ΤΗΝ ώρα που ως κοινωνία ξοδεύουμε δισεκατομμύρια για την υγεία, αποτελεί ασφαλώς σκάνδαλο και παραλογισμό πρώτου μεγέθους το ότι δεν κάνουμε σχεδόν το παραμικρό για την πρόληψη.

ΚΙ αυτό παρά το ότι είναι γνωστό ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα γλιτώναμε μόνο χρήματα- που θα μπορούσαν να καλύψουν άλλες επείγουσες ανάγκες – αλλά κυρίως ανθρώπινες ζωές.

ΤΑ στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την Καρδιολογική Εταιρεία είναι απογοητευτικά. Έξι στους δέκα Έλληνες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενώ σχεδόν οι μισοί καπνίζουν.

ΣΤΟΥΣ ενηλίκους, ανάμεσα σε άλλα, αυτό συνεπάγεται αύξηση στα εμφράγματα που έχουν φτάσει τις 20.000 τον χρόνο.

ΟΣΟ για τα παιδιά, το 30% των οποίων είναι παχύσαρκα, το αποτέλεσμα είναι η έξαρση του παιδικού διαβήτη που εξελίσσεται σε επιδημία. Υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 35.000

– το 3% των εφήβων!

ΚΑΙ όμως η πολιτεία δεν κάνει το παραμικρό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα- αντιθέτως και τα όποια μέτρα είχαν κατά καιρούς ληφθεί, π.χ. για το κάπνισμα, έχουν εγκαταλειφθεί μετ΄ επαίνων από τη σημερινή κυβέρνηση.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και ένα ακόμα στοιχείο: σχεδόν το 30% όσων παθαίνουν έμφραγμα πεθαίνουν στον δρόμο χωρίς να προλάβουν να πάνε στο νοσοκομείο.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για ένα πρόβλημα που αποτελεί στόχο πρώτης προτεραιότητας των υπηρεσιών υγείας σε όλο τον κόσμο, καθώς είναι γνωστό ότι όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίζεται ένα καρδιακό επεισόδιο τόσο μικρότερη είναι και η ζημιά που κάνει.

ΓΙΑ τον σκοπό αυτό η προσπάθειά τους είναι όχι απλώς η ταχύτερη δυνατή μεταφορά των ασθενών, αλλά και η έναρξη της θεραπείας από την πρώτη στιγμή με ειδικά εξοπλισμένα και στελεχωμένα νοσοκομειακά.

ΓΙΑ την Ελλάδα δηλαδή όνειρα θερινής νύχτας.