Ο Άρθουρ Μίλερ εγκατέλειψε σε ίδρυμα το τέταρτο παιδί του που γεννήθηκε με σύνδρομο Ντάουν, και δεν μίλησε ποτέ για τον γιο του
O Άρθουρ Μίλερ ήταν ένας διάσημος και αξιόλογος θεατρικός συγγραφέας που στη διάρκεια της ζωής του είχε τραβήξει πολλές φορές την προσοχή των μίντια. Γάμος και διαζύγιο με τη Μέριλιν Μονρόε, βραβείο Πούλιτζερ, θεατρικές επιτυχίες, θαρραλέα άρνηση να καταδώσει ανθρώπους της τέχνης την εποχή του μακαρθισμού, ισχυρές δηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, υπερασπιστής των δικαιωμάτων έκφρασης των καταπιεσμένων συγγραφέων σε χώρες με ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Το περιοδικό «Vanity Fair» δημοσιεύει την ιστορία ενός πατέρα που αρνήθηκε στο ιδιαίτερο παιδί του να μάθει τη σημασία τού να είσαι γιος. Το εκτενές δημοσίευμα αναφέρει ότι ο διάσημος συγγραφέας κράτησε μυστική την ύπαρξη του Ντάνιελ (γεννήθηκε το 1962 από τη σύζυγό του Ίνγκε Μόρατ) από τον φιλικό του περίγυρο και τα μίντια και ότι επέλεξε να κλείσει το νεογέννητο μωρό σε ένα ίδρυμα. Από το οποίο ο Ντάνιελ Μίλερ, 45 ετών σήμερα, βγήκε όταν ενηλικιώθηκε, για να ζήσει με ένα ηλικιωμένο ζευγάρι μπαίνοντας σε πρόγραμμα παρακολούθησης από κοινωνικούς λειτουργούς.

Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που γνώριζαν την ύπαρξη του τέταρτου παιδιού. Μόνο οι Los Αngeles Τimes ανέφεραν στη νεκρολογία του, τον Φεβρουάριο του 2005, ότι ο Μίλερ είχε έναν γιο με διάγνωση συνδρόμου Ντάουν και ότι είχε κλειστεί σε ένα ίδρυμα το οποίο ποτέ δεν επισκέφθηκε ο πατέρας του. Πιθανόν η ιστορία του Ντάνιελ να είχε κλείσει σε αυτή τη σύντομη φράση. Όμως ο Άρθουρ Μίλερ στο τέλος της ζωής του φαίνεται ότι θέλησε να επανορθώσει με το να μην αφήσει διαθήκη.

Έτσι οι δικηγόροι του εντόπισαν τον Ντάνιελ και η περιουσία του συγγραφέα, που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο δολάρια, μοιράστηκε εξίσου στις κόρες του Ρεμπέκα Μίλερ και Τζέιν Ντόιλ και στους γιους του Ρόμπερτ και Ντάνιελ Μίλερ.

Η αδελφή του συγγραφέα, ηθοποιός Τζόαν Κόπλαντ, πιστεύει ότι ο Μίλερ φοβήθηκε ότι αν κρατούσαν το παιδί η ζωή τους θα ήταν ανάστατη, ότι η Ίνγκε- η σύζυγός του- θα αφοσιωνόταν στον Ντάνιελ και ότι όλο αυτό θα είχε επίπτωση στη δουλειά του. Όλοι οι γνωστοί του ζευγαριού

Στο τέλος της ζωής του ο Μίλερ φαίνεται πως μετάνιωσε, και ο Ντάνιελ πήρε μερίδιο από την περιουσία του πατέρα του

που μιλάνε στο «Vanity Fair» συμφωνούν ότι ο Μίλερ δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει έντονα συναισθήματα. Τα θεατρικά του έργα διεισδύουν στην ψυχολογία σχέσεων πατέρα- γιου, στην καταλυτική επίδραση του φόβου και της ενοχής και στο τίμημα της αυταπάτης. Όμως στην προσωπική του ζωή ο δημιουργός των έργων «Θάνατος του εμποράκου», «Οι Μάγισσες του Σάλεμ», «Οι Αταίριαστοι» ήταν συναισθηματικά κενός. «Με το να έχει αποστασιοποιηθεί, προστάτευε τον εαυτό του.

Νόμιζε πως με το να μη μιλάει γι΄ αυτόν, θα έβγαζε το πρόβλημα από τη ζωή του», λέει η Τζόαν Κόπλαντ.

Συναντήθηκαν το 1995


Τον Σεπτέμβριο του 1995, ο Άρθουρ Μίλερ, με την προτροπή μάλιστα του γαμπρού του, ηθοποιού Ντάνιελ Ντέι Λιούις- συζύγου της Ρεμπέκασυνάντησε για πρώτη φορά σε δημόσια εκδήλωση τον γιο του Ντάνιελ. Ο Μίλερ μιλούσε για τις χαλκευμένες καταθέσεις μαρτύρων για να υποστηρίξει έναν κατηγορούμενο με νοητική υστέρηση. Ο Ντάνιελ βρισκόταν ανάμεσα στο ακροατήριο και τον πλησίασε μετά το τέλος της ομιλίας για να τον αγκαλιάσει ενθουσιασμένος. Ο Μίλερ πάγωσε, τον αγκάλιασε, βγήκαν μία φωτογραφία μαζί και έφυγε. Όταν η αδελφή του τον ρώτησε κάποτε αν ο Ντάνιελ τον γνωρίζει, εκείνος απάντησε: «Ξέρει ότι είμαι ένα πρόσωπο, γνωρίζει το όνομά μου, αλλά δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει να είσαι γιος».