Η επικερδέστατη επιχείρηση των διεθνών τηλεφωνημάτων μέσω κινητών τηλεφώνων διέφευγε έως τώρα από την παρέμβαση του Ίντερνετ. Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει.


Στις αρχές του ερχόμενου μήνα, μια μικρή εταιρεία ονόματι Cubic Τelecom θα ρίξει στην αγορά το πρώτο παγκόσμιο κινητό τηλέφωνο. Και το τηλέφωνο αυτό βασίζεται στην πρώτη παγκόσμια κάρτα SΙΜ (η κάρτα μνήμης που προσδιορίζει τις πληροφορίες του λογαριασμού του χρήστη), η οποία μπορεί να αγοραστεί

ΚΙΝΗΤΟ CUΒΙC ΤΕLΕCΟΜ

Μπορείς να τηλεφωνήσεις με αυτό σε (ή από)

214 χώρες πληρώνοντας έως 90% λιγότερα από όσα θα χρέωναν οι μεγάλες εταιρείες

χωριστά.

Τα βασικά δεδομένα είναι τα εξής: ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας με την ονομασία GSΜ κυριαρχεί στην Ευρώπη και σε τμήματα της Ασίας και χρησιμοποιείται από μερικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας των ΗΠΑ. Θεωρητικά λοιπόν, μπορείς να παίρνεις μαζί το κινητό σου από τη μια χώρα στην άλλη και να τηλεφωνείς όπως συνήθως.

Δυστυχώς όμως, οι διεθνείς τιμές περιαγωγής κυμαίνονται από 1 έως 5 δολάρια το λεπτό. Ένα 20λεπτο τηλεφώνημα προς τις ΗΠΑ από τις Μπαχάμες χρεώνεται από μερικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας 60 δολάρια. Το ίδιο τηλεφώνημα από τη Ρωσία θα κόστιζε 100 δολάρια. Μπορείς βέβαια, όταν ταξιδεύεις, να νοικιάσεις ένα τηλέφωνο ή να χρησιμοποιήσεις μια τηλεφωνική κάρτα, αλλά τότε κανείς δεν θα ξέρει πώς να έρθει σε επαφή μαζί σου.

Ασυναγώνιστο

Ακόμη και σε σύγκριση με εταιρείες που κάνουν κάποιες εκπτώσεις στα τέλη περιαγωγής (χρεώνοντας κάτι περισσότερο στο πάγιο), το κινητό της Cubic είναι ασυναγώνιστο. Μπορείς να τηλεφωνήσεις με αυτό σε (ή από) 214 χώρες πληρώνοντας κατά 50%- 90% λιγότερα από όσα θα χρέωναν οι μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Υπάρχουν και άλλα καλά νέα. Σκεφθείτε, για παράδειγμα, το εξής: Στην ιστοσελίδα ΜaxRoam. com της Cubic μπορείς να ζητήσεις δωρεάν τοπικούς τηλεφωνικούς αριθμούς μέχρι και σε 50 πόλεις. Μπορείς να έχεις έναν αριθμό στο Παρίσι, έναν στο Λονδίνο και έναν στην Πόλη του Μεξικού, τους οποίους θα χρησιμοποιούν οι φίλοι σου στο εξωτερικό όταν σε καλούν στο κινητό σου. Με τον τρόπο αυτό, φίλοι σου σε όλο τον κόσμο μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σου κάνοντας ένα τοπικό τηλεφώνημα.

Ζήτησα τηλεφωνικούς αριθμούς στη Βαρκελώνη, το Παρίσι και το Λονδίνο και μετά ζήτησα από φίλους στις πόλεις αυτές να με καλέσουν. Κάλεσαν τοπικούς αριθμούς και το τηλέφωνό μου χτύπησε στη Νέα Υόρκη. Η ποιότητα της φωνής είναι αυτή των κλήσεων μέσω Ίντερνετ: η φωνή είναι απολύτως κατανοητή, αλλά ελαφρώς πνιχτή και με καθυστέρηση από ένα τέταρτο του δευτερολέπτου έως ένα δευτερόλεπτο.

LΙΝΚS:

http://www.cubictelecom.com

http://www.maxroam.com/

Μεταφέρει την κλήση μέσω Ίντερνετ


ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΕΣ απόψεις, το τηλέφωνο της Cubic δεν είναι απλώς διαφορετικό, είναι εκκεντρικό. Για παράδειγμα, είναι ένα τηλέφωνο χωρίς χώρα, άρα χρειάζεται κωδικό χώρας και περιοχής σε κάθε τηλεφώνημα, ακόμη κι αν τηλεφωνείς στον γείτονα. Μια άλλη «παραξενιά» του είναι πως όταν πληκτρολογείς έναν αριθμό και πατάς το κουμπί της κλήσης, το τηλέφωνό σου χτυπάει λίγα δευτερόλεπτα αργότερα.

Όταν απαντάς, ακούς μια φωνή που λέει «Connecting your call» («Η κλήση συνδέεται») και μετά την απάντηση του προσώπου που καλείς.

Το μεγάλο «κόλπο»

Εκεί βρίσκεται και το μεγάλο «κόλπο» της Cubic: μεταφέρει την κλήση σου μέσω του Ίντερνετ. Έτσι το τηλεφώνημά σου ενεργοποιεί το σύστημα της Cubic, αποφεύγοντας τα ακριβά δίκτυα των μεγάλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Είναι και αυτό κάτι που πρέπει να το συνηθίσεις και προσθέτει επίσης περί τα 25 δευτερόλεπτα αναμονής σε κάθε τηλεφώνημα. Και είναι ένας λόγος που δεν θα θέλεις να χρησιμοποιείς το Cubic ως κύριο κινητό σου. Υπάρχει και ένας άλλος: οι καθημερινές κλήσεις μπορεί να κοστίζουν έως και 15 σεντς το λεπτό, δηλαδή ακριβά. Αφού όμως δεν έχει μηνιαίο πάγιο, δεν υπάρχει λόγος να μην έχεις το Cubic σε ένα συρτάρι μέχρι να ταξιδέψεις (ή να κάνεις διεθνή κλήση). Επιπλέον, δεν χρειάζεται να αγοράσεις καν το κινητό. Για 40 δολάρια, αγοράζεις την κάρτα της Cubic. Η εταιρεία λέει πως μπορείς να την τοποθετήσεις σε οποιοδήποτε τηλέφωνο GSΜ.