ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ να κατακλυστεί από τα νερά του Έβρου το χωριό τους πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι του Πυθίου. Η στάθμη του νερού στο ποτάμι είχε ξεπεράσει χθες το βράδυ τα 6,75 μ, ενώ το όριο επιφυλακής είναι 5,70 μ. Σύμφωνα με τον νομάρχη Έβρου Ν. Ζαμπουνίδη, η κατάσταση ήταν «ιδιαίτερα επικίνδυνη».

Ωστόσο χθες τη νύχτα αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή με ελληνοτουρκική συνεργασία ο… κατακλυσμός της Νέας Βύσσας από τα νερά του Έβρου. Οι κάτοικοι του χωριού έζησαν εφιαλτικές ώρες, όταν άρχισε να υποχωρεί ανάχωμα στην τουρκική πλευρά του ποταμού.

Οι Τούρκοι ήταν αδύνατο να προσεγγίσουν το ανάχωμα λόγω των πλημμυρών και η μοναδική σωτηρία για τη Νέα Βύσσα ήταν να περάσουν ελληνικά συνεργεία στο τουρκικό έδαφος. Χρειάστηκε να γίνουν διαπραγματεύσεις επί σχεδόν τρεις ώρες ανάμεσα στον νομάρχη Έβρου και στον ομόλογό του της Αδριανούπολης Νουσρέτ Μίρογλου, για να επιτραπεί τελικά στις τρεις τα ξημερώματα να περάσουν στο τουρκικό έδαφος μηχανήματα και σαράντα κάτοικοι της Νέας Βύσσας που μετέφεραν σακιά με άμμο και να επισκευάσουν τις ζημιές στο ανάχωμα.

Χθες το πρωί οι δύο νομάρχες συναντήθηκαν στην Ορεστιάδα και αφού εκτίμησαν την κατάσταση, αποφάσισαν μεικτά συνεργεία Ελλήνων και Τούρκων να ενισχύσουν το τουρκικό ανάχωμα, μήκους ενός χιλιομέτρου. Αυτά τα συνεργεία εργάζονται από χθες το μεσημέρι και ήδη ο κίνδυνος για τη Νέα Βύσσα έχει απομακρυνθεί. Οι δύο νομάρχες θα επιδιώξουν το θέμα των ζημιών που προκαλούνται από τις πλημμύρες του Έβρου να περιληφθεί στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών που θα γίνει στην Αθήνα 3 και 4 Δεκεμβρίου.

Λόγω των πλημμυρών διακόπηκαν ξανά από χθες το μεσημέρι τα δρομολόγια του ΟΣΕ στη γραμμή Διδυμότειχο- Ορεστιάδα. Χθες πάντως, είχε πέσει σημαντικά η στάθμη των νερών στον ποταμό Άρδα και σε αρκετά σημεία στον Έβρο, με εξαίρεση την περιοχή του Πυθίου.