Τις φυλετικές διακρίσεις της εποχής του απαρτχάιντ επαναφέρει στο Ισραήλ η κατασκευή ενός δρόμου, στη μια πλευρά του οποίου θα ταξιδεύουν μόνον οι Ισραηλινοί και στην άλλη αποκλειστικά οι Παλαιστίνιοι. Αλλά με μια σημαντική διαφορά: η ισραηλινή πλευρά έχει πολλές εξόδους. Η παλαιστινιακή ελάχιστες.


O δρόμος που διασχίζει τη Δυτική Όχθη ανατολικά της Ιερουσαλήμ, έχει δύο λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση και στη μέση του υψώνεται ένα διαχωριστικό τείχος. Μια όχι λιγότερο σημαντική

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

Με τούνελ θα εξασφαλίζεται ότι θα βγαίνουν από τον δρόμο μόνο από σημεία ελέγχου

διαφορά είναι ότι ο δρόμος των Παλαιστινίων θα έχει, στα σημεία που κρίνεται απαραίτητο, τούνελ και αερογέφυρες, καθώς πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι Παλαιστίνιοι θα μπορούν να βγαίνουν από τον δρόμο μόνο από τα σημεία ελέγχου.

Το σχέδιο της κατασκευής εκπονήθηκε επί πρωθυπουργίας του Αριέλ Σαρόν και ο στόχος είναι να επιτρέψει στο Ισραήλ τη δημιουργία περισσότερων εβραϊκών οικισμών γύρω από την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Με αυτόν τον τρόπο οι Παλαιστίνιοι δεν θα έχουν πρόσβαση στην πόλη από τη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με το ισραηλινό σχέδιο, ο δρόμος θα επιτρέπει στους κατοίκους των εβραϊκών οικισμών που βρίσκονται στη βόρεια πλευρά της Δυτικής Όχθης, κοντά στη Ραμάλα, να ταξιδεύουν γρήγορα στην Ιερουσαλήμ «προστατευμένοι από τους Παλαιστινίους». Θα εξασφαλίσει επίσης ότι το Μαάλε Αντουμίν, ένας εβραϊκός οικισμός 32.000 κατοίκων, πολλοί από τους οποίους εργάζονται στην Ιερουσαλήμ, θα παραμείνει υπό ισραηλινό έλεγχο. Για τον Ισραηλινό Ντάνιελ Σέιντμαν, ο οποίος συμμετέχει σε μια ομάδα δικηγόρων για τη συνεργασία Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ, ο δρόμος προδικάζει έναν μελλοντικό χάρτη όπου το Ισραήλ θα διατηρήσει σχεδόν ολόκληρη την Ανατολική Ιερουσαλήμ κι ένα δαχτυλίδι εβραϊκών οικισμών που θα την περικλείουν. «Αυτός ο δρόμος αποσκοπεί στη δημιουργία συνόρων και την αλλαγή του τελικού στάτους», τονίζει. Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος γεωγράφος Χαλίλ Τουφάκγι σημειώνει ότι ο δρόμος είναι μέρος του σχεδίου του Σαρόν για τη δημιουργία δυο κρατών σε ένα κράτος. «Εμείς δεν θα έχουμε καμία σύνδεση με τους Ισραηλινούς, ταξιδεύοντας από τούνελ και αερογέφυρες, ενώ οι Ισραηλινοί θα διασχίζουν τα παλαιστινιακά εδάφη χωρίς να βλέπουν ούτε έναν Άραβα».