Οι τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο της εικόνας και του ήχου μάς κακομαθαίνουν και έχουμε συνηθίσει να περιμένουμε τα πάντα από τις συσκευές που αγοράζουμε. Είναι λοιπόν λογικό τα νέα μοντέλα Α/V ενισχυτών να αποκτούν νέες δυνατότητες, οι οποίες δεν περιορίζονται πλέον στην ενίσχυση του ήχου, αλλά επεκτείνονται στην επεξεργασία της εικόνας.


Η ενσωμάτωση θυρών ΗDΜΙ σε αρκετά μοντέλα σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή, καθώς πλέον έχουμε αρκετές προτάσεις που καλύπτουν όλες τις πιθανές απαιτήσεις μας σε εικόνα και ήχο.

Οι σύγχρονοι Α/V ενισχυτές δεν αναλαμβάνουν μόνο να επεξεργαστούν το ηχητικό σήμα και να το στείλουν στα ηχεία, αλλά ταυτόχρονα έχουν κομβικό ρόλο και στην επεξεργασία της εικόνας σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα Ηome Cinema. Το γεγονός ότι αρκετά νέα μοντέλα ενσωματώνουν θύρες ΗDΜΙ είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων τους, που καλύπτουν τη μεταφορά ψηφιακής εικόνας και ήχου προς το μέσο προβολής που διαθέτετε. Φυσικά, στα μοντέλα αυτά υπάρχουν πάντα και εξαιρετικά κυκλώματα για την επεξεργασία και την ενίσχυση του ήχου, χωρίς να θυσιάζεται ο μουσικός τους χαρακτήρας.

Παράλληλα με την ύπαρξη της θύρας ΗDΜΙ (η οποία ως γνωστό επιτρέπει τη μεταφορά εικόνας και ήχου από το ίδιο καλώδιο), στους ενισχυτές νέας γενιάς μπορεί κανείς να βρει και ολοκληρωμένα κυκλώματα επεξεργασίας της εικόνας, τα οποία επιτρέπουν την αύξηση της ανάλυσης των σημάτων βίντεο (video uspcaling) και την προοδευτική σάρωση του σήματος για πολύ καθαρή εικόνα. Ουσιαστικά δηλ. επιτρέπουν τη μετατροπή του απλού σήματος, που παίρνει κανείς από ένα DVD player, σε εικόνα υψηλής ευκρίνειας. Ταυτόχρονα, δίνουν τη δυνατότητα μετατροπής του αναλογικού σήματος βίντεο σε ψηφιακό. Μάλιστα, τα περισσότερα μοντέλα χρησιμοποιούν κορυφαία συστήματα εικόνας, όπως είναι το τσιπ DCDi της Faroudja που συνήθως συναντάμε σε κορυφαίους προβολείς και τηλεοράσεις.

Στη συνέχεια, παρουσιάζουμε επτά ενισχυτές που διαθέτουν θύρα (ή θύρες) ΗDΜΙ και προσφέρουν μεγάλες ευκολίες και επιδόσεις. Οι τιμές τους ξεκινούν ακόμα και κάτω από τα 300 ευρώ και μπορεί να ξεπερνούν τα 2.000, καλύπτοντας τόσο τους πολύ απαιτητικούς όσο και όσους ψάχνουν λύσεις σε προσιτές τιμές.