημάτων μουσείων ή συλλογών. Παράλληλα για πρώτη φορά θα τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών, όσοι εισάγουν, εξάγουν, κατέχουν εκμαγεία, αντίγραφα ή απομιμήσεις μνημείων με σκοπό να τα διαθέσουν ως γνήσια ή τα πιστοποιούν ως τέτοια. Προβλέπεται δε άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών για αδικήματα που έχουν σχέση με παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, ενώ επιστρέφει και η χορήγηση αμοιβής (είχε καταργηθεί από τον ισχύοντα αρχαιολογικό νόμο) για τους πληροφοριοδότες.