ΤΡΕΙΣ ΑΔΕΛΦΕΣ στη Βρετανία έκαναν εγχειρήσεις υστερεκτομής σχεδόν ταυτόχρονα αφότου ανακάλυψαν ότι έχουν ένα γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών και του στήθους. Η μία από τις αδελφές, η Μισέλ Κινγκ, αρχικά είχε διαγνωστεί με καρκίνο του στήθους.

Μαζί με τις δύο αδελφές της έκαναν μια ειδική εξέταση και διαπιστώθηκε ότι έχουν το γονίδιο ΒRCΑ1, που σημαίνει ότι στη διάρκεια της ζωής τους έχουν 80% πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στο στήθος και 40% στις ωοθήκες. Το γονίδιο αυτό συνήθως είναι κληρονομικό. Οι επιλογές που είχαν ήταν να κάνουν συχνά εξετάσεις ή να αφαιρέσουν τα όργανα που υπήρχε κίνδυνος να αναπτύξουν καρκίνο.

Η 42χρονη Κινγκ είχε ήδη κάνει μαστεκτομή πριν από τρία χρόνια, όταν είχε διαγνωστεί ο όγκος. Οι αδελφές της, η 44χρονη Τζοάν και η 39χρονη Λουίζ, δεν είχαν καμία ένδειξη ότι έχουν καρκίνο, αποφάσισαν όμως να αφαιρέσουν προληπτικά και τη μήτρα και τα στήθη τους.

Και οι τρεις, έκαναν εγχείρηση υστερεκτομής την ίδια ημέρα τον περασμένο Δεκέμβριο από τον ίδιο χειρουργό. Αυτές τις ημέρες οι δύο θα κάνουν και μαστεκτομές.

Όπως δήλωσε ο γιατρός Άλαν Γκιλέσπι που τις χειρούργησε στο νοσοκομείο του Σέφιλντ, ολοένα και περισσότερες γυναίκες κάνουν τις εξετάσεις για τα γονίδια και κάθε χρόνο περίπου 15 με 20 από αυτές αφαιρούν όργανα προληπτικά. Η διάγνωση του γονιδίου ΒRCΑ1 ή 2 δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα θα αναπτύξει οπωσδήποτε καρκίνο στο στήθος ή στις ωοθήκες, αλλά διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο.

ΤΑ ΝΕΑ online

Ενημερωθείτε για τον κληρονομικό καρκίνο μαστού – ωοθηκών εδώ