«Χρυσό» και «αργυρό» μετάλλιο στην καταστροφή του κλίματος με αέρια του θερμοκηπίου παίρνουν οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ στον Άγιο Δημήτριο και στην Καρδιά Κοζάνης, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της WWF για τις 30 πιο ρυπογόνες μονάδες ηλεκτρισμού στην Ευρώπη το 2006.


Πιο συγκεκριμένα, ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα των 30 «βρώμικων» μονάδων παραγωγής ενέργειας, με εκπομπές που φτάνουν τα 1.350 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά παραγόμενη κιλοβατώρα και 12,4 εκατομμύρια τόνους CΟ2 ετησίως. Στην αμέσως επόμενη θέση βρίσκεται ο ΑΗΣ Καρδιάς με 1.250 γραμμάρια CΟ2 ανά κιλοβατώρα και 8,8 εκατομμύρια τόνους CΟ2 ετησίως. Σύμφωνα με υπολογισμούς της WWF, οι ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από τον σταθμό του Αγίου Δημητρίου ισοδυναμούν με

Η ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ WWF

αναφέρει τις 30 πιο ρυπογόνες μονάδες ηλεκτρισμού όσον αφορά τις ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται

τις ετήσιες εκπομπές 3.000.000 αυτοκινήτων, ενώ για την περίπτωση του ΑΗΣ Καρδιάς η αντιστοιχία ανέρχεται στα 2.100.000 αυτοκίνητα!

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι από την πρώτη και τέταρτη θέση που κατείχαν αυτές οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην αντίστοιχη έκθεση του 2005, σήμερα επιδεικνύουν ακόμα χειρότερες επιδόσεις. Ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα πρέπει να εγκαταλείψει τον βρώμικο γαιάνθρακα όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να επενδύσει σε καθαρές τεχνολογίες. Είναι παράλογο να προγραμματίζονται συγχρόνως νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη στη χώρα μας», λέει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής της WWF Ελλάς. Επισημαίνει δε ότι οι εκπομπές CΟ2 θεωρούνται η κύρια αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη και ότι είναι πολύ σημαντικό τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να προχωρήσουν σε ουσιαστικές μειώσεις εκπομπών μέσα από επενδύσεις σε καθαρές και πιο αποδοτικές τεχνολογίες. «Ένα ισχυρότερο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών βοηθά προς αυτή τη κατεύθυνση. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών της έως και 30% μέχρι το 2020», λέει ο κ. Καραβέλλας.

Σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα

Οι σταθμοί της ΔΕΗ στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα προκαλούν επίσης ρύπανση της ατμόσφαιρας με μικροσωματίδια και αιωρούμενη τέφρα, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι της περιοχής να υποφέρουν από προβλήματα υγείας. Στην Ακρινή Κοζάνης, των χιλίων κατοίκων, που βρίσκεται δίπλα από τον σταθμό Αγίου Δημητρίου, η θνησιμότητα από καρκίνο είναι τετραπλάσια σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ακόμα μία περίπτωση είναι αυτή του Κλείτου, του χωριού της Κοζάνης που βρίσκεται ανάμεσα στους δύο πιο ρυπογόνους σταθμούς της Ευρώπης. «Η διαδικασία μετεγκατάστασης ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια αλλά σήμερα έχει κολλήσει. Ενώ υπήρχαν 350 οικογένειες στον Κλείτο, σήμερα έχουν απομείνει 90 και οι περισσότεροι πάσχουν από αλλεργίες, αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα», λέει ο πρόεδρος του Κλείτου κ. Κώστας Αθανασιάδης.

ΤΑ ΝΕΑ οnline

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της έρευνας εδώ

«Λερωμένο» μητρώο


«Η ΔΕΗ έχει το πιο “λερωμένο” ποινικό μητρώο σε επίπεδο Ε.Ε., αφού σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat πρωτοστατεί σε εργατικά ατυχήματα. Μόνο για την περίοδο 2001- 2003 καταγράφηκαν 840 εργατικά ατυχήματα, δηλαδή σχεδόν ένα εργατικό ατύχημα ημερησίως», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος κατά τη διάρκεια της διήμερης περιοδείας που πραγματοποίησε χθες στους νομούς Κοζάνης και Καστοριάς.

Επίσης, προέβλεψε πως η ΔΕΗ βρίσκεται σε καθεστώς ιδιωτικοποίησης και το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της θα εκχωρηθεί σε ιδιώτες μετά τις εκλογές.