Με τζίρο 11,5 εκατ. ευρώ- το μεγαλύτερο ποσό που έχει συγκεντρωθεί από δημοπρασία ελληνικών έργων τέχνης- και 16 ρεκόρ, έπεσε χθες η αυλαία της δημοπρασίας που διοργάνωσε ο οίκος Sotheby΄s στο Λονδίνο. Από τα 132 έργα που προσφέρθηκαν προς πώληση άλλαξαν χέρια τα 114 (ποσοστό 86,4%), ενώ 65,8% των έργων πωλήθηκε ακριβότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ακριβότερο έργο της διοργάνωσης αναδείχθηκε «Η αιχμάλωτη» (τουρκική λεηλασία), η μεγάλου μεγέθους ελαιογραφία του ζωγράφου του 19ου αιώνα Θεόδωρου Ράλλη, που πωλήθηκε έναντι 1.046.232 ευρώ- τιμή ρεκόρ για έργο του Ράλλη- ενώ η αρχική ανώτατη εκτίμηση ήταν 730.00 ευρώ. Το έργο, από τα πρώιμα του καλλιτέχνη, απεικονίζει νεαρή Ελληνίδα που έχει απαχθεί από Τούρκους. Στη δεύτερη θέση ακολούθησε «Η Παναγία με τον Χριστό» του Κωνσταντίνου Παρθένη, που επίσης πωλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 950.875 ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο της υψηλότερης αρχικής εκτίμησης, ενώ και η τέταρτη θέση των ακριβότερων κομματιών της δημοπρασίας ανήκει στον ίδιο δημιουργό με το έργο «Πρόνοια» που έφτασε τις 664.803 ευρώ. Την τρίτη θέση κατέλαβε ο πίνακας του Νικολάου Γύζη «Παππούς και Εγγονός», που πωλήθηκε έναντι 823.732 ευρώ.

«Τα σημερινά καταπληκτικά αποτελέσματα είναι απτή απόδειξη του διαρκώς ανοδικά κινούμενου προφίλ της ελληνικής τέχνης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο», επισημαίνει ο υπεύθυνος για τα Greek Sale στους Sotheby΄s, Κωνσταντίνος Φράγκος.

Ρεκόρ επίσης έγιναν για έργα των Κωνσταντίνου Μαλέα, Γιάννη Τσαρούχη, Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Γιάννη Γαΐτη, Θεόδωρου Λαζαρή, Κώστα Τσόκλη, Θάνου Τσίγκου, Επαμεινώνδα Θωμόπουλου, Περικλή Τσιριγώτη, Γιαννούλη Χαλεπά, Γιώργου Κοσμαδόπουλου, Χρόνη Μπότσογλου και Γιώργου Ζογγολόπουλου, ενώ στα έργα με αξιοσημείωτη πορεία στη δημοπρασία είναι και το τρίπτυχο «Καλοκαίρι» του Γιάννη Μόραλη που πωλήθηκε προς 596.446

ευρώ με αρχική εκτίμηση τις 436.000

ευρώ.