Ένας καφές την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα! Ολοένα και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν τις ευεργετικές επιδράσεις του ροφήματος. Μία νεώτερη μελέτη Αμερικανών επιστημόνων αποδεικνύει ότι μπορεί θεαματικά να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας στους άνδρες.


Όσοι εξ ημών αγαπούμε να αρχίζουμε τη μέρα μας με μία κούπα ζεστού καφέ, ακούμε ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, πως πρέπει να κόψουμε αυτή τη συνήθεια επειδή… βλάπτει σοβαρά την υγεία. Τώρα όμως νεώτερες ιατρικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η διεργετική ουσία της καφεΐνης, που έχει αποκτήσει τη φήμη επικίνδυνης χημικής ουσίας, και η οποία περιέχεται στον καφέ, όχι μόνον δεν βλάπτει, αλλά, όταν λαμβάνεται σε μετρημένες ποσότητες, έχει ευεργετική επίδραση στη συνολική υγεία εκείνου που τον πίνει! Τα νεώτερα

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ

Με τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, μειώνεται θεαματικά ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας στους άνδρες

αυτά ευρήματα κατ΄ αρχήν ανατρέπουν τα όσα λέγονταν- ακόμα και από γιατρούς!- για τον καφέ, όπως ότι μπορεί να ευθύνεται για ταχυκαρδίες και άλλες καρδιακές αρρυθμίες, υπέρταση και εμφράγματα, καθώς και να προκαλεί καρκίνους, μεταξύ των οποίων καρκίνο στο πάγκρεας. Επιπλέον όμως αποδεικνύουν ότι το ρόφημα αυτό που ανακαλύφθηκε στη Μέση Ανατολή πριν από 1.300 χρόνια, ωφελεί σε πολλές περιπτώσεις την υγεία- μεταξύ άλλων, καθυστερεί την κίρρωση του ήπατος.

Τα συμπεράσματα

Η νεώτερη εκδοχή ευεργετικής επίδρασης στον ανθρώπινο οργανισμό, που αποδίδεται στη σταθερή κατανάλωση καφέ, είναι η ικανότητά του να μειώνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας που περιοδικά προσβάλλουν ορισμένους ανθρώπους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητικές ομάδες που συμμετείχαν σε έρευνες που διεξήχθησαν στη Σχολή Δημόσιας Υ γείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στο Νοσοκομείο των Γυναικών, στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και στο Καναδικό Ερευνητικό Κέντρο για την Αρθρίτιδα στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια.

Τα στοιχεία που αυτές οι ερευνητικές ομάδες συγκέντρωσαν και ανέλυσαν για τα οφέλη του καφέ σε δεκάδες χιλιάδες πάσχοντες από ουρική αρθρίτιδα, οι οποίοι παρακολουθούνταν επί 12ετίας από τους ερευνητές, έχουν δημοσιευτεί στο νεώτερο τεύχος του περιοδικού «Αρθρίτιδα και Ρευματισμός». Το συμπέρασμα στο οποίο οι συντάκτες του ιατρικού άρθρου καταλήγουν είναι ότι πίνοντας τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνεται θεαματικά ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας στους άνδρες.

Την ίδια ώρα, άλλες έρευνες φανερώνουν ότι υπάρχει ευθεία αναλογία ανάμεσα στις κρίσεις οξείας ουρικής αρθρίτιδας και στην ποσότητα του καφέ που πίνει ένας πάσχων από ουρική αρθρίτιδα. Έτσι η πιθανότητα κρίσης ουρικής αρθρίτιδας μειώνεται έως και κατά 59% σε όσους πίνουν περισσότερα από έξι φλιτζάνια καφέ ημερησίως! Η χολή και ο διαβήτης

Επίσης, πριν από οκτώ χρόνια, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει την συχνότητα εμφάνισης χολόλιθων και προστατεύει από τις ασθένειες της χολολιθίασης κύστης. Πριν από λίγο καιρό εξάλλου, όπως σημειώνει ο γιατρός και αρθρογράφος των «Τάιμς», Τόμας Στάταφορντ, αποκαλύφθηκε πως ο καφές μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Μάλιστα, ορισμένες έρευνες του Χάρβαρντ έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ συμβάλλει και στην προστασία από το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό, αλλά και στη μείωση των επιπέδων αυτοκτονίας στις γυναίκες!

Βέβαια, καλό θα είναι να μη φτάνουμε στην άλλη άκρη. Είναι μάλλον καλύτερο να καταναλώνουμε τον καφέ, όπως και όλες τις φαρμακολογικώς δραστικές ουσίες, με μέτρο, αλλά τρία με τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα δεν πρόκειται να βλάψουν κανέναν.

Ευεργετικές επιδράσεις


● ΜΠΟΡΕΙ να μειώσει θεαματικά τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας στους άνδρες.

● ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ την κίρρωση του ήπατος που οφείλεται σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και σε άλλα αίτια. ● ΜΕΙΩΝΕΙ τη συχνότητα εμφάνισης χολόλιθων και προστατεύει από τις ασθένειες της χοληδόχου κύστης.

● ΜΕΙΩΝΕΙ την πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. ● ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ να συμβάλει- έστω και ελάχιστα- στην προστασία από το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό.

Η ουρική αρθρίτιδα

Είναι κληρονομική νόσος του μεταβολισμού του ουρικού οξέος το οποίο αυξάνεται στο αίμα και εναποτίθεται σε διαφόρους ιστούς: στις αρθρώσεις, ιδίως του μεγάλου δακτύλου του ποδιού, προκαλώντας κρίσεις οξείας αρθρίτιδας (ποδάγρα), στο δέρμα (ουρικοί τόφοι) και στους νεφρούς (ουρική λιθίαση).