Οι ειδικοί του στίβου μιλούν γι΄ αυτόν με θαυμασμό. «Είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι του αθλητισμού», έγραψε η ισπανική «ΑΒC». Ένας θρύλος αρχίζει να δημιουργείται γύρω από το όνομα του Αιθίοπα δρομέα Αλεμαγέχου Μπεζαμπέχ.


Oι Ισπανοί προπονητές δρομέων αντοχής ακόμη δεν μπορούν να συνέλθουν από τις επιδόσεις του Αλεμαγέχου Μπεζαμπέχ κατά την προπόνηση της Εθνικής ομάδας στίβου της Ισπανίας, γράφει η «Ελ Παΐς». Στις 16 Οκτωβρίου, έτρεξε και τις επτά σειρές των 1.000 μέτρων κολλημένος πίσω από τους Ισπανούς σταρ του αγωνίσματος, την αφρόκρεμα του ισπανικού κλασικού αθλητισμού. Σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, έτρεξε και άλλα 1.000 μέτρα για να δείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είναι αντάξιος της ευκαιρίας που του δόθηκε. «Και το ακόμη πιο εντυπωσιακό», δήλωσε ενθουσιασμένος ο γιατρός που ήταν παρών κατά την προπόνηση της εθνικής ομάδας, «είναι ότι, παρ΄ όλη τη συσσωρευμένη κόπωσή του, έτρεξε αυτά τα τελευταία 1.000 μέτρα σε 2 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα! Είναι απίστευτο!».

Πάνε τρία χρόνια που ο νεαρός Αιθίοπας Αλεμαγέχου Μπεζαμπέχ ζει στην Ισπανία. Έφθασε στη χώρα με το αεροπλάνο χωρίς να μιλάει ισπανικά, χωρίς χαρτιά, μόνο με τη θέλησή του να γίνει αθλητής. «Ήρθα για να τρέξω. Θέλω να γίνω αθλητής. Μόνο αυτό», λέει ο ίδιος στην «Ελ Παΐς». Επί μήνες κοιμόταν σ΄ ένα πάρκο της Μαδρίτης και έτρωγε στα συσσίτια που οργανώνονται για τους άστεγους. Σιγά σιγά, με την επιμονή και τις ικανότητές του, κατάφερε τελικά να έρθει σε επαφή μ΄ έναν Αιθίοπα δρομέα που προπονούνταν στην Ισπανία.

Εδώ κι έναν χρόνο, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες κούρσες σ΄ όλη την Ιβηρική, πολλές φορές σε δύο ή και σε τρεις μέσα στην ίδια εβδομάδα. Μάλιστα, σε μερικές απ΄ αυτές έτρεξε με κάταγμα στην κνήμη από το υπερβολικό στρες! «Θεράπευσε το κάταγμά του με την προπόνηση», λέει φανερά εντυπωσιασμένος ο θρυλικός προπονητής του ισπανικού κλασικού αθλητισμού Μανουέλ Πασκούα. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπόρεσε να υποφέρει αυτόν τον πόνο!».

Προερχόμενος από μια χώρα που έχει βγάλει εξαιρετικούς αθλητές μεγάλων αποστάσεων, όπως ο Κενενίσα Μπεκέλε και ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ, ο Αλεμαγέχου Μπεζαμπέχ έχει ήδη αποδείξει πως μπορεί να αντέξει πολλά για να εκπληρώσει το όνειρό του να γίνει αθλητής. Ακόμη και η ηλικία αυτού του νεαρού Αιθίοπα είναι ένα μυστήριο- μια ακτινολογική ανάλυση είχε δείξει πάντως ότι είναι πάνω από 18 χρόνων και σήμερα υπολογίζεται πως είναι στα 22. Λέει απλώς πως θέλει να αποκτήσει μια άδεια παραμονής. Το θέλει, εξηγεί, «για να μπορέσω στη συνέχεια να γίνω Ισπανός». Και να εκπροσωπήσει στη συνέχεια τη νέα πατρίδα του στα στάδια όλου του κόσμου.