Η επόμενη ημέρα της εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ βρήκε το κόμμα με ελαφρά… ρευματοπάθεια, καθώς στελέχη και των δύο πλευρών επιχειρούσαν να ερμηνεύσουν αφενός και να τοποθετηθούν αφετέρου στα όσα είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος περί συγκρότησης «Ρεύματος».
Όσοι συμπαρατάχθηκαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τον Γιώργο Παπανδρέου αντέδρασαν στην ιδέα μιας οργανωμένης τάσης, όπως αντέδρασαν και η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Πέτρος Ευθυμίου. Η πλέον έντονη- και σημαντική λόγω της σχέσης του με τον κ. Παπανδρέου- αντίδραση προήλθε από τον Χάρη Παμπούκη, που σπανίως μιλά δημοσίως, ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα ενός «υποκαταστήματος» εντός του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια στιγμή, τα στελέχη της πλευράς Βενιζέλου αλλά και ο ίδιος επιχειρούν να κατεβάσουν τους τόνους, κάνοντας λόγο για «Ρεύμα ιδεών» και όχι οργανωμένο μηχανισμό.

ΠΑΝΤΩΣ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται σε μια διάρθρωση οργάνων από «μηδενική βάση»- κάτι που συνιστά μήνυμα προς φίλους και αλλήλους, ότι κανείς δηλαδή δεν είναι δεδομένος. Η γενικότερη αίσθηση, πάντως, στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η αξιοποίηση κάποιων μετριοπαθών στελεχών που συμπαρατάχθηκαν με τον κ. Βενιζέλο. Όσον αφορά τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου, οι αποφάσεις του κ. Παπανδρέου δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από το τέλος της εβδομάδας.

ΤΟ ΜΟΝΟ που αμαύρωσε κάπως την υπόθεση της καθολικής εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ ήταν το λεγόμενο… οργανωτικό χάος που ήρθε στην επιφάνεια χθες. Κατά τα φαινόμενα, οι οργανώσεις ανά την Ελλάδα, σε υψηλό ποσοστό, αμέλησαν επί πολλές ώρες να στείλουν στα κεντρικά το απαραίτητο fax με τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών. Έτσι, ακόμη και χθες το βράδυ- 24 ώρες μετά την ψηφοφορία- το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν σε θέση να δώσει τελικά αποτελέσματα παρά μόνο για το 64% των τμημάτων!

ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν ότι ο ιός της… άμεσης εκλογής μπορεί να είναι και κολλητικός- ότι θα αρχίσουν δηλαδή να διατυπώνονται αιτήματα από στελέχη της Ν.Δ. για καθολική ψηφοφορία στην ανάδειξη προέδρου. Επί του παρόντος, πάντως, βάζουν τις τελευταίες πινελιές στον εκλογικό νόμο που θα προωθηθεί στη Βουλή πριν από το τέλος του έτους.