Το ΠΑΣΟΚ μας έκοψε πάλι την ανάσα. Η Γραμματεία της ΚΟΕΣ (Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου) ανακοινώθηκε τελικά άγρια μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής. Προφανώς, αν υπήρξε κάποια δυστοκία, αυτή δεν οφειλόταν στα αυστηρά κριτήρια της επιλογής των προσώπων από τον πρόεδρο. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ περισσότερα από είκοσι οκτώ άξια στελέχη, αμόλυντα από την εξουσία, με «δημόσιο ήθος» και χωρίς εξάρτηση από τα «οργανωμένα συμφέροντα».

Φαίνεται, όμως, ότι στη συγκρότηση της Γραμματείας υπήρξαν ορισμένες δυσκολίες εννοιολογικής φύσεως που, σε έναν βαθμό, έμειναν ανεπίλυτες. Τι σημαίνει, για παράδειγμα, «Τομέας Νομαρχιακών Επιτροπών Αναγέννησης»; Ίσως να πρόκειται για γλωσσική αστοχία: «Τομέας Αναγέννησης Νομαρχιακών Επιτροπών» θα έβγαζε περισσότερο νόημα. Ίσως, όμως, να σημαίνει ότι η «αναγέννηση» του Κινήματος θα γίνει μέσω Νομαρχιακών Επιτροπών.

Αλλά και αυτή η ερμηνεία δεν είναι απόλυτα ικανοποιητική. Διότι, μέχρι προχθές, νομίζαμε ότι η «αναγέννηση» θα γίνει με «αυτοοργάνωση». Ωστόσο, και για την αυτοοργάνωση θα υπάρξει κεντρική καθοδήγηση, με τομεακούς υπευθύνους. Τα πλήθη δεν θα συρρέουν πλέον αυθόρμητα στα κατά τόπους γραφεία του κόμματος. Η αυτοοργάνωση θα ετεροοργανωθεί.

Πάντως, η προσεκτική μελέτη του οργανογράμματος αποδεικνύει ότι ορισμένα τουλάχιστον ζητήματα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τα έχει σκεφτεί πολύ καλά. Παράδειγμα, οι σχέσεις με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στο κλίμα της πασοκικής μεσοφοβίας, ο σχεδιασμός της Γραμματείας σπάει τον χώρο στα δύο. Άλλος τομέας θα χειρίζεται τα «συμβατικά» ΜΜΕ και άλλος τα «εναλλακτικά» (στα οποία περιλαμβάνονται οι αγαπημένοι μπλόγκερ, που στη συντριπτική τους πλειονότητα στήριξαν τον Γιώργο Παπανδρέου, στο πλαίσιο των διαδικτυακών θεσμών). Πιθανώς η διαίρεση αυτή να προϊδεάζει για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ για να επιτύχει την εξαγγελθείσα από τον Πάγκαλο «συντριβή» των ανυπάκουων συμβατικών πλην «εξωθεσμικών» Μέσων, που επιμένουν να ασχολούνται με το Ασφαλιστικό.

Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται ενδιαφέροντα, επίκαιρα και σε επαφή με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου, τότε το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο για το «νέο ξεκίνημα».