Με τις «ευλογίες» όλου του κόσμου- ΗΠΑ, Ε.Ε., αραβικού κόσμου- το Ισραήλ φαίνεται πως ετοιμάζει εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των ανταρτών της Χαμάς εναντίον ισραηλινών πόλεων.


Μετά τις παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες, το Ισραήλ απειλέί με βαριά αντίποινα. Μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν και χθες, ύστερα από τις ολονύκτιες προχθεσινές επιδρομές, στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας οκτώ Παλαιστινίους, μεταξύ των οποίων δύο μαχητές της Χαμάς. Επίσης από πυραύλους καταστράφηκαν δύο κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία κατά τον ισραηλινό στρατό χρησιμοποιούνταν ως βάσεις για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Ύστερα από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου χθες στην Ιερουσαλήμ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διατηρείται η εκεχειρία- η πέμπτη σε διάστημα μίας εβδομάδας- που υπεγράφη το απόγευμα του Σαββάτου

Εχούντ Ολμέρτ προειδοποίησε ότι η χώρα του θα σκληρύνει τη στάση της εάν συνεχιστεί η εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το ισραηλινό έδαφος. Προς το παρόν το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να εντείνει τις επιθέσεις εναντίον μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν διέταξε γενικότερη επίθεση. Στόχοι των ισραηλινών επιθέσεων θα είναι θέσεις της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, οι οποίες ευθύνονται για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις με ρουκέτες, εναντίον του Ισραήλ.

Η Ισλαμική Τζιχάντ προειδοποίησε από την πλευρά της ότι θα καλέσει «δεκάδες γυναίκες καμικάζι να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις αυτοκτονίας» σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός κάνει χερσαία επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας.

Γεγονός είναι πάντως πως το ενδεχόμενο το Ισραήλ να εξαπολύσει σύντομα εκτεταμένη επιχείρηση εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας μοιάζει να γίνεται ολοένα και πιο πιθανό. Τρεις ισραηλινές μεραρχίες με 20.000 στρατιώτες η καθεμία βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας για εκτεταμένη επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Συναίνεση

Αν και η κυβέρνηση Ολμέρτ φέρεται να απεύχεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι συνεχιζόμενες επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ φαίνεται οδηγούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Επιπλέον, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη διαφαίνεται πως υπάρχει συναίνεση για μια τέτοια επιχείρηση, ενώ θετική φαίνεται πως είναι και η στάση του αραβικού κόσμου. Ενδεικτική είναι η δήλωση στην «Ελ Παΐς» του Ομάρ Σουλεϊμάν, αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, «δεν θα επιτρέψουμε η Χαμάς να βγει νικήτρια» από τις συγκρούσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου πως Αίγυπτος και Ιορδανία φοβούνται τις επιπτώσεις που θα είχε στο εσωτερικό τους μια ενδεχόμενη «νίκη» της Χαμάς στον νέο κύκλο επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ- συγκεκριμένα όσον αφορά την ισχύ και τις επόμενες κινήσεις των ισλαμικών κομμάτων στις χώρες αυτές.

Στα παλαιστινιακά εδάφη διατηρείται η εκεχειρία- η πέμπτη σε διάστημα μίας εβδομάδας-που υπεγράφη το απόγευμα του Σαββάτου. Η τελευταία έξαρση της ενδοπαλαιστινιακής βίας έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή 50 σε ανθρώπους. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ καταδίκασε χθες την ενδοπαλαιστινιακή βία και τις επιθέσεις με ρουκέτες στις ισραηλινές συνοριακές πόλεις και προσευχήθηκε να δοθεί τέλος στη βία.

«Ακούω πολλές εκρήξεις και βολές από τανκς»


ΣΦΟΔΡΗ ανταλλαγή πυρών μεταξύ ανδρών του λιβανικού στρατού και ενόπλων της συνδεόμενης με την Αλ Κάιντα, ισλαμικής οργάνωσης Φατάχ αλ Ισλάμ, ξέσπασε χθες σε στρατόπεδο Παλαιστινίων προσφύγων στην Τρίπολη, στον Βόρειο Λίβανο. Οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν στους δρόμους της πόλης.

Τουλάχιστον 23 στρατιώτες σκοτώθηκαν. Σε ανακοίνωσή της, η Φατάχ αλ Ισλάμ φέρεται να προειδοποιεί ότι θα «ανοίξει τις πύλες της φωτιάς» στον Λίβανο. Αυτόπτης μάρτυρας στις συγκρούσεις υπήρξε ο ανταποκριτής των «Τάιμς» στην Τρίπολη, Νίκολας Μπλάνφορντ:

«Βρίσκομαι στο κέντρο της Τρίπολης, σε ένα σημείο όπου διεξάγονται ένοπλες συγκρούσεις από το πρωί. Δύο ή τρεις ένοπλοι από την Φατάχ αλ Ισλάμ είναι ταμπουρωμένοι μέσα σε ένα κτίριο σε ένα στενό δρόμο εδώ- πρόκειται για δρόμο σε περιοχή αστική, με πέντε ή έξι πολυκατοικίες με ευρύχωρα μπαλκόνια. Κρατούν ομήρους μία ηλικιωμένη κυρία και την κόρη της, σε ένα διαμέρισμα του πρώτου ορόφου.

Οι συγκρούσεις κλιμακώνονται. Υπήρξε πριν από λίγο καταιγισμός πυρών. Δεν είμαι σίγουρος τι συμβαίνει στον παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων Ναρ αλ Μπάρνετ, που βρίσκεται περίπου 14 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης.

Ένοπλοι της Φατάχ αλ Ισλάμ επιτέθηκαν στις θέσεις του λιβανέζικου στρατού στην είσοδο του καταυλισμού νωρίτερα, και τις κατέλαβαν. Ακούω πολλές εκρήξεις, βολές από τανκς, που προέρχονται από τον βορρά, συνεπώς οι μάχες πρέπει να συνεχίζονται. Υπάρχει μία αληθινή αίσθηση συναγερμού. Αυτή η οργάνωση, η Φατάχ αλ Ισλάμ, που έχει μονοπωλήσει τις ειδήσεις στον Λίβανο τους τελευταίους έξι μήνες, μοιάζει να είναι παρακλάδι της Φατάχ αλ Ιντιφάντα, μιας παλαιστινιακής ομάδας που με τη στήριξη της Δαμασκού διασπάστηκε από το κίνημα Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ. Η κυβέρνηση του Λιβάνου ισχυρίζεται πως είναι οργάνωση «φυτεμένη» από τη Συρία εδώ, για να προκαλέσει προβλήματα στον Λίβανο.

Αυτό που φαίνεται να προκάλεσε αυτό τον νέο γύρο μαχών, ήταν μία ληστεία τραπέζης στην Αμιούν, μία παραλιακή πόλη στα νοτιοανατολικά, πίσω από την οποία λένε οι αρχές πως βρίσκεται η Φατάχ αλ Ισλάμ. Ο στρατός ήρθε σήμερα για να συλλάβει τους ενόπλους, σε ένα κτίριο κοντά σε αυτό όπου βρίσκονται κλει