Η επιδερμίδα…

… μπορεί να είναι η αιτία για έρωτα αλλά και για πόλεμο. «Όσο το χρώμα της επιδερμίδας του ανθρώπου θα είναι πιο σπουδαίο από το χρώμα των ματιών του, θα υπάρχει πόλεμος», τραγουδούσε ο Μπομπ Μάρλεϊ. Η επιδερμίδα: κέλυφος του σώματος, κατοικία της ψυχής, αισθητήριο όργανο, χαρά των εραστών, σύμβολο της ζωής (στα δύσκολα, το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι πώς να σώσουμε το τομάρι μας).

Μέχρι τώρα…

… ξέραμε πως, εκτός από ένα αισθητήριο όργανο, η επιδερμίδα είναι- το πολύ πολύ- ένα όργανο έκφρασης των συναισθημάτων. Όταν δειλιάζει η φωνή, μιλάει η επιδερμίδα: ανατριχιάζει, ιδρώνει, κοκκινίζει (είναι κι αυτός ένας τρόπος να δείξει κανείς την ντροπή του, όταν δεν μπορεί να την πει). Σε ένα βιεννέζικο τραμ, ο νεαρός Φρόυντ παρατηρούσε μια κοπέλα προσπαθώντας να ανακαλύψει τα μυστικά της από το κοκκίνισμα της επιδερμίδας της, από αυτό το σημάδι δηλαδή που γράφει πάνω της η ψυχή. Γράφουμε πάνω της κι εμείς, με τατουάζ και με πίρσινγκ, σαν να είναι το σώμα μας ένα βιβλίο. Από αυτό το βιβλίο, η επιδερμίδα είναι η πρώτη του σελίδα. Με μια ματιά, ένας προσεκτικός παρατηρητής καταλαβαίνει τι μπορεί να περιμένει και από τις υπόλοιπες. Το μεταφορικό αυτό βιβλίο, όμως, κάποιοι κάποτε το είχαν πάρει κυριολεκτικά. Τους περασμένους αιώνες, πλούσιοι βιβλιόφιλοι έφτιαχναν βιβλία με δέρματα από εκτελεσμένους ή από πτώματα που έμεναν αζήτητα στα φτωχοκομεία. Η Μπόστον Ατένεουμ, μια ιδιωτική βιβλιοθήκη, έχει ένα αντίτυπο του 1837 από τα απομνημονεύματα του λήσταρχου Τζορτζ Ουόλτον, που είναι δεμένο με το ίδιο του το δέρμα. Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Μπράουν διαθέτει τρία τέτοια βιβλία. Και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ένα που είναι δεμένο με το δέρμα κάποιου Τζόνας Ράιτ. Μπορεί όσο ζούσε να μην είχε ανοίξει ποτέ βιβλίο, αλλά ευτύχησε να κλείσει τουλάχιστον ένα στο πετσί του.

Ο ποιητής…

… Πολ Βαλερί έγραφε «Το πιο βαθύ που έχουμε είναι η επιδερμίδα μας», όχι δίχως κάποια ειρωνική διάθεση. Αλλά οι επιστήμονες φέρνουν σήμερα στο φως πολλά μυστήρια που πράγματι κρύβει στα βάθη της η ανθρώπινη επιδερμίδα. Για πρώτη φορά είναι σε θέση να δημιουργήσουν βλαστοκύτταρα από την επιδερμίδα. Δηλαδή, κύτταρα από τα οποία μπορεί να γεννηθεί κάθε λογής ιστός για να αντικαταστήσει τα νεκρωμένα ή ελαττωματικά ανθρώπινα όργανα. Δεν θα χρειάζεται πια να παίρνουν αυτόν τον ιστό από ανθρώπινα έμβρυα και ύστερα να τα θανατώνουν.

Οι θάνατοι…

… μικρών και μεγάλων που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, αν υπήρχαν όργανα για μεταμόσχευση, είναι πράγματι τραγικοί. Η νέα επιστημονική ανακάλυψη έρχεται όμως να απαλλάξει τον άνθρωπο από τον βραχνά της κλωνοποίησης και από τον φόβο πως οι επιστήμονες θα μπορούσαν κάποτε να αρχίσουν να «καλλιεργούν» ανθρώπους για να θερίζουν τα όργανά τους.