ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ να καούν ζωντανοί ασθενείς και εργαζόμενοι στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρείο. Μέσα στα τρία τελευταία χρόνια έχουν ξεσπάσει εννέα πυρκαγιές από εμπρησμό σε δωμάτια ασθενών. Σ΄ αυτές τις πυρκαγιές δύο γυναίκες ασθενείς πέθαναν λίγο μετά τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία. Άλλοι πέντε ασθενείς και έξι εργαζόμενοι έπαθαν σοβαρά εγκαύματα ή παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και νοσηλεύθηκαν σε γενικά νοσοκομεία. Το νοσοκομείο, παρά τα αλλεπάλληλα περιστατικά και τη σοβαρότητα της κατάστασης, εξακολουθεί να μη διαθέτει σύστημα πυρανίχνευσης σε αρκετά κτίριά του, δεν έχει ειδικούς πυροσβεστήρες ούτε πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Δεν διαθέτει καν φώτα ασφαλείας (!), ενώ σε αρκετά κτίρια που έχουν πρώτο όροφο- όπως το κτίριο «Αγία Μαρκέλλα»- δεν υπάρχουν δίοδοι διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς.

«Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο και μπορεί να συμβεί κάποια τραγωδία με απρόβλεπτες διαστάσεις. Αυτήν τη στιγμή “τρέχει” εισαγγελική έρευνα αλλά, απ΄ ό,τι φαίνεται, το Δρομοκαΐτειο έχει επιλεγεί από το υπουργείο Υγείας σαν χώρος αποθήκευσης ασθενών και απορροφητήρας της καταρρέουσας ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», καταγγέλλει στα «ΝΕΑ» ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων. Το Δρομοκαΐτειο εφημερεύει δύο φορές την εβδομάδα και εισάγει υπεράριθμους ασθενείς, που νοσηλεύονται- με εντολή της διοίκησης του νοσοκομείου και του υπουργείου Υγείας- σε ράντζα και στα τμήματα των χρονίων ασθενών, αλλά και σε κρεβάτια ασθενών που έχουν πάρει άδεια!

Άθλια κτίρια και ποντίκια

Έναν χρόνο μετά το σερβίρισμα της… ποντικόσουπας στους ασθενείς και παρά τους ειδικούς ψεκασμούς, ποντίκια συνεχίζουν να βολτάρουν στα υπόγεια των κτιρίων του νοσοκομείου: «Αυτή είναι η πραγματικότητα του Δρομοκαΐτειου. Στις 3 Δεκεμβρίου εκδικάζεται το συμβάν του ποντικού στη σούπα, με κατηγορούμενους τον πρώην διοικητή και δύο μαγείρους. Θα ακουστούν ενδιαφέρονται πράγματα στη δίκη», λέει ο κ. Γιαννάκος. Η κατάσταση πολλών κτιρίων είναι άθλια. Τοίχοι μισογκρεμισμένοι, παντζούρια σπασμένα και ξεχαρβαλωμένα, πόρτες ετοιμόρροπες, τζάμια που μπάζουν το κρύο στους θαλάμους. Παραδόξως, σε αρκετά από αυτά τα κτίρια νοσηλεύονται άνθρωποι: «Στα τμήματα χρονίων ασθενών Α΄ Ανδρών και Α΄ Γυναικών μιλάμε για συνθήκες νοσηλείας του περασμένου αιώνα», λέει επιγραμματικά ο κ. Αστρινάκης.

Το Δρομοκαΐτειο έχει ένα πανελλήνιο αρνητικό ρεκόρ: στον οργανισμό του προβλέπονται 1.400

θέσεις, εκ των οποίων οι… 800 (ποσοστό 60%) είναι κενές. Η αποασυλοποίηση καρκινοβατεί- μόλις το 15% των ασθενών μας έχουν αποασυλοποιηθεί σε δικές μας μονάδες. Και οι ασθενείς μας που εργάζονται σε συνεργατικές μονάδες, έχουν έναν χρόνο να πληρωθούν το θεραπευτικό επίδομα των 176 ευρώ τον μήνα», λέει ο Μ. Γιαννάκος.

Οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαΐτειο προγραμματίζουν κινητοποιήσεις τη Δευτέρα 26 και την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου και αποκλεισμό της εφημερίας στην πύλη του νοσοκομείου.