Η άφιξη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Ράις στην Τουρκία σηματοδοτεί την αρχή πολύ επικίνδυνων και δύσκολων διπλωματικών διαπραγματεύσεων. Το πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι να ευχαριστήσουμε την κυβέρνηση Μπους που μπλόκαρε το αρμενικό σχέδιο (για την αναγνώριση από το αμερικανικό Κογκρέσο ως γενοκτονίας των σφαγών των Αρμενίων από την οθωμανική αυτοκρατορία). Ο χειρισμός όμως του επόμενου θέματος θα είναι πολύ πιο δύσκολος: η παρουσία του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ. Η κυβέρνηση Μπους πέτυχε κάτι που μέχρι πριν από πολύ λίγο φαινόταν αδύνατο. Μπλόκαρε το αρμενικό σχέδιο και το ανέβαλε. Ο Λευκός Οίκος άσκησε τεράστια πίεση και διεξήγαγε μια πολύ πειστική εκστρατεία, χάρη στην οποία πιθανή ρήξη στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή. Ασχέτως του γιατί το έκανε, ο πρωθυπουργός Ερντογάν οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Μπους και θα πρέπει να το εκφράσει με την πρώτη ευκαιρία.

Η διάσκεψη των γειτονικών χωρών του Ιράκ στην Κωνσταντινούπολη, η οποία θα συνεχιστεί έως τη Δευτέρα με τη συμμετοχή και Ιρακινών αξιωματούχων, έχει στόχο να προλάβει τη διαίρεση του Ιράκ. Όμως θα επισκιαστεί από την παρουσία του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ και την πιθανή στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας. Αν γίνει μια στρατιωτική επιχείρηση, είναι επιτακτική ανάγκη να εξασφαλίσουμε ότι οι χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη θα έχουν κατανοήσει την κατάσταση ώστε να μειώσουν τις μετέπειτα αντιδράσεις τους.

Ο βασικός στόχος των συνομιλιών που θα διεξαχθούν στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα θα είναι να πειστεί η Ράις. Η Τουρκία πρέπει να την κάνει να αντιληφθεί την οργή που αισθάνεται η τουρκική κοινή γνώμη. Πρέπει να της δείξουμε ότι το συναίσθημα αυτό καθιστά αδύνατο για την κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις να προσπαθήσουν να διευθετήσουν το ζήτημα μέσω διαπραγματεύσεων, χωρίς να λάβουν άλλα μέτρα. Η Τουρκία έχει πλέον φτάσει στο σημείο χωρίς γυρισμό ή μάλλον το ΡΚΚ έσπρωξε την Τουρκία σε αυτό το σημείο. Η ατμόσφαιρα αυτή πρέπει να περιγραφεί πρώτα στη Ράις εδώ και μετά στον πρόεδρο Μπους τη Δευτέρα (όταν ο πρωθυπουργός Ερντογάν θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον). Ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να πείσουν τώρα την κοινή γνώμη για οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική επιλογή. Ο κύβος ερρίφθη. Η κυβέρνηση Μπους πρέπει να το καταλάβει ώστε να προσαρμόσει τη στάση της αναλόγως.

Αποσπάσματα από άρθρο του Τούρκου δημοσιογράφου Μεχμέτ Αλί Μπιράντ που δημοσιεύτηκε στην «Τurkish Daily Νews».