ΣΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ του Πολίτη έφτασε το σκάνδαλο με τις ιατρικές ειδικότητες που αποκάλυψαν προχθές τα «ΝΕΑ» και το οποίο αναμένεται να στοιχίσει πολλά επιπλέον χρόνια αναμονής στους νέους γιατρούς. Ήδη αρκετοί προτίθενται να καταφύγουν σε μηνύσεις εναντίον του υπουργείου Υγείας, το οποίο παραδέχτηκε διά στόματος του υφυπουργού Αθ. Γιαννόπουλου ότι «κάποιοι ρίχτηκαν και άλλοι ευνοήθηκαν»!

Τουλάχιστον τέσσερις καταγγελίες έχουν φτάσει μέχρι στιγμής στον Συνήγορο του Πολίτη, από γιατρούς που έχασαν τη σειρά τους στη λίστα για τις ειδικότητες. Η σχετική ρύθμιση κυκλοφόρησε «στα μουλωχτά» παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδας, με αποτέλεσμα να ευνοηθούν όσοι την πληροφορήθηκαν εγκαίρως, κερδίζοντας ώς και τέσσερα χρόνια από την αναμονή!

«Είχα μόνο έξι μήνες αναμονή για το τρίτο μέρος της ειδικότητάς μου. Τώρα κάποιοι μου πήραν τη σειρά και θα πρέπει να περιμένω τουλάχιστον ενάμιση χρόνο», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο Ηλίας Κονδύλης, ένας από τους νέους γιατρούς που προσέφυγαν στον Συνήγορο. Ο νεαρός γιατρός από τη Θεσσαλονίκη περιμένει τον διορισμό του για το δεύτερο στάδιο της ειδικότητας που έχει επιλέξει, την Ψυχιατρική. Το μόνο που του έμενε ήταν να πάρει σειρά για το τελευταίο στάδιο: «Το έμαθα τη Μεγάλη Πέμπτη, αλλά ήδη από τη Μεγάλη Τρίτη το 80% των αιτήσεων είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη. Πριν από μένα, για την ίδια ειδικότητα στο ίδιο νοσοκομείο είναι τουλάχιστον 7 άτομα, ορισμένα από τα οποία μάλιστα πήραν πτυχίο αργότερα»! Ο Ηλίας απευθύνθηκε και στο υπουργείο Υγείας: «“να πάτε σε άλλο νοσοκομείο και να μη διαμαρτύρεστε”, ήταν το μόνο που μου απάντησαν».

«Θα άρχιζα το τρίτο στάδιο της Παιδοψυχιατρικής σε δυόμισι χρόνια περίπου. Όμως, εξαιτίας της ρύθμισης για την οποία δεν ενημερώθηκα εγκαίρως, έχασα τη σειρά μου και τώρα η αναμονή στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι μέχρι το 2018. Μαζί με το διάστημα που περίμενα για τα προηγούμενα στάδια, θα περιμένω συνολικά 14 χρόνια», αναφέρει απόφοιτη της Ιατρικής σε μήνυμα που απέστειλε στα «ΝΕΑ»!

Εκατοντάδες είναι οι γιατροί που έχασαν τη σειρά τους στη λίστα αναμονής για ειδικότητα. Το σχετικό ΦΕΚ είχε κυκλοφορήσει στις 28 Μαρτίου και την επομένη δεκάδες «μιλημένοι» πτυχιούχοι της Ιατρικής- μεταξύ των οποίων και γνωστά στελέχη της ΔΑΠ- συγκεντρώνονταν έξω από τις νομαρχίες κρατώντας το στο χέρι.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Αθ. Γιαννόπουλος μιλώντας στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα δεν έδωσε σαφή απάντηση για το πώς θα λυθεί το ζήτημα- αρκέστηκε απλώς στη δέσμευση ότι στο… μέλλον οι νέοι γιατροί θα ενημερώνονται εγκαίρως.