Με σκοπό να περάσουν μαζί τα επόμενα τρία χρόνια στη μέση του πελάγους χωρίς να πατήσουν στη στεριά ούτε μία φορά και χωρίς να συναντήσουν άλλον άνθρωπο, ένα ζευγάρι ξεκίνησε το Σάββατο το εγχείρημά του: να κάνει τρεις φορές τον γύρο της υδρογείου με το σκάφος του.


O55χρονος καλλιτέχνης Ράιντ Στόου και η 23χρονη φίλη του, Σοάνια Αχμάντ, απέπλευσαν το Σάββατο το απόγευμα από μία μαρίνα στον ποταμό Χάντσον, πάνω στο 21 μέτρων σκάφος του Στόου που ζυγίζει 60 τόνους. Στόχος τους είναι να κυκλώσουν την υδρόγειο τρεις φορές σε ένα ταξίδι που θα διαρκέσει 1.000 μέρες και νύχτες, χωρίς κανένα σταθμό- ούτε για να πάρουν προμήθειες ή έστω να πατήσουν σε στεριά.

Εάν το ζευγάρι πετύχει τον στόχο του, τότε, όταν ολοκληρώσουν το ταξίδι τους θα έχουν επιτύχει το παγκόσμιο

ΣΕ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ

Το μήνυμα των δύο ερωτευμένων είναι ότι οποιοσδήποτε μπορεί να πραγματοποιήσει το όνειρό του εάν επιμείνει

ρεκόρ, ξεπερνώντας κατά πολύ το ρεκόρ του Αυστραλού Τζον Σάντερς ο οποίος έμεινε στη θάλασσα 657 ημέρες με το σκάφος του και διέτρεξε τρεις φορές την υδρόγειο, από το 1986 έως το 1988.

Η σκούνα

Όλα άρχισαν πριν από τέσσερα χρόνια, όταν το ζευγάρι πρωτογνωρίστηκε. Η Σοάνια, φοιτήτρια τότε, φωτογράφιζε το λιμάνι του Μανχάταν, όπου το σκάφος ήταν ελλιμενισμένο. «Ο Στόου με προσκάλεσε να ανέβω στη σκούνα του», θυμάται σήμερα η Σοάνια, «ήταν η πρώτη φορά που ανέβαινα σε σκάφος. Και μετά…». Η συνέχεια ανήκει στην προσωπική ιστορία έρωτα που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους δύο ανθρώπους. Βέβαια, το εγχείρημα που έχει τώρα αναλάβει το ζευγάρι καταθορύβησε τους γονείς της Αχμάντ, μετανάστες από τη Γουιάνα, οι οποίοι εδώ και χρόνια εργάζονται ως λογιστές στη Νέα Υόρκη. Αλλά η νεαρή κοπέλα αποφάσισε να το πραγματοποιήσει γιατί ποτέ έως σήμερα δεν είχε πραγματοποιήσει θαλάσσιο ταξίδι. Αντίθετα, ο Στόου έχει ταξιδέψει με σκάφος σε όλες τις ηπείρους- ακόμα και στην Ανταρκτική!- μέσα στα τελευταία 40 χρόνια. «Διαθέτω τα μέσα, έχω και την εμπειρία», λέει ο ίδιος.

Το σκάφος είναι γεμάτο προμήθειες: από ρύζι και φασόλια έως σάλτσα ντομάτας, μακαρόνια, πέστο, ελιές, σοκολάτες, μπαχαρικά και περίπου 90 κιλά παρμεζάνας. Το ζευγάρι έχει φυτέψει σε ειδικές γλάστρες λαχανικά ώστε να έχει φρέσκες σαλάτες για φαγητό.

Τα υπόλοιπα τρόφιμά τους θα είναι ψάρια που θα πιάνονται από δύο ειδικές συσκευές στην πλώρη. Νερό της βροχής θα συγκεντρώνεται σε ειδικά δοχεία που είναι τοποθετημένα στο κατάστρωμα του σκάφους και ένα μηχάνημα αφαλάτωσης θα μετατρέπει το νερό της θάλασσας σε πόσιμο νερό.

LΙΝΚ:

http://www.1000days.net/

Οδύσσεια στον Άρη των Ωκεανών


ΣΤΟΙΒΑΓΜΕΝΑ δίπλα στα αποθηκευμένα τρόφιμα, ένας τόνος κάρβουνου και κούτες με καυσόξυλα για τη μικρή σόμπα που θα ζεστάνει τους δύο γενναίους θαλασσοπόρους καθ΄ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους, καθώς και βενζίνη ντίζελ. Ηλιακές γεννήτριες θα παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για τη δορυφορική επικοινωνία που θα έχουν, για το σύστημα πλοήγησης και για τον φωτισμό. Το ζευγάρι θα λαμβάνει και θα στέλνει e-mails μέσω δορυφόρου, ενώ θα «ανεβάζουν» στην ιστοσελίδα τους και φωτογραφίες, βίντεο και χρονικό από το ταξίδι τους.

Όπως στο Διάστημα!

Το κόστος του ταξιδιού τους καλύπτεται από εταιρικές χορηγίες και ατομικές δωρεές, καθώς και δωρεές τροφίμων και εξαρτημάτων για το σκάφος. Το ταξίδι φέρει την επίσημη ονομασία «1.000 μέρες στη θάλασσα: η Οδύσσεια στον Άρη των Ωκεανών», καθώς μία διαστημική αποστολή στον Άρη θα προϋπέθετε από κάποιον να παραμείνει τον ίδιο χρόνο σε συνθήκες απόλυτης απομόνωσης, όσο αναμένεται και το ταξίδι των Αχμάντ και Στόου. Το μήνυμα των δύο ερωτευμένων στον κόσμο, όπως λένε, είναι ότι οποιοσδήποτε μπορεί να πραγματοποιήσει το όνειρό του εάν επιμείνει στον στόχο του, παραμένοντας ταυτόχρονα εμπνευσμένος από το όνειρό του, και, πάνω απ΄ όλα… ερωτευμένος.