Το ροζ ταιριάζει με την αθωότητα, την τρυφερότητα αλλά και το συναίσθημα, είναι το χρώμα των κοριτσιών. Έτσι τουλάχιστον έχει καταγραφεί στη συλλογική αντίληψη. Το μπλε ασφαλώς αρέσει και στις γυναίκες, αλλά φαίνεται να ταιριάζει περισσότερο στους άνδρες. Είναι λίγο πιο σκληρό σαν χρώμα, λίγο πιο ουδέτερο.


Κ άπως έτσι έχουν τα πράγματα και επιστημονικά, εξηγούν ερευνητές από τη Βρετανία και την Κίνα: «Οι χρωματικές επιλογές είναι γραμμένες στα γονίδιά μας». Όπως τελικά διαπιστώνεται, δεν είναι

ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

οι γυναίκες ήταν κυρίως συλλέκτριες καρπών και εύχονταν να γυρίσουν στο σπίτι με ώριμα, κόκκινα φρούτα

μόνο η παράδοση που ωθεί τους γονείς να ντύνουν τις κόρες στα ροζ και τους γιους στα μπλε, αλλά ένα ένστικτο που έχει τις ρίζες του σε αρχέγονα πρότυπα διαβίωσης και στην εξελικτική θεωρία. Ένα ένστικτο που ωθεί τις γυναίκες να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε χρώματα που παραπέμπουν στο ροζ- όπως το κόκκινο ή το λιλά- και αντίστοιχα ωθεί τους άνδρες να προτιμούν το μπλε, το πράσινο και τις αποχρώσεις αυτών των χρωμάτων.

«Η εξήγηση στο γιατί συμβαίνει αυτός ο διαχωρισμός ίσως να μας γυρίζει πίσω στις μέρες που οι άνθρωποι ήταν κυνηγοί και οι γυναίκες συλλέκτριες καρπών και εύχονταν να γυρίσουν στο σπίτι με ώριμα, κόκκινα φρούτα», επισημαίνει η δρ Ψυχολογίας Άνια Χάρλμπερτ, η οποία ηγήθηκε της επιστημονικής έρευνας μαζί με τη Γιαζού Λινγκ. «Πρόκειται λοιπόν για μια φυσική προτίμηση των θηλυκών αλλά η κουλτούρα μπορεί να έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην ενίσχυσή της».

Στην έρευνα των ειδικών, το μπλε αποδείχτηκε πως είχε οπαδούς και στα δύο φύλα, ωστόσο οι άνδρες δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ροζ. Και αυτό όμως εξηγείται από τους επιστήμονες. Το μπλε, λένε, παραπέμπει σε κάτι το καθαρό, είναι το χρώμα της θάλασσας και του ουρανού – ένδειξη και επιβεβαίωση καλοκαιρίας για τους κυνηγούς και τους ναυτικούς.

Οι άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα, διάλεξαν μάλιστα την απαλή απόχρωση του μπλε, ενώ οι γυναίκες το ροζ-λιλά. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ της Βρετανίας συμμετείχαν 208 εθελοντές, ηλικίας από 20 έως 28 ετών. Οι συμμετέχοντες είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε ζευγάρια χρωμάτων, από τα οποία κλήθηκαν να διαλέξουν αυτό που προτιμούν. Αν και οι περισσότεροι ήταν Βρετανοί, μια ομάδα 37 ατόμων προερχόταν από την Κίνα. Και οι δύο ομάδες όμως επιβεβαίωσαν τις αρχικές υποψίες: ότι δηλαδή οι γυναίκες, είτε Βρετανίδες είτε Κινέζες, προτιμούν το ροζ αλλά δεν απορρίπτουν και το μπλε, ενώ οι άνδρες προτιμούν μόνο το μπλε. Αυτό σημαίνει για τους ειδικούς πως αν και η επιλογή ενός χρώματος είναι θέμα καθαρά υποκειμενικό, ο βιολογικός παράγοντας δεν μπορεί να αποκλειστεί. © Τhe Τimes, 200 7

ΡΟΖ


● ΧΡΩΜΑ των κοριτσιών, όπως έχει καθιερωθεί το ροζ, αλλά και του… ροζ πάνθηρα, αποτελεί συνδυασμό του κόκκινου με το λευκό.

● ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ, πριν από τη δεκαετία του 1930, το ροζ ήταν το χρώμα των αγοριών. Επειδή αποτελεί μια άλλη εκδοχή του κόκκινου- χρώμα πάθους αλλά και ισχύος-, το ροζ το θεωρούσαν κοντινό συγγενή του. Το μπλε τότε ήταν το χρώμα των κοριτσιών.

● ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ τα αγαπημένα χρώματα στα εσώρουχα Victoria΄s Secret.

ΜΠΛΕ


● ΓΙΑ ΤΟΥΣ αρχαίους Αιγυπτίους, το μπλε ήταν το χρώμα της αλήθειας και της αξιοπιστίας.

● ΕΙΝΑΙ ΧΡΩΜΑ που συμβολίζει τον ουρανό, το νερό. Έχει χαρακτηριστεί ήρεμο χρώμα και ψυχρό.

● ΕΧΕΙ ΣΥΝΔΕΘΕΙ με την απόσταση, την ειρήνη αλλά και αρκετές θρησκείες.

● ΤΟ ΜΠΛΕ παραπέμπει κυρίως σε συντηρητικά πολιτικά κόμματα σε όλο τον κόσμο.