ΕΙΝΑΙ φυσικό οι αντιπαραθέσεις και τα σκληρά λόγια των υποψηφίων στο ΠΑΣΟΚ να μονοπωλούν σχεδόν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και των μέσων ενημέρωσης.

ΚΑΙ είναι βέβαιο ότι την επομένη της εκλογής θα χρειαστεί προσπάθεια για να κλείσουν οι πληγές και να γεφυρωθούν οι διαφορές που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

ΑΥΤΗ ωστόσο είναι μόνον η μία όψη της εικόνας. Γιατί τα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ αποτελούν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για το ελληνικό πολιτικό σύστημα και συνιστούν έναν θρίαμβο της εσωκομματικής δημοκρατίας.

ΟΛΕΣ οι αλλαγές αρχηγών στο παρελθόν και στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στα άλλα κόμματα αποτελούσαν υπόθεση της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας ή στην καλύτερη περίπτωση ενός λιγότερο ή περισσότερο αντιπροσωπευτικού συνεδρίου.

ΕΙΝΑΙ η πρώτη φορά που μέλη και φίλοι καλούνται να εκφραστούν άμεσα με την ψήφο τους- όχι για να επικυρώσουν όπως το 2004, αλλά για να επιλέξουν μεταξύ τριών υποψηφίων. Και βέβαια είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που έχει δημιουργηθεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για εσωκομματικές διαδικασίες. ΑΥΤΟ από μόνο του είναι θετικό για το πολιτικό μας σύστημα που όλο και πιο πολύ μοιάζει να αποξενώνει τους πολίτες και να γίνεται υπόθεση μιας κλειστής ομάδας επαγγελματιών.

ΕΙΝΑΙ φυσικά θετικό και για το ΠΑΣΟΚ. Κατ΄ αρχήν γιατί από τις διαδικασίες και τη συμμετοχή αναζωογονήθηκε το ίδιο. Αλλά και γιατί ο νέος αρχηγός του θα μπορέσει να ασκήσει αντιπολίτευση έχοντας τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση. ΑΥΤΟ το δεύτερο στοίχημα βέβαιαμετά το στοίχημα της ενότηταςδεν έχει κερδηθεί ακόμα. Αυτό θα συμβεί την Κυριακή και θα εξαρτηθεί από τον αριθμό όσων πάρουν μέρος στην ψηφοφορία. Ο πήχυς όμως έχει ήδη μπει ψηλά!