Ο Γκάρι Κασπάροφ φυλακίσθηκε για πέντε ημέρες το Σάββατο στη Μόσχα επειδή συμμετείχε σε… προεκλογική συγκέντρωση της αντιπολίτευσης! Μία μόλις εβδομάδα πριν από τις ρωσικές βουλευτικές εκλογές!


«O κανόνας στη Ρωσία είναι η απουσία κανόνων. Το να μην υπάρχουν κανόνες, είναι κι αυτό ένας κανόνας», είχε δηλώσει πρόσφατα ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής του σκακιού και νυν ηγέτης του κινήματος «Η Άλλη Ρωσία». Το Σάββατο, το δικαστήριο δεν του έδωσε παρά πέντε λεπτά για να μιλήσει με τον δικηγόρο του και αρνήθηκε να ακούσει μάρτυρες υπεράσπισης, αναφέρει στην ιστοσελίδα του (www. kasparov.ru, www. theotherrussia. org/). Μάλιστα φαίνεται ότι οι αστυνομικοί έψαχναν ειδικά αυτόν ανάμεσα στους διαδηλωτές, καθώς συνελήφθη ενώ αποχωρούσε από τη συγκέντρωση- «Να τος! Να τος!» φώναζε στους συναδέλφους του ο πρώτος αστυνομικός που τον εντόπισε. Το μένος των αρχών εναντίον του Κασπάροφ είναι ακατανόητο, αφού οι περισσότεροι Ρώσοι αγνοούν ακόμη και την ύπαρξή του ως ηγέτη της αντιπολίτευσης, ενώ το κόμμα του δεν μετέχει στις εκλογές της 2ας Δεκεμβρίου επειδή δεν συγκέντρωσε τις απαραίτητες υπογραφές. Εντούτοις βρίσκεται στην κορυφή της «μαύρης λίστας» των πολιτικών που απαγορεύεται να εμφανίζονται στα εθνικής εμβέλειας ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα. Είναι ένα από «τα τσακάλια που τριγυρνούν στις ξένες πρεσβείες», όπως αποκάλεσε την περασμένη εβδομάδα την αντιπολίτευση ο πρόεδρος Πούτιν. Το Βερολίνο και το Παρίσι ζήτησαν χθες την άμεση απελευθέρωσή του, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τη στάση που υιοθετούν οι ρωσικές αρχές λίγο πριν από τις εκλογές.

Ο Κασπάροφ γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1963 στο Μπακού, την πρωτεύουσα της τότε Σοβιετικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, από Εβραίο πατέρα και Αρμένισσα μητέρα, αμφότερους μηχανικούς. Στα έξι του άρχισε να μαθαίνει σκάκι και 13 χρόνων ήταν πρωταθλητής νέων στην τότε ΕΣΣΔ. Το 1985, στα 22 του, έγινε ο νεώτερος παγκόσμιος πρωταθλητής του σκακιού στην ιστορία, κερδίζοντας έναν άλλο θρύλο, τον συμπατριώτη του Ανατόλι Καρπόφ. Τον είπαν τότε «ο δράκος του Μπακού» και «το τέρας με τα εκατό μάτια που βλέπουν τα πάντα». Κράτησε τον τίτλο για 15 χρόνια, ώς το 2000, οπότε τον διαδέχθηκε ο πρώην μαθητής και συμπατριώτης του Βλαντίμιρ Κράμνικ.

Με την πολιτική ασχολήθηκε από νωρίς, υποστηρίζοντας τον πατέρα της περεστρόικα Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον πρώτο πρόεδρο της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν. Το 2005 εγκατέλειψε και επίσημα την καριέρα του στο σκάκι, συνδέθηκε με φιλελεύθερες προσωπικότητες και εμφανίσθηκε ως το πρόσωπο που θα μπορούσε να συνασπίσει μια νέα αντιπολίτευση, όμως έκτοτε οι ελπίδες του διαψεύσθηκαν, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που τον θεωρούν, χαρισματικό μεν, αλλά και υπερβολικά αλαζονικό. «Ο Πούτιν», λέει σήμερα ο Κασπάροφ, «δεν είναι ένα πρόσωπο. Είναι ένα καθεστώς, έρχεται από το πουθενά, ένας απλός αντισυνταγματάρχης της ΚGΒ, όμως συμβολίζει ένα δικτατορικό, σάπιο, διεφθαρμένο σύστημα».