Κλιμακώνονται τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν το βράδυ της Κυριακής σε υποβαθμισμένο προάστιο του Παρισιού, όταν νεαροί κάτοικοι επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα, πυρπόλησαν αυτοκίνητα και κατέστρεψαν καταστήματα, τραυματίζοντας τουλάχιστον 25 αστυνομικούς.


Χθες το βράδυ σημειώθηκαν και άλλες συγκρούσεις διαδηλωτών που έριχναν βόμβες μολότοφ με αστυνομικούς οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα και χρωμόσφαιρες, ενισχύοντας τους φόβους της κυβέρνησης για εξάπλωση των επεισοδίων σε όλη τη Γαλλία όπως το 2005.

Όλα ξεκίνησαν όταν δύο έφηβοι με μοτοσυκλέτα, ο 15χρονος Μουσίν και ο 16χρονος Λαραμί, σκοτώθηκαν έπειτα από σύγκρουση με περιπολικό της αστυνομίας στο προάστιο Βιγιέ-λε-Μπελ όπου ζουν οικογένειες εργατών και μεταναστών.

ΤΟ 2005

Οι ταραχές στα «μπανλιέ» είχαν διαρκέσει τρεις εβδομάδες και είχαν εξαπλωθεί σε πολλές πόλεις της Γαλλίας

Σύμφωνα με μάρτυρες, οι αστυνομικοί εγκατέλειψαν τους χτυπημένους νέους με αποτέλεσμα, όταν το περιστατικό έγινε γνωστό, πολλοί νεαροί κάτοικοι της περιοχής να εξαγριωθούν, να κάψουν 28 αυτοκίνητα και 4 κτίρια, μεταξύ των οποίων και το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Με ανάλογο τρόπο, δηλαδή με τον θάνατο δύο νέων (από ηλεκτροπληξία) είχαν ξεκινήσει τα επεισόδια το 2005, σε ένα άλλο φτωχικό προάστιο του Παρισιού. Πολλοί φοβούνται ότι το προχθεσινό επεισόδιο θα προκαλέσει ταραχές ανάλογες με εκείνες που είχαν διαρκέσει τρεις εβδομάδες και είχαν εξαπλωθεί σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Ομάδες νέων και μεταναστών συγκρούονταν βίαια με την αστυνομία διαμαρτυρόμενοι για τις διακρίσεις εναντίον τους, την ανεργία και την μη αφομοίωσή τους από την κοινωνία.

Στη διάρκεια των επεισοδίων της Κυριακής 8 άτομα συνελήφθησαν και τουλάχιστον 25 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός του τοπικού τμήματος που χτυπήθηκε στο πρόσωπο όταν προσπάθησε να διαπραγματευθεί με τους νεαρούς. Επί τόπου, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση των επεισοδίων, έσπευσε η υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Αλιό-Μαρί.

[ ΓΝΩΜΗ ] Όποιος πεινάει ας πέσει σε… χειμερία νάρκη!


Ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν έκρυψε ποτέ την αντιπάθειά του για το 35ωρο. «Τι τρέλα να σκέφτεται κανείς πως μπορεί να αυξήσει τον πλούτο και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας δουλεύοντας λιγότερο», έγραφε ο Νικολά Σαρκοζί στο προεκλογικό μανιφέστο του. Έτσι, μόλις ανέλαβε την εξουσία έσπευσε να καταργήσει την εβδομάδα των 35 ωρών εργασίας, την οποία είχαν καθιερώσει οι σοσιαλιστές για να αντιμετωπίσουν την ανεργία και να επιτρέψουν στους εργαζόμενους να περνούν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους. Την 1η Οκτωβρίου ο Σαρκοζί κατήργησε το 35ωρο, καταργώντας τα οικονομικά πρόστιμα για τις υπερωρίες. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις δείχνουν πώς υποδέχθηκαν οι εργαζόμενοι αυτή την απόφαση του Σαρκοζί.

Οι προκάτοχοι του Σαρκοζί τον 19ο αιώνα θα είχαν εκπλαγεί για τις τεράστιες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τόσο σχετικά μικρές αλλαγές. Εκείνοι ανησυχούσαν για την ανεργία και την πείνα και είχαν βρει έναν διαφορετικό τρόπο για να τα αντιμετωπίσουν. Οι οικονομολόγοι και οι κρατικοί υπάλληλοι της εποχής που περιόδευαν στην επαρχία ανακάλυπταν με τρόμο ότι οι εργάτες εξαφανίζονταν από το φθινόπωρο έως την άνοιξη. Από τη Φλάνδρα μέχρι την Προβηγκία, στα χωράφια δεν υπήρχε ψυχή. Οι μικρές πόλεις και τα χωριά βυθίζονταν στη σιωπή και μονάχα κάποιες στήλες καπνού σε μερικές καμινάδες πρόδιδαν την ανθρώπινη παρουσία. Μόλις κρύωνε ο καιρός, κλείνονταν στα σπίτια τους μαζί με τα βόδια και τα γουρούνια τους και εξασκούσαν την τέχνη – ξεχασμένη σήμερα- του να μην κάνεις τίποτα επί μήνες. «Επτά μήνες χειμώνα, πέντε μήνες Κόλαση», έλεγαν στις Άλπεις. Για να μην εξαντλήσουν τα τρόφιμα που είχαν βάλει στην άκρη και πεθάνουν από την πείνα, χαμήλωναν τον μεταβολισμό τους. Αυτή η μαζική «χειμερία νάρκη» εφαρμοζόταν και σε άλλους τόπους. Το 1900, η «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» έγραφε πως οι χωρικοί της περιοχής του Πεσκόφ στη Βορειοδυτική Ρωσία, «υιοθετούσαν αυτή την οικονομική λύση»: «Με το πρώτο χιόνι, όλα τα μέλη της οικογένειας μαζεύονται γύρω από τη στόφα, ξαπλώνουν, παύουν πια να παλεύουν με τα προβλήματα της επιβίωσης και βυθίζονται στον ύπνο. Μία φορά την ημέρα, ένας ένας ξυπνά και τρώει ένα ξεροκόμματο. Προσέχουν και ταΐζουν τη φωτιά με τη σειρά». Δεν επρόκειτο βέβαια για χειμερία νάρκη όπως αυτή που παρατηρείται σε κάποια είδη ζώων, αλλά για μια λογική και ομαδική απόφαση των ανθρώπων που τους γλίτωνε από το βάσανο της πείνας.

Να πάρουμε μαθήματα από τους παλιούς


ΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ σύνθημα του Σαρκοζί «Δουλέψτε περισσότερο για να κερδίσετε περισσότερα», δεν θα σήμαινε τίποτα για τους Γάλλους χωρικούς. Μέχρι τον 20ό αιώνα λίγοι άνθρωποι χρειάζονταν χρήματα. Εκτός από το αλάτι και τον σίδηρο, τα περισσότερα προϊόντα ανταλλάσσονταν με άλλα είδη. Η οικονομική δραστηριότητα ήταν περισσότερο τρόπος για να περάσει η ώρα. Στη σύγχρονη Γαλλία, στις κορυφές των Άλπεων με τα πολλά θέρετρα του σκι κανείς δεν προτείνει να επιστρέψουμε στο έτος των 5 εργάσιμων μηνών. Ίσως όμως μπορούμε να πάρουμε κάποια μαθήματα από τους παλιούς. Εάν ο Σαρκοζί θέλει, όπως λέει, να σώσει τον πλανήτη, πρέπει ίσως να δώσει φορολογικά κίνητρα σε όσους εργαζόμενους θα αποφάσιζαν να πέσουν σε «χειμερία νάρκη». Η ενέργεια που θα εξοικονομούσαμε θα ισοσκέλιζε την οικονομική απώλεια. Δεν υπήρχε ποτέ καλύτερη στιγμή για να μείνουμε στο κρεβάτι.

Ο Γκράχαμ Ρομπ είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η ανακάλυψη της Γαλλίας: Μια ιστορική γεωγραφία από την επανάσταση έως τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Συμβόλαια 20 δισ. ευρώ με το Πεκίνο


«ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ η λογική και η ηρεμία» σχετικά με το συμβάν στο προάστιο του Παρισιού ζήτησε ο Νικολά Σαρκοζί, από την Κίνα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Ο Γάλλος πρόεδρος υπέγραψε με Κινέζους αξιωματούχους εμπορικά συμβόλαια 20 δισ. ευρώ. Το σημαντικότερο συμβόλαιο αφορά την πώληση στην Κίνα 160 αεροσκαφών Αirbus, συνολικής αξίας 12 δισ. ευρώ. Ο γαλλικός όμιλος Αreva συμφώνησε στην πώληση δύο πυρηνικών αντιδραστήρων ΕΡR και του αναγκαίου πυρηνικού καυσίμου για τη λειτουργία τους στην Κίνα, έναντι συνολικού ποσού 8 δισ. ευρώ. Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ομίλου Αν Λοβερζεόν, «πρόκειται για συμβόλαιο ρεκόρ στην ιστορία των πυρηνικών για ειρηνικούς σκοπούς».