Το ΠΑΣΟΚ στην ιστορική του διαδρομή έχει αποδείξει ότι μέσα από τις κρίσεις και τις δυσκολίες κατορθώνει να βγαίνει δυνατό και νικηφόρο. Ευθύνη και υποχρέωση όλων μας είναι να εγγυηθούμε με πολιτικούς όρους την ενότητα και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ, την πολιτική του αυτονομία και τη δυνατότητά του να παραμείνει ο βασικός πυλώνας και εκφραστής της Κεντροαριστεράς στη χώρα μας. Αυτό απαιτούν από εμάς οι πολίτες που εκφράζουν την αγωνία τους για τις εξελίξεις. Με θάρρος, αυτοκριτική και ειλικρίνεια χρειάζεται να αναλύσουμε τα βαθύτερα αίτια της εκλογικής ήττας, της μακρόχρονης παθογένειας του κυβερνητισμού, της καθεστωτικής αντίληψης και των διαχειριστικών λογικών που θολώνουν το στίγμα μας, μειώνουν την αξιοπιστία των λόγων και την αποτελεσματικότητα της δράσης μας.

Η προσπάθεια που ξεκίνησε με τον Γιώργο Παπανδρέου για την πολιτική ανανέωση και ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνεχισθεί με μεγαλύτερη ορμή και αποφασιστικότητα, καθώς και με αποσαφήνιση και ανάδειξη του ιδεολογικού και πολιτικού μας πλαισίου και των κοινωνικών μας αναφορών. Η αναζήτηση ενός ασαφούς μεσαίου χώρου και μιας αθροιστικής πολυσυλλεκτικότητας ως όχημα για την κατάκτηση της εξουσίας δημιουργεί σύγχυση στο πολιτικό μας μήνυμα και αποδυναμώνει την πολιτική μας δυναμική. Με το βλέμμα στο μέλλον, με σταθερές τις αρχές και τις αξίες μας του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, χρειάζεται να αναλύσουμε την κοινωνική πραγματικότητα και να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και τα κοινωνικά κινήματα. Να απαντήσουμε στις νέες ανάγκες της χώρας και των πολιτών, στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με καθαρές θέσεις, ριζοσπαστικό λόγο και ανοικτή, δημοκρατική λειτουργία.

Να αναδείξουμε με σαφήνεια ότι είμαστε απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και τη συντήρηση. Να πείσουμε ότι μπορούμε με αξιοπιστία να κάνουμε πράξη μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, που υπηρετεί τη δημοκρατία, την ανάπτυξη με αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη και θέτει ως βασική προτεραιότητα το περιβάλλον. Να δώσουμε νόημα στην πολιτική δράση με την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και των δικαιωμάτων. Να ξεφύγουμε από τα στεγανά του ξύλινου πολιτικού λόγου και του πατερναλισμού και να δώσουμε πεδίο έκφρασης και ουσιαστικής συμμετοχής στους νέους, στις αγωνίες και τα όνειρά τους.

Το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, που παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης, αφορά τη χώρα μας και τον λαό μας. Και είναι πάνω απ΄ όλα υπόθεση των μελών, των φίλων και όλων των προοδευτικών πολιτών που επιθυμούν να υπάρξει ξανά μια αξιόπιστη εναλλακτική προοδευτική προοπτική διακυβέρνησης στον τόπο μας.

Σ΄ αυτήν την κατεύθυνση δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε μέσα από συντεταγμένες δημοκρατικές διαδικασίες, να αποδείξουμε ότι λάβαμε το μήνυμα της κοινωνίας, για να μπορέσει ξανά το ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη προοδευτική παράταξη, να εκφράσει ελπιδοφόρα μια πλατιά προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία.