Πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίς χθες το πρωί στο «Cutty Sark», το περίφημο ιστιοφόρο-μουσείο του 19ου αιώνα που είναι αγκυροβολημένο στο Γκρίνουιτς, ανατολικά του Λονδίνου. Η φωτιά προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο πλοίο, αλλά οι ειδικοί διατηρούν τις ελπίδες τους πως μπορεί να σωθεί, καθώς δεν έχει καταστραφεί ο σκελετός του.


Για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν οκτώ οχήματα και 40 άνδρες της Πυροσβεστικής, ενώ η όλη προσπάθεια διήρκεσε δυόμισι ώρες. Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει γνωστά.

Το ιστορικής σημασίας ιστιοφόρο είχε ναυπηγηθεί στη Σκωτία το 1869 και μετέφερε μαλλί από την Αυστραλία και τσάι από την Κίνα έως το 1938, οπότε και έκανε το τελευταίο ταξίδι του. Στις εικόνες που μετέδωσαν το ΒΒC και το Sky Νews από την πυρκαγιά, φαινόταν

ΑΘΙΚΤΟΣ Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ

Μετά το αρχικό σοκ, συντηρητές διαπίστωσαν πως οι βασικές δομές του σκάφους σώθηκαν από τις φλόγες

το ιστιοφόρο μαυρισμένο και η γέφυρά του κατεστραμμένη από τις φλόγες. Το Cutty Sark αποτελεί πόλο έλξης, ετησίως, χιλιάδων τουριστών· μέχρι σήμερα το έχουν επισκεφθεί 15 εκατ. επισκέπτες! Μάλιστα αυτόν τον καιρό η είσοδος για το κοινό είχε απαγορευθεί, καθώς έως το 2009 επρόκειτο να παραμείνει κλειστό λόγω επισκευών. Λόγω της πυρκαγιάς διεκόπησαν τα δρομολόγια στη γραμμή του Μετρό που διέρχεται από τη συνοικία Ντόκλαντς (DLR). Οι Αρχές του Λονδίνου συνεχίζουν τις έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς, ενώ αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. «Από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης φαίνεται ότι υπήρχαν άνθρωποι στην περιοχή όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, καθώς και ένα ασημί αυτοκίνητο. Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχουμε ενδείξεις ότι οι άνθρωποι αυτοί ή εκείνοι που επέβαιναν στο αυτοκίνητο εμπλέκονται στο περιστατικό ή ήταν απλώς μάρτυρες», δήλωσε αξιωματικός της Αστυνομίας.

Εκτεταμένες επισκευές

Μετά το αρχικό σοκ, οι ειδικοί που έσπευσαν στο σημείο για να αποτιμήσουν τις ζημιές που έχει υποστεί το πλοίο καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη όσο φαίνεται», καθώς οι βασικές δομές, δηλαδή ο σκελετός του πλοίου, παραμένει σχεδόν άθικτος. Ο δρ Έρικ Κέντλι, σύμβουλος στο Cutty Sark Τrust, αναφέρει πως το πλοίο μπορεί να επισκευασθεί. «Μπορεί να σωθεί», τόνισε μιλώντας στο ΒΒC, «δεν έχει πλήρως καταστραφεί από τις φλόγες. Θα το επιδιορθώσουμε, αλλά θα χρειαστεί πολύ, πολύ περισσότερος χρόνος και πολλά περισσότερα χρήματα απ΄ ό,τι αρχικά είχαμε προβλέψει για τη συντήρησή του».

Με τη διαπίστωση αυτή συμφώνησε και ο αξιωματούχος των τουριστικών υπηρεσιών του Λονδίνου, Τζέιμς Μπίντουελ, ο οποίος τόνισε: «Η ανάγκη να γίνουν ζωτικής σημασίας επισκευές και συντήρηση στο πλοίο, το έχει πρόσφατα επανατοποθετήσει στο επίκεντρο του δημοσίου ενδιαφέροντος. Και ελπίζουμε τουλάχιστον πως αυτή η φρικτή και καταστροφική φωτιά θα μας κάνει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, για να διατηρήσουμε αυτό το υπέροχο κομμάτι της κληρονομιάς του Λονδίνου που είναι το Cutty Sark».

Ο δούκας του Εδιμβούργου αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα το Cutty Sark, ενώ η υπουργός Πολιτισμού Τέσα Τζάουελ επιθεώρησε το σημείο της πυρκαγιάς χθες το απόγευμα. Σημειώνεται πως το Cutty Sark Τrust απευθύνει έκκληση για εύρεση πόρων που θα διατεθούν για την επισκευή των εκτεταμένων ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά και για την ολοκλήρωση της ανακατασκευής και των εργασιών συντήρησής του ιστορικού ιστιοφόρου.

LΙΝΚ:

www.cuttysark.org.uk/