Πήρε τα χαρτονομίσματα ένα ένα, τα κοίταξε στο φως, χάιδεψε τις άκρες τους, έτριψε τη μεταλλική γραμμή, δεν ξέρω γιατί. Τι πρέπει να κάνει όταν την τρίβεις, να παίζει νότες; Τελικά αποφάσισε να ενθυλακώσει τα πεντακοσάρικα, με τις αέρινες γέφυρες σε μοβ χρώμα.

Καθισμένοι κι οι δυο στο τραπέζι μετράγαμε και ξαναμετράγαμε το χρήμα, σα νονοί ναρκωτικών σε παράδοσηπαραλαβή. Σαν έμποροι διαμαντιών που φαντασιώνονται τα προϊόντα τους φορεμένα σε τρυφερούς λαιμούς απλησίαστων κορασίδων.

Και ποια ήταν η ακριβοπληρωμένη ουσία;

Μια μικρή περιουσία σε μετρητά για να μας βάλει πετρέλαιο θέρμανσης. Τόση πλήξη, τόση πίκρα. Να ζεσταίνεται το σπίτι για να κάθεσαι μέσα να βλέπεις τηλεόραση. Να ζεσταίνεται το σπίτι και να παγώνει η καρδιά σου. Πιο ακριβό σπορ πλέον από το να πηγαίνεις θέατρο, σινεμά, στα μπουζούκια. Στο κλαμπ. Στα μαγαζιά νωρίς και αργότερα σε ταβέρνα, σε μπαρ, οπουδήποτε. Τα πρωινά σε μουσεία, σε τράπεζες, σε ΔΕΚΟ, σε ουρές, στα λεωφορεία (πήρε και ο υπουργός Μεταφορών λεωφορείο χτες, έγινε σικ το μέσο μαζικής μεταφοράς).

Και να έχουμε περάσει τη βραδιά με τον εκ Γερμανίας επιχειρηματία που μας εκθείαζε τα συστήματα γεωθερμίας και μόνωσης για τα οποία πληρώνεις σε ένα χρόνο ό,τι εμείς σε ένα μήνα... Φρέσκα είναι τα λεφτά καλέ, μην τα δαγκώνεις, πήγα να φωνάξω, αλλά κρατήθηκα από σεβασμό στο χρήμα και στο μαύρο χρυσό, που είναι ωστόσο μελιτζανής, σαν τα πεντακοσάρικα, το προσέξατε; Πρέπει, γιατί οφείλουμε να είμαστε ανάλαφροι, κάθε βράδυ να χορεύουμε, πρώτον για να ζεσταθούμε πιο οικονομικά και δεύτερον από τη χαρά μας που καίμε τώρα φτηνότερο πετρέλαιο από όσο θα είναι τον επόμενο μήνα...

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από