Σε αναζήτηση «φθηνού χρήματος» έχουν αποδυθεί το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες, ανεβάζοντας τον πήχυ των επιτοκίων στις καταθέσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ασφυξία που έχει χτυπήσει τις διεθνείς αγορές, λόγω της κρίσης των subprime δανείων.


Με ονομαστικά επιτόκια που φτάνουν το 5% στις προθεσμιακές καταθέσεις και το 3,70% στο ταμιευτήριο, επιδιώκουν να προσελκύσουν ρευστότητα ώστε να μην πληρώσουν ακριβότερα το χρήμα στη διατραπεζική αγορά. Ιδιαίτερα οι μικρές τράπεζες, αλλά και όσες χρειάζονται ρευστότητα προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους, είναι διατεθειμένες να δώσουν υψηλότερα επιτόκια στους καταθέτες προκειμένου να δανείσουν οι ίδιες ακριβότερα τα χρήματα αυτά στη στεγαστική και την καταναλωτική πίστη.

Έως 5% στις προθεσμιακές

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αλλαγής των δεδομένων είναι η πρόσφατη προσφορά της Μarfin που για ποσά από 5.000 έως και 100.000 ευρώ έχει ανεβάσει το μεικτό επιτόκιο στο 5%, ενώ αντίστοιχα στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου η ΗSΒC προσφέρει καταθέσεις με ονομαστικό επιτόκιο 3,70% από το πρώτο ευρώ, χωρίς περιορισμούς στις αναλήψεις.

Ονομαστικά επιτόκια άνω του 4,5% στις προθεσμιακές καταθέσεις προσφέρουν αυτή τη στιγμή εξάλλου οι περισσότερες τράπεζες, αρκεί ο πελάτης τους να «κλειδώσει» τα χρήματά του για διάστημα άνω των 3 μηνών- κατά προτίμηση ενός έτουςκαι για ποσά που κατά κανόνα ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ. Μάλιστα πελάτες που μπορούν να διαθέσουν μεγαλύτερο κεφάλαιο – της τάξης των 100.000 ευρώ- αξιώνουν ονομαστικά επιτόκια της τάξης του 5% ακόμα και για τρίμηνη διάρκεια, ειδικά όσο διατηρείται η κρίση στις αγορές. Στο ταμιευτήριο

Καταθέτες με χαμηλότερη ρευστότητα ή όσοι δεν θέλουν να δεσμεύσουν τα χρήματά τους μπορούν να στραφούν στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου όπου- εκτός από την ΗSΒC- η Εurobank προσφέρει επιτόκιο 3% από το πρώτο ευρώ, ενώ αντίστοιχα η Τράπεζα Αττικής πρόσφατα ανέβασε τον πήχυ των επιτοκίων στο 3,25%, επίσης από το πρώτο ευρώ της κατάθεσης. Και αυτό ενώ πριν από λίγους μήνες το επιτόκιο ταμιευτηρίου δεν ξεπερνούσε το συμβολικό 1%.

Και στη μισθοδοσία

Ο πόλεμος των τραπεζών για το «κλείδωμα» των πελατών μαίνεται και στους λογαριασμούς της μισθοδοσίας, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανεβάζουν τα επιτόκια προκειμένου να προσελκύσουν τους εργαζομένους και στη συνέχεια να τους πουλήσουν μια σειρά από άλλα προϊόντα. Για παράδειγμα, η Αspis Βank πρόσφατα ανέβασε τον πήχυ του επιτοκίου στο 7%- για ποσό έως 5.000 ευρώ- για όσους δημοσίους υπαλλήλους μεταφέρουν σε αυτήν τη μισθοδοσία τους. Αντίστοιχα η Εθνική Τράπεζα, η Εurobank, η Πειραιώς και η Εmporiki όχι μόνο ανεβάζουν τα επιτόκια αλλά κάνουν και μια σειρά από προσφορές στους εργαζομένους, όπως για παράδειγμα πιστωτικές κάρτες και δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια. Από την πλευρά της η Μarfin Βank προσφέρει επιτόκιο 6% για τα πρώτα 1.000 ευρώ των λογαριασμών μισθοδοσίας ενώ στο 5% έχουν ανεβάσει τον πήχυ των επιτοκίων η Κύπρου και η Μillennium.

14 Δεκεμβρίου δώρο, σύνταξη και ΛΑΦΚΑ


ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 Δεκεμβρίου 2007 μαζί με το δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί στους συνταξιούχους του ΙΚΑ και η σύνταξη του Ιανουαρίου, καθώς και η 4η δόση ΛΑΦΚΑ για όσους την δικαιούνται. Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε από το ΙΚΑ.