Η Μεντεγίν ήταν τα… Ζωνιανά της Κολομβίας ώς το 2002. Μετά η πόλη μεταμορφώθηκε, κυρίως χάρη στον δήμαρχό της, τον Σέρχιο Φαχάρντο.


Η μεταμόρφωση ήταν εντυπωσιακή. Το 1991, στην πόλη που είχε χαρακτηριστεί η πιο επικίνδυνη στον κόσμο εξαιτίας του καρτέλ ναρκωτικών του Πάμπλο Εσκομπάρ, γίνονταν 381 φόνοι ανά 100.000 κατοίκους τον χρόνο- περισσότεροι από 500 τον μήνα. Πέρυσι είχαν πέσει κάτω από τους 30 ανά 100.000 κατοίκους, μια αναλογία που θα ζήλευε η Ουάσιγκτον…

Ο Σέρχιο Φαχάρντο, μαθηματικός με διδακτορικό από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, εξελέγη δήμαρχος της Μεντεγίν το 2003. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε εκλεγεί στην προεδρία της Κολομβίας ο Άλβαρο Ουρίμπε, ο οποίος υιοθέτησε μια πολιτική σιδηράς πυγμής στα θέματα της ασφάλειας, στέλνοντας τον στρατό και την αστυνομία για να επιβάλουν την τάξη στη Μεντεγίν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Όμως για τον Φαχάρντο, αυτό ήταν απλώς το πρώτο βήμα. «Η μείωση της βίας», λέει, «έπρεπε να ακολουθηθεί αμέσως- και η λέξη ΄΄αμέσως΄΄ είναι η λέξη-κλειδί- από κοινωνικές παρεμβάσεις».

Έτσι, όταν ανέλαβε τα δημαρχιακά καθήκοντα, ο Φαχάρντο δεν περιορίστηκε στην ίδρυση αστυνομικών τμημάτων. Έκτισε πολυτελή νέα σχολεία και έστειλε στις γειτονιές κοινωνικούς λειτουργούς και ειδικούς στις μικροπιστώσεις. Γιος ο ίδιος ενός από τους διασημότερους αρχιτέκτονες της Μεντεγίν, παρήγγειλε σε κορυφαίους αρχιτέκτονες να σχεδιάσουν λαμπρές βιβλιοθήκες και κοινοτικά κέντρα στις πιο επικίνδυνες παραγκουπόλεις. Δημιούργησε ένα δίκτυο τρόλεϊ που φτάνει σε κάθε φτωχογειτονιά της Μεντεγίν, προσφέροντας στους φτωχούς πρόσβαση στην οικονομική και κοινωνική ζωή του κέντρου. Αύξησε επίσης τις δαπάνες της πόλης για την παιδεία κατά 65%, ανεβάζοντάς τες στο 40% του ετήσιου προϋπολογισμού της, που φτάνει τα 900 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Σέρχιο Φαχάρντο πηγαίνει στο δημαρχείο κάθε πρωί με τζιν και σακίδιο και μετακινείται στην πόλη με ποδήλατο. Υποστηρίζει τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και έχει δεχθεί πυρά από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επειδή συζεί με τη σύντροφό του, την ψυχίατρο Λουκρέσια Ραμίρες. Οι επικριτές του λένε πως η προσέγγισή του είναι συμβολική, πως τα επιδεικτικά μεγάλα έργα δεν βοηθούν τους φτωχούς. «Όταν το φτωχότερο παιδί στη Μεντεγίν μπαίνει στην καλύτερη σχολική αίθουσα της πόλης, παίρνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η κοινωνία το υπολογίζει», απαντά ο δήμαρχος. Άλλοι τον κατηγορούν ότι μεγαλοπιάνεται, πως έχει γίνει ο φαραώ της Μεντεγίν, πως καταστρέφει παλιές επαύλεις και κόβει δένδρα ενώ η πόλη αρχίζει να χάνει το χρώμα της και να μοιάζει με το Μαϊάμι ή το Καράκας. Όμως η δημοτικότητά του φτάνει το 80%. Και πολλοί λένε πως το 2010 θα διαδεχθεί τον Ουρίμπε στην προεδρία της Κολομβίας.