Φιάσκο τεραστίων διαστάσεων πλήττει την κυβέρνηση της Βρετανίας και η αντιπολίτευση την καταγγέλλει ως «στοιχειωδώς ανίκανη». Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ζήτησε χθες συγγνώμη από τη χώρα, μετά την ηχηρή γκάφα της Εφορίας που έχασε στο ταχυδρομείο προσωπικά δεδομένα 25 εκατομμυρίων Βρετανών- σχεδόν του μισού πληθυσμού της χώρας.


«Λυπούμαι βαθιά και ζητώ συγγνώμη για την ενόχληση και την ανησυχία που προκλήθηκαν σε εκατομμύρια οικογένειες», δήλωσε ο Μπράουν μιλώντας χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως διέταξε τη διενέργεια έρευνας. Προσέθεσε πως σε αυτό το στάδιο τίποτε δεν δείχνει ότι τα εμπιστευτικά δεδομένα, τα οποία περιλαμβάνονταν στους δύο δίσκους ηλεκτρονικού

ΤΑ CD ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ

περιέχουν όλα τα δεδομένα που χρειάζεται ένας απατεώνας για να αφαιρέσει παράνομα χρήματα από τράπεζες

υπολογιστή (CD-RΟΜ) που έχουν εξαφανιστεί- αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών, ημερομηνίες γέννησης, διευθύνσεις… -, έχουν πέσει σε ύποπτα χέρια. Προληπτικά πάντως, οι τράπεζες και οι πολίτες κλήθηκαν να είναι προσεκτικοί ώστε να επισημάνουν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση στους λογαριασμούς τους.

Στη μαύρη αγορά

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων. Οι βουλευτές πάγωσαν ακούγοντας τον υπουργό Οικονομικών Άλιστερ Ντάρλινγκ να λέει πως χάθηκαν δύο δίσκοι Η/Υ που περιείχαν εμπιστευτικές πληροφορίες για όλους τους αποδέκτες επιδομάτων παιδιών. Πρόκειται για τα αρχεία με 25 εκατομμύρια πατέρες, μητέρες και παιδιά, δηλαδή 7,25 εκατομμύρια οικογένειες, και περιελάμβαναν τα ονόματα των αποδεκτών των επιδομάτων και εκείνα των παιδιών τους, τις διευθύνσεις και τις ημερομηνίες γέννησής τους, τους αριθμούς της κοινωνικής ασφάλισής τους και, όπου χρειαζόταν, τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών τους. Με λίγα λόγια, όλα τα δεδομένα που χρειάζεται ένας απατεώνας για να αφαιρέσει παράνομα χρήματα από τράπεζες και τα οποία θα άξιζαν μια περιουσία στη μαύρη αγορά.

Κατώτερος αξιωματούχος των εφοριακών αρχών (ΗΜRC) έστειλε τους δίσκους στο Ελεγκτικό Συνέδριο (ΝΑΟ) κατόπιν αιτήματος του τελευταίου στις 18 Οκτωβρίου χρησιμοποιώντας το εσωτερικό ταχυδρομείο της ΗΜRC, το οποίο έχει ανατεθεί στην ιδιωτική εταιρεία κούριερ ΤΝΤ. Η αποστολή έγινε κατά παράβαση των κανονισμών που αφορούν την διακίνηση τέτοιων ευαίσθητων πληροφοριών. Όταν οι δίσκοι δεν έφτασαν, το ΝΑΟ ζήτησε κι άλλο αντίγραφο από την ΗΜRC, το οποίο αυτή τη φορά εστάλη με συστημένο ταχυδρομείο και έφτασε στον προορισμό του.

Η Σκότλαντ Γιαρντ

Οι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΗΜRC ενημερώθηκαν για την απώλεια των δίσκων στις 8 Νοεμβρίου, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά. Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου. Μην πιστεύοντας στα αυτιά του, διέταξε εκτεταμένους ελέγχους για να βρεθούν οι δίσκοι και, μολονότι ήταν Σάββατο, ενημέρωσε αμέσως τον πρωθυπουργό. Η Σκότλαντ Γιαρντ ανέλαβε να ερευνήσει, χωρίς αποτέλεσμα έως τώρα.

«Είστε στοιχειωδώς ανίκανοι»


Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ της ΗΜRC Πολ Γκρέι παραιτήθηκε μόλις έγινε σαφές το μέγεθος του φιάσκο. Χθες ο Τύπος κάλυπτε εκτενώς το σκάνδαλο, το οποίο η «Γκάρντιαν» αποκάλεσε «Ντισκγκέιτ». «Γιατί η κυβέρνηση περίμενε 10 ημέρες για να πει στο κοινό τι συνέβη; Πότε οι Βρετανοί πολίτες θα μπορούν να είναι και πάλι σίγουροι ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους;» ρωτούσε από την πρώτη σελίδα η «Ιντιπέντεντ». Οι περισσότερες εφημερίδες δημοσίευαν πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορεί κάποιος να ελέγξει μήπως έχει γίνει πειρατεία στον τραπεζικό λογαριασμό του.

Το σκάνδαλο εκδηλώνεται τη χειρότερη στιγμή τόσο για τον Ντάρλινγκ, ο οποίος ήδη αμφισβητείται για τους χειρισμούς του στην υπόθεση κατάρρευσης της τράπεζας Νorthern Rock, όσο και για τον πρωθυπουργό, το Εργατικό Κόμμα του οποίου υπολείπεται πλέον του Συντηρητικού στις δημοσκοπήσεις έως και έξι μονάδες. Ο αρχηγός των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον μίλησε για «ενδημικές αδυναμίες» που εμφανίζουν την κυβέρνηση «στοιχειωδώς ανίκανη». Για την «Ντέιλι Τέλεγκραφ», ο Ντάρλινγκ είναι πλέον υπουργός Οικονομικών με προθεσμία. «Οι ημέρες του είναι αναμφίβολα μετρημένες», γράφει η δεξιά εφημερίδα.