Αυξήσεις- φωτιά μέχρι και 30% στα τιμολόγια από την 1η Δεκεμβρίου 2007, μαζί με την επιβολή ρήτρας καυσίμων, έχει εισηγηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος.


Το αποκάλυψε χθες ο ίδιος κατά την ενημέρωση προς τους χρηματιστηριακούς αναλυτές για το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ και για τα αποτελέσματα εννεαμήνου, που είναι μειωμένα κατά 15% σε σχέση με πέρυσι. Αν η κυβέρνηση εγκρίνει το αίτημα, θα είναι η τρίτη δόση αυξήσεων της ΔΕΗ μέσα στο 2007- είχαν προηγηθεί μία τον Απρίλιο (νυχτερινά τιμολόγια) και μία τον Αύγουστο, κατά 4%. Αποστάσεις από το αίτημα Αθανασόπουλου κρατούσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης, κύκλοι του οποίου έλεγαν ότι «θα αποφανθεί από τη στιγμή που θα λάβει σχετική γνωμοδότηση από τη ΡΑΕ».

Προσφυγή της ΓΕΝΟΠ

Η ΓΕΝΟΠ από την πλευρά της κάνει λόγο για στημένα παιχνίδια εις βάρος της ΔΕΗ και για «το οικονομικό έγκλημα της αλχημείας του υπολογισμού της Οριακής Τιμής του Συστήματος». Τις επόμενες ημέρες μάλιστα θα καταθέσει προσφυγή την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον ΡΑΕ και ΔΕΣΜΗΕ, επειδή με την τεχνητή αύξηση της χονδρικής τιμής (Οριακή Τιμή Συστήματος) προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος στην αγορά ιδιωτών, αναγκάζουν τη ΔΕΗ να αγοράζει το ρεύμα ακριβά.

Αναφορικά με τα τιμολόγια, με βάση την πρόταση της ΔΕΗ προς το υπουργείο Ανάπτυξης, που κοινοποίησε χθες στους αναλυτές ο κ. Αθανασόπουλος, η επιχείρηση ζητάει από 1/12/2007 αυξήσεις:

● 21,2% στα οικιακά τιμολόγια, που αρχίζουν από 10% σε όσους έχουν χαμηλή κατανάλωση και στους πολύτεκνους και φτάνουν μέχρι και το 30% για υψηλές καταναλώσεις, άνω των 2.001 kWh.

● 20%- 22% στα τιμολόγια μέσης τάσης ● 30% στα βιομηχανικά τιμολόγια της υψηλής τάσης Για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της ανάγκης αυξήσεων, έφερε παραδείγματα άλλων χωρών, όπου οι ανατιμήσεις στο ρεύμα κατά την τελευταία διετία κυμάνθηκαν μεταξύ 10% και 30%. Η κατάσταση στη ΔΕΗ

Για να υποστηρίξει ο πρόεδρος της ΔΕΗ το αίτημά του για τις μεγάλες αυξήσεις, επικαλέστηκε την ανάγκη επενδύσεων που χρειάζεται η επιχείρηση, την κατάσταση της οποίας περιέγραψε με μελανά χρώματα: ο χρόνος εξυπηρέτησης- ανέφερε- για απλές παροχές σήμερα είναι 17 ημέρες και για παροχές όπου απαιτείται επέκταση δικτύου φτάνει τις 62 ημέρες. Ο στόχος είναι να μειωθούν σε 11 και 31 ημέρες αντίστοιχα. Είπε ότι ο χρόνος αποκατάστασης βλαβών στη χαμηλή τάση είναι σήμερα 74 λεπτά (στόχος τα 60 λεπτά), ο χρόνος αποκατάστασης στα δίκτυα χαμηλής τάσης είναι τα 102 λεπτά (στόχος τα 60 λεπτά) και η διάρκεια διακοπών στην ηλεκτροδότηση ανά πελάτη φτάνει σήμερα τα 252 λεπτά (στόχος να μειωθεί στα 130 λεπτά). Μίλησε για δίκτυο που εμφάνισε σημάδια υπερφόρτωσης το καλοκαίρι του 2007 και στο οποίο αν δεν γίνουν επενδύσεις ώς το 2012, θα παρουσιάσει υπερφόρτωση το σύνολο των υποσταθμών της εταιρείας.

Οι έξι θυγατρικές

Επέμεινε στα περί κατάτμησης της επιχείρησης σε 6 θυγατρικές (διανομή, μεταφορά, παραγωγή, ορυχεία, εμπορία, προμήθεια καυσίμων), παρά τη συμφωνία με τους συνδικαλιστές για πάγωμα του σχεδίου επί ένα εξάμηνο. Προέβλεψε ότι το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρισμού από 93% που είναι σήμερα θα μειωθεί στο 75% το 2010, στο 72% το 2012 και στο 70% το 2014. Μίλησε για επενδύσεις 4 δισ. ευρώ σε θερμοηλεκτρικές μονάδες ισχύος 3.700 ΜW ώς το 2014, μερικές εκ των οποίων θα αντικαταστήσουν 16 παλαιές και ρυπογόνες συνολικής ισχύος 2.403 ΜW. Επισήμανε ωστόσο τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στο ελληνικό σύστημα, όπου επί της ουσίας η ΔΕΗ χρηματοδοτεί την είσοδο των ιδιωτών στην αγορά.

Έθεσε ξανά θέμα ΔΕΠΑ

Λίγες ημέρες μετά τις αντιδράσεις υψηλόβαθμων στελεχών της ΔΕΠΑ ότι διαφωνούν με το ενδεχόμενο άσκησης του δικαιώματος της ΔΕΗ για αγορά από το Δημόσιο του 30% των μετοχών της εταιρείας, ο κ. Αθανασόπουλος επανέφερε την πρότασή του. Επικαλείται μάλιστα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρισμού που δραστηριοποιούνται παράλληλα και στο φυσικό αέριο. Το ενδεχόμενο αυτό βρίσκει αντίθετη τη ΔΕΠΑ, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει μέτοχο, με 30%, τον μεγαλύτερό της πελάτη, ο οποίος ταυτόχρονα θα είναι και ανταγωνιστής της στην ενεργειακή αγορά, καθώς διαθέτει τον ηλεκτρισμό, προϊόν ανταγωνιστικό στο φυσικό αέριο.

Μίλησε ακόμη για την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου των 7.000 ακινήτων της ΔΕΗ, εκτιμώμενης σημερινής αξίας 1,7 δισ. ευρώ, μέσω της ανάπτυξης θυγατρικών, που πιθανώς θα εισαχθούν και στο χρηματιστήριο.