Η ΑΕΚ συνεχίζει να προελαύνει. Πέρασε σαν σίφουνας από τη Λιβαδειά, επικρατώντας εύκολα του Λεβαδειακού με 0-4. Η Ένωση βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, έχοντας το απόλυτο, με τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες, έχει σημειώσει επτά γκολ, η άμυνά της δεν έχει ακόμη δεχθεί γκολ, ενώ ο «μασκοφόρος εκδικητής» Ίσμαελ Μπλάνκο εξακολουθεί να «πυροβολεί», πετυχαίνοντας το τέταρτο γκολ σε τρεις αγώνες.

Στην ουσία ο αγώνας είχε διάρκεια έως το… 31΄. Μέχρι τότε δηλαδή που οι φιλοξενούμενοι μπήκαν μπροστά στο σκορ, με ένα περιπετειώδες γκολ. Εκεί κάπου το ματς τελείωσε. Ο Λεβαδειακός θα μπορούσε να είχε προηγηθεί σε τρεις περιπτώσεις και τότε το ματς θα ήταν διαφορετικό. Δεν τα κατάφερε, εξαιτίας της αστοχίας των παικτών του και του Μάχο, ο οποίος είπε «όχι» όταν χρειάστηκε.

Η εμπειρία των ποδοσφαιριστών τής ΑΕΚ και η διαφορά κλάσης των δύο ομάδων ήταν τα στοιχεία που έκριναν τον αγώνα. Οι ποδοσφαιριστές του Φερέρ, παρ΄ ότι δεν άρχισαν όπως θέλει ο προπονητής τους, φάνηκαν ότι έχουν μεγάλη διαφορά από τους συναδέλφους τους της γηπεδούχου ομάδας.

ΞΑΝΑ RΟΤΑΤΙΟΝ

Ο Λορέντσο Σέρα Φερέρ, άρχισε το περίφημο Rotation, αφήνοντας στον πάγκο τον Μανού, τον Ενσαλίβα και τον Ζεράλντο Άλβες. Στην αρχική ενδεκάδα μπήκαν ο Ντάνιελ Τόζερ, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος και ο Νίκος Λυμπερόπουλος. Για να γίνει όμως αυτό αναγκάστηκε να αλλάξει και το σύστημά του σε 4-4-2 με τον Ρίμπο να αγωνίζεται στη θέση του αριστερού χαφ, τον Ντάνιελ Τόζερ σε ρόλο δεύτερου αμυντικού μέσου και τον Λυμπερόπουλο παρτενέρ του Μπλάνκο στην επίθεση.

Ο Λεβαδειακός είχε σαφείς αμυντικούς προσανατολισμούς. Σύστημα 4-2-3-1 με μοναδικό προωθημένο τον Τουρέ Μπασαλά.

Παρ΄ όλα αυτά, ήταν η ομάδα που μπήκε δυνατά στον αγωνιστικό χώρο, πίεσε, κατάφερε να δημιουργήσει ευκαιρίες και θα μπορούσε να είχε σημειώσει γκολ. Αφού δεν τα κατάφερε και η ΑΕΚ βρέθηκε μπροστά στο σκορ, οι γηπεδούχοι έδειξαν να μην έχουν τα ψυχολογικά αλλά και τα σωματικά αποθέματα να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση.

Η ΑΕΚ αυτή τη φορά έπαιξε σαφέστατα καλύτερο ποδόσφαιρο και ειδικά μετά το 0-1. Με κορυφαίο παίκτη της τον Ντάνιελ Τόζερ, ο οποίος κατάφερε να οργανώσει το παιχνίδι της, να κόβει όποτε χρειαζόταν, αλλά και να σημειώσει γκολ, η «Ένωση» επέβαλε τον ρυθμό της μετά το 30΄. Ο Ριβάλντο ήταν ανεβασμένος και πρόσφερε πολλά κυρίως στη δημιουργία του παιχνιδιού. Η άμυνά της ξεπέρασε ανώδυνα το πρώτο μισάωρο και μετά δεν είχε προβλήματα.

Η «κιτρινόμαυρη» ομάδα έχει τώρα μπροστά της δύο εκτός έδρας παιχνίδια. Την Πέμπτη τον επαναληπτικό αγώνα με τη Ζάλτσμπουργκ στην Αυστρία και την Κυριακή ένα δύσκολο παιχνίδι με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Σίγουρα θα πάει με πάρα πολύ καλή ψυχολογία και αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Να μην ξεχνάμε ότι έχει βγάλει δύο εκτός έδρας παιχνίδια με Βέροια και Λιβαδειά και αν τα καταφέρει και στη Νέα Σμύρνη θα θεωρείται από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

ΑΝΤΕΞΕ ΛΙΓΟ

Η ομάδα της Λιβαδειάς έχει τρεις ήττες σε ισάριθμους αγώνες και δείχνει να έχει σοβαρά προβλήματα. Ασφαλώς και το πρόγραμμα δεν τη βοήθησε, αλλά η απόδοσή της ήταν αξιοπρόσεκτη μόνο για μισή ώρα. Θα πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια και να δουλέψει πολύ στη συνέχεια ώστε να καταφέρει να δώσει μάχη για να κρατηθεί στην κατηγορία. Βέβαια είναι νωρίς ακόμη, αλλά τα πρώτα δείγματα δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Ο διαιτητής Κάκος έκανε κάποια λάθη. Οι γηπεδούχοι διαμαρτύρονται για οφσάιντ στο δεύτερο γκολ της ΑΕΚ που σημείωσε ο Μπλάνκο, αλλά σ΄ αυτό ευθύνεται ο βοηθός του.

Πάντως στο 73΄ ο Μήτσης έσπρωξε μέσα στην περιοχή τον Κονέ και αντί ο διαιτητής να δώσει πέναλτι, έδειξε κίτρινη κάρτα στον παίκτη της ΑΕΚ για θέατρο.

Όλοι οι καλοί χωράνε


«Όλοι οι καλοί χωράνε», είπε ο Λορέντσο Φερέρ σε ερώτηση για την ταυτόχρονη παρουσία των Ριβάλντο, Λυμπερόπουλου στην αρχική ενδεκάδα της ΑΕΚ. Ο Ισπανός τεχνικός παραδέχτηκε ότι μόλις σημειώθηκε το πρώτο γκολ, τα πράγματα έγιναν εύκολα για την ομάδα του: «Λύσαμε γρήγορα τον γόρδιο δεσμό απέναντι στην ομάδα της Λιβαδειάς. Κάναμε εύκολα το 2-0 και είχαμε τον έλεγχο του παιχνιδιού» είπε ο τεχνικός της «Ένωσης» και συνέχισε: «Παρ΄ όλα αυτά, κόψαμε στροφές μετά το δεύτερο γκολ, αλλά πάντα ελέγχαμε τον αγώνα. Είχαμε καλή απόδοση σε όλο το παιχνίδι και γενικά είμαστε ευχαριστημένοι. Τώρα κοιτάμε να τελειοποιήσουμε και άλλα πράγματα μέσα από τις προπονήσεις. Δεν έχω πρόβλημα αν παίζει ο Ριβάλντο μαζί με τον Λυμπερόπουλο, αν είναι καλοί. Όλοι οι καλοί χωράνε».

Καταλήγοντας πρόσθεσε: «Η ζυγαριά σε ό,τι αφορά τη βαθμολογία γέρνει προς τα εμάς και αυτό είναι καλό. Έχουμε τρία στα τρία και καλά θα ήταν και το επόμενο ματς με τη Ζάλτσμπουργκ να νικήσουμε, ώστε να είμαστε πολύ καλύτερα εν όψει του κυριακάτικου αγώνα για το πρωτάθλημα».

ΒΑΡΙΑ Η ΗΤΤΑ

Ο Γκεόργκι Βασίλεφ τόνισε: «Είναι βαριά η ήττα και το χειρότερο είναι ο τρόπος που τη δεχτήκαμε. Κάναμε σοβαρά λάθη, γι΄ αυτό το σκορ πήρε έκταση» είπε ο προπονητής του Λεβαδειακού και συνέχισε: «Αυτούς τους παίκτες έχουμε, αυτούς χρησιμοποιούμε. Η ΑΕΚ είχε καλύτερης ποιότητας ποδοσφαιριστές και αυτό φάνηκε στον αγωνιστικό χώρο. Σίγουρα θα γίνουν και άλλες αλλαγές στην ομάδα, όμως δεν έχουμε συνοχή και ομοιογένεια, επειδή οι περισσότεροι παίκτες είναι καινούργιοι στο δυναμικό μας. Η ομάδα έχει καλούς παίκτες, αλλά για διαφόρους λόγους και λόγω των αρκετών τραυματισμών δεν μπορούμε ακόμα να βρούμε τον ρυθμό μας».

●●● Παράπονα στον Ντέμη Νικολαΐδη έκαναν οι οπαδοί του Λεβαδειακού για τη φάση του πρώτου γκολ, όπου δεν τηρήθηκε το Fair Ρlay. Οι γηπεδούχοι διαμαρτύρονται, γιατί ενώ ο Ριβάλντο είχε πέσει στο έδαφος και περίμεναν από τον Ζήκο να βγάλει εκτός αγωνιστικού χώρου την μπάλα, εκείνος συνέχισε και τελικά η ΑΕΚ πέτυχε γκολ. Μάλιστα έλεγαν στον Νικολαΐδη να το πει στον Ζήκο, ο οποίος προς το τέλος του αγώνα σε ανάλογη περίπτωση έβγαλε την μπάλα εκτός έδρας.

●●● Παράπονα από τη διαιτησία είχε ο κ. Κομπότης. Ο μεγαλομέτοχος του Λεβαδειακού διαμαρτυρόταν για αρκετές φάσεις και κυρίως για ένα γκολ του Ποπόφ που ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

Οι πρωταγωνιστές


Ο Ίσμαελ Μπλάνκο καταλαμβάνει και πάλι μία θέση στους πρωταγωνιστές του αγώνα. Δεν είναι μόνο το γκολ που σημείωσε, αλλά η εν γένει παρουσία του. Ο «Ζορό», όπως έχουμε τονίσει, παίζει στο όριο του οφσάιντ και αυτό του δίνει πλεονέκτημα, κινδυνεύοντας όμως να υποδειχθεί σε θέση αντικανονική. Στο χθεσινό παιχνίδι όμως εκμεταλλεύτηκε το πλεονέκτημα και πέτυχε γκολ, αφού απέφυγε τον γκολκίπερ. Ήταν το τέταρτο σε τρεις αγώνες, δείγμα της εκτελεστικής ικανότητάς του. Αυτός ήταν που έκλεψε την μπάλα στο ξεκίνημα του τρίτου γκολ και γενικά ήταν μία διαρκής απειλή για την άμυνα του Λεβαδειακού.

Ο Ντάνιελ Τόζερ ήταν ο κορυφαίος σε απόδοση ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ. Σε ρόλο οργανωτή όταν η ομάδα του επιτίθεται και δεύτερου «κόφτη» όταν αμύνεται, ο Ούγγρος ανταποκρίθηκε πλήρως στα καθήκοντά του και έδειξε ότι, αν μη τι άλλο, αυτή τη στιγμή δικαιούται να συμμετέχει στην αρχική ενδεκάδα από τον Φερέρ. Παράλληλα ήταν ο ποδοσφαιριστής που άνοιξε το σκορ και έδιωξε το άγχος από τους συμπαίκτες του. Έτσι η ΑΕΚ κατάφερε να θριαμβεύσει με το επιβλητικό 0-4.

ΦΑΣΕΙΣ


Στο 3΄ Ρούσεφ στον Σίσιτς και αυτός σέντρα, ο Ζησόπουλος ψηλά άουτ.

Στο 4΄ ο Ρούσεφ έβγαλε μόνο τον Ντιμπαλά, αλλά ο Μάχο απέκρουσε το πλασέ.

Στο 10΄ σουτ-φάουλ του Ριβάλντο, η μπάλα κτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι, έσκασε έξω από τη γραμμή και απομακρύνθηκε.

Στο 20΄ ο Σίσιτς γύρισε σέντρα και ο Μπασαλά με πλασέ έστειλε την μπάλα άουτ.

Στο 31΄ η ΑΕΚ άνοιξε το σκορ. Ο Ριβάλντο έβγαλε στον Ράμος, αυτός σέντραρε, ο Μπλάνκο έπιασε αέρα, ο Μαντούκα σούταρε, η μπάλα κόντραρε και έφθασε στον Μπλάνκο, ο οποίος έπιασε γυριστό σουτ και η μπάλα κτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι, απομακρύνθηκε και έφθασε στον Τόζερ έξω από την περιοχή, ο οποίος σούταρε, η μπάλα κτύπησε στον Ζησίπουλο άλλαξε λίγο πορεία και κατέληξε στα δίχτυα (0-1).

Στο 34΄ ο Ρούσεφ εκτέλεσε φάουλ, ο Σινζτιλορτζ γύρισε την μπάλα και ο Σίσιτς με κεφαλιά από καλή θέση την έστειλε άουτ. Στο 37΄ ο Λυμπερόπουλος έβγαλε μόνο τον Μπλάνκο, ο οποίος από ελεγχόμενη θέση οφσάιντ απέφυγε τον Φιρινίδη και σημείωσε το 0-2.

Στο 37΄ ο Μπασαλά βρέθηκε μόνος με τον Μάχο, σούταρε, αλλά ο Μάχο απέκρουσε.

Στο 57΄ ο Μπλάνκο έκλεψε την μπάλα, έδωσε στον Ριβάλντο, αυτός έβγαλε πάσα στην κενή εστία στον Ράμος, ο οποίος εύκολα πέτυχε το 0-3. Ο Παναγιώτης Κονέ πέτυχε το 0-4 στο 77΄ με κεφαλιά από σέντρα του Ριβάλντο.

ΜΕ ΔΑΧΤΥΛΑ


Αυτή τη φορά ο Ίσμαελ Μπλάνκο δεν φόρεσε τη μάσκα του Ζορό, μόλις πέτυχε το δεύτερο γκολ. Βλέπετε, ο φόβος της κίτρινης κάρτας τον ανάγκασε να κάνει κάτι άλλο.

Σχημάτισε με τα δάχτυλα των χεριών του τη μάσκα στο πρόσωπό του, αφού πρώτα είχε γονατίσει στο έδαφος και περίμενε τους συμπαίκτες του για να πανηγυρίσουν όλοι μαζί την επιτυχία του.

Ο ΜΑΝΩΛΑΣ


Ο Ντέμης Νικολαΐδης παρακολούθησε τον αγώνα στη Λιβαδειά παρέα με τον Νίκο Κούλη, τον γενικό διευθυντή της ΠΑΕ Κώστα Σταυρόπουλο και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρη Ψαριανό. Λίγο πιο πέρα καθόταν ο Στέλιος Μανωλάς. Ο Νικολαΐδης, ο οποίος παρακολούθησε όρθιος και ζούσε έντονα την εξέλιξη του αγώνα, σηκώθηκε κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας των δύο ημιχρόνων, πήγε κοντά στον Μανωλά και οι δύο άνδρες είχαν εγκάρδιο τετ α τετ, συνομιλώντας για μικρό χρονικό διάστημα. Στην ίδια εξέδρα ήταν και ο Αχιλλέας Κουρέπης με τον κ. Φαναρά.