Το τέλος του πετρελαίου έρχεται ταχύτερα απ΄ ό,τι οι κυβερνήσεις και οι πετρελαϊκές εταιρείες είναι έτοιμες να παραδεχθούν, προειδοποιούν επιστήμονες.


Η Στατιστική Επιθεώρηση της Παγκόσμιας Ενέργειας, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη από την ΒΡ, δείχνει ότι ο κόσμος εξακολουθεί να έχει αρκετά «αποδεδειγμένα» κοιτάσματα που εξασφαλίζουν 40 χρόνια κατανάλωσης με τους σημερινούς ρυθμούς. Η εκτίμηση, η οποία βασίζεται σε στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί επισήμως, απομάκρυνε και πάλι στο

ΚΩΦΕΥΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ

Η αντίδρασή τους παρομοιάζεται με εκείνη απέναντι στους επιστήμονες που επί χρόνια προειδοποιούσαν για την υπερθέρμανση

μέλλον την εκτίμηση για το πότε θα στερέψει το πετρέλαιο στον κόσμο.

Ωστόσο επιστήμονες με επικεφαλής αυτούς του Κέντρου Ανάλυσης της Πετρελαϊκής Μείωσης, που έχει την έδρα του στο Λονδίνο, υποστηρίζουν πως η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα κορυφωθεί στα επόμενα τέσσερα χρόνια και στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνεται απότομα, γεγονός που θα έχει τεράστιες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία και τον τρόπο που ζούμε. Σύμφωνα με τη θεωρία της «πετρελαϊκής κορύφωσης» (peak oil theory), η κατανάλωση πετρελαίου αρχικά θα καλύψει και μετά θα υπερβεί τα νέα αποθέματα που ανακαλύπτονται και στη συνέχεια θα αρχίσουμε να εξαντλούμε τα γνωστά αποθέματα. Ο Κόλιν Κάμπελ, ο επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης της Πετρελαϊκής Μείωσης, λέει: «Είναι μια πολύ απλή θεωρία, την οποία μπορεί να καταλάβει οποιοσδήποτε πίνει μπίρα. Το ποτήρι στην αρχή είναι γεμάτο και στο τέλος άδειο και όσο πιο γρήγορα πίνεις τόσο πιο γρήγορα αδειάζει».

Ο δρ Κάμπελ έχει διατελέσει επικεφαλής των γεωλόγων και αντιπρόεδρος μιας σειράς μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, περιλαμβανομένων των ΒΡ, Shell, Fina, Εxxon και Chevron Τexaco. Εξηγεί ότι η «κορύφωση» του συνηθισμένου πετρελαίου – αυτού του οποίου η εξόρυξη είναι φτηνή και εύκολη- ήρθε και παρήλθε το 2005. Η «κορύφωση» αυτού που είναι δυσκολότερο να εξορυχτεί- του πετρελαίου που βρίσκεται σε θαλάσσια κοιτάσματα μεγάλου βάθους, στις πολικές περιοχές και σε υγρή μορφή μέσα σε φυσικό αέριο- θα έρθει το 2011, προσθέτει.

Το σενάριο αυτό διαψεύδεται κατηγορηματικά από την ΒΡ, ο επικεφαλής των οικονομολόγων της οποίας, ο Πίτερ Ντέιβις, έχει απορρίψει τα επιχειρήματα των θεωρητικών της «πετρελαϊκής κορύφωσης».

Οι συνέπειες της έλλειψης

Τα τελευταία χρόνια, το άλλοτε μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στη ζήτηση και την προσφορά πετρελαίου έχει μικρύνει. Πέρυσι η ψαλίδα αυτή σχεδόν έκλεισε. Οι συνέπειες μιας έλλειψης θα είναι τεράστιες. Αν η κατανάλωση αρχίσει να υπερβαίνει έστω και ελάχιστα την παραγωγή, η τιμή του πετρελαίου μπορεί να αυξηθεί πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Και θα ακολουθήσει παγκόσμια ύφεση.

Ο Τζέρεμι Λέγκερτ, όπως και ο δρ Κάμπελ, είναι ένας γεωλόγος που έγινε οικολόγος και το βιβλίο του «Πετρέλαιο, Αέριο, Θερμός Αέρας και η Παγκόσμια Ενεργειακή Κρίση» έκανε γνωστή τη θεωρία της «πετρελαϊκής κορύφωσης» στο ευρύτερο κοινό. Συγκρίνει την απροθυμία της πετρελαϊκής βιομηχανίας και των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν το επικείμενο τέλος του πετρελαίου με την άρνησή τους να παραδεχθούν ότι το κλίμα του πλανήτη μας αλλάζει. «Μου θυμίζει πώς επί χρόνια ουδείς άκουγε τους επιστήμονες που προειδοποιούσαν για την άνοδο της θερμοκρασίας», λέει. «Προβλέπαμε πράγματα που τελικά συνέβησαν όπως τα προβλέπαμε. Τότε, όπως και τώρα, αναρωτιόμασταν τι έπρεπε να κάνουμε για να μας ακούσει ο κόσμος».

Σήμερα καταναλώνουμε κατά μέσον όρο 85 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως. Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί έως το 2030 στα 113 εκατομμύρια βαρέλια. Μια επισκόπηση των τεσσάρων χωρών με τα μεγαλύτερα γνωστά αποθέματα, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν, του Ιράκ και του Κουβέιτ, δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες. Πέρυσι στο Κουβέιτ ένας δημοσιογράφος ανακάλυψε έγγραφα από τα οποία φαίνεται πως τα πραγματικά πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας είναι τα μισά από όσα πιστεύεται. Φέτος το Ιράν έγινε η πρώτη μεγάλη πετρελαιοπαραγωγός χώρα που επέβαλε δελτίο στο πετρέλαιο.

Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου


Ο ΗΠΙΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ βοήθησε την Ε.Ε. να μειώσει το 2005 τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά 0,7%, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Νοικοκυριά και υπηρεσίες χρησιμοποίησαν λιγότερη ενέργεια για θέρμανση, παραγωγοί ηλεκτρικού απομακρύνθηκαν από τον άνθρακα ως ενεργειακή πηγή και οι εκπομπές από τις οδικές μεταφορές μειώθηκαν επίσης, καθώς το 2005 ήταν μια χρονιά βραδείας οικονομικής ανάπτυξης.

Είναι η πρώτη μείωση από το 2001. Οι 15 χώρες που αποτελούσαν την Ε.Ε. πριν από τη διεύρυνση του 2004 μείωσαν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 0,8% το 2005. Έχουν υποσχεθεί να μειώσουν ώς το 2012 τις εκπομπές κατά 8% κάτω από τα επίπεδα του 1990- ένας στόχος που θα είναι δυσκολότερο να επιτευχθεί τώρα που η οικονομία βελτιώνεται. Το 2005, οι εκπομπές στις χώρες αυτές ήταν μόλις 2% κάτω από τα επίπεδα του 1990.