Περπατώντας τα χιλιάδες καμένα στρέμματα της Αργολίδας ήταν μαζί μου οργισμένοι και απελπισμένοι πολίτες. Κάποια στιγμή ο αντιδήμαρχος του Ασκληπιείου μού λέει με οργή: «Θυμάσαι το “τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες”; Τώρα το σύνθημα είναι “αχρηστέψτε τους άχρηστους”»… Η οργή ξεχείλισε, ο πόνος μεγάλος, πόσω μάλλον στο Λεκανοπέδιο των πέντε εκατομμυρίων που όλοι αισθανθήκαμε να χάνουμε ένα κομμάτι ζωής. Μια Αθήνα σε πνευμονική… Ανεπάρκεια. Χρωστάμε, εμείς οι πολιτικοί, μια πειστική πρόταση… Χρωστάμε μια διέξοδο για την επόμενη μέρα:

1. Η έννοια της αναδάσωσης έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια και ως προγραμματική πολιτική με συγκεκριμένα κονδύλια και ως καλλιέργεια παιδείας και νοοτροπίας. Τώρα και μέχρι τέλος Ιουλίου πρέπει να δεσμευθούμε ως πολιτικό σύστημα με συγκεκριμένους ετήσιους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους. Με προϋπολογισμό για μια δεκαετία- ανεξαρτήτως κυβέρνησης- για ένα εθνικό σχέδιο προστασίας και αποκατάστασης των εθνικών μας δρυμών, των δασών. Ένα συγκροτημένο πρόγραμμα αναδασώσεων με τη συμβολική ονομασία «Πάρνηθα SΟS» και παράδειγμα προς αποφυγή μια αντιμετώπιση τύπου «Χαλκιδική».

2. Η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει δημοσίως την πολιτική πυρόσβεσης και πρόληψης πυρκαγιών. Οι ανακοινώσεις για συσκέψεις δεν αρκούν πλέον. Έχουμε ηρωικούς πυροσβέστες, παρότι οι κεφαλές τους ερίζουν δημοσίως. Δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει αλληλοκάλυψη, δεν υπάρχει συντονισμός. Οχήματα δεν έχουν οδηγούς, αεροπλάνα είναι στο έδαφος λόγω βλαβών, οι πυροσβέστες είναι δύο και πλέον χιλιάδες λιγότεροι από το 2004, οι δασολόγοι στο περιθώριο. Πρέπει να υπάρξουν ρεαλιστικό πρόγραμμα 100 ημερών και πειστικές δεσμεύσεις για τους καυτούς μήνες που έχουμε ακόμη μπροστά μας.

3. Χθες και σήμερα είδα στο Διαδίκτυο να εκδηλώνουν την επιθυμία τους εκατοντάδες πολίτες να βοηθήσουν. Δημιουργήθηκε μάλιστα ειδικό site για εθελοντές της αναδάσωσης (www. anadasosi. blogspot. com). Στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προτείνεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την ενεργοποίηση και την αποτελεσματική δράση των εθελοντών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Όμως και σήμερα τουλάχιστον οι μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις μπορούν να κηρύξουν σταυροφορία στην οποία όλοι, πολιτικοί και πολίτες, οφείλουμε να ανακαλύψουμε την παραμελημένη αξία του εθελοντισμού. Ήδη στα κινητά μας τηλέφωνα κινείται πρόσκληση για συλλαλητήριο στις 8 Ιουλίου για την αναδάσωση των καμένων, για τη σωτηρία του περιβάλλοντος. Ένα «ξυπνήστε» προς κάθε κατεύθυνση.