Σε κατάσταση σοκ βρέθηκε η Αλγερία την επομένη της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας ισλαμιστών της Αλ Κάιντα εναντίον της έδρας της κυβέρνησης και της αστυνομίας. Η πολύνεκρη επίθεση εντείνει τους φόβους για επιστροφή στα «μαύρα χρόνια» της τρομοκρατίας στην Αλγερία, ενώ ειδικοί εκτιμούν ότι η Αλ Κάιντα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τη Βόρειο Αφρική ως εφαλτήριο για επιθέσεις και στην Ευρώπη.


Σταδιακά επανέρχεται η ζωή στους κανονικούς ρυθμούς στην Αλγερία, ύστερα από τη διπλή βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε προχθές στο κέντρο του Αλγερίου, στοιχίζοντας τη ζωή σε 33 ανθρώπους. Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά, καθώς τουλάχιστον 50 από τους 222 τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Την ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση ανέλαβε με ανακοίνωση

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ

33 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις της Τετάρτης και δεκάδες τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση

σε ισλαμική ιστοσελίδα η Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ, υποστηρίζοντας ότι έστειλε τρεις καμικάζι, οι φωτογραφίες των οποίων δημοσιεύονται στο Ίντερνετ.

Πρόκειται για τις πλέον αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα, από τις 9 Νοεμβρίου 2005 σε τρία ξενοδοχεία στο Αμμάν της Ιορδανίας, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 60 άνθρωποι- την ευθύνη της επίθεσης είχε αναλάβει τότε το ιρακινό τμήμα της Αλ Κάιντα.

Ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας περιπολούν από το πρωί τα κεντρικά σημεία του Αλγερίου, πραγματοποιώντας ελέγχους και στα αυτοκίνητα. Η αστυνομία με το ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολύσει στοχεύει να εντοπίσει τους «εγκεφάλους» των επιθέσεων. «Βυθιζόμαστε και πάλι στην αγωνία», λέει η Άμρια Αμπντελμούμεν, διευθυντικό στέλεχος μεγάλης δημόσιας επιχείρησης στο Αλγέρι, φέρνοντας στη μνήμη της τα «μαύρα χρόνια της τρομοκρατίας» από το 1990 ώς το 2000, «όταν όλοι φοβόμασταν να βγούμε από τα σπίτια μας, αφού δεν ξέραμε αν θα επιστρέψουμε».

Τα αυστηρά μέτρα

Το Αλγέρι δεν είχε δεχτεί τρομοκρατική επίθεση εδώ και πέντε χρόνια, καθώς οι αρχές είχαν λάβει πολύ αυστηρά μέτρα στις εισόδους και τις εξόδους των κατοικημένων περιοχών. Το τελευταίο διάστημα πάντως είχε σημάνει αρκετές φορές συναγερμός για τοποθέτηση βομβών σε δημόσια μέρη, οι οποίες ωστόσο είχαν εξουδετερωθεί εγκαίρως.

Το νέο κύμα επιθέσεων σημειώνεται έναν μήνα πριν από τις προγραμματισμένες για τον Μάιο βουλευτικές εκλογές στην Αλγερία, δυναμιτίζοντας το πολιτικό κλίμα. Ο πρωθυπουργός Αμπντελαζίζ Μπελκχαντέμ- το γραφείο του οποίου ήταν ο στόχος της επίθεσης, αν και ο ίδιος απουσίαζε- προειδοποίησε παρ΄ όλα αυτά ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν κανονικά. «Οι τρομοκράτες θέλουν να επαναφέρουν την Αλγερία στα χρόνια των κακουχιών», τόνισε ο Αλγερινός πρωθυπουργός. Ειδικοί από τον χώρο των δυτικών μυστικών υπηρεσιών φοβούνται ότι οι προχθεσινές επιθέσεις αποτελούν μία προσπάθεια της Αλ Κάιντα να ενοποιήσει ομάδες τζιχάντ στην Αλγερία, την Τυνησία, το Μαρόκο και τη Λιβύη υπό την «σημαία» της οργάνωσης- ομπρέλα, και με αυτόν τον τρόπο από τη Βόρειο Αφρική να μπορεί ευκολότερα να εξαπολύει επιθέσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Καμικάζι έσπειρε τον θάνατο μέσα στο κτίριο της ιρακινής Βουλής!


ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ συντάραξε χθες το ιρακινό Κοινοβούλιο εντός της αυστηρά φρουρούμενης πράσινης ζώνης στη Βαγδάτη και πληροφορίες του αμερικανικού στρατού κάνουν λόγο για 8 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες- όλοι Ιρακινοί, βουλευτές και υπάλληλοι του Κοινοβουλίου. Και ενώ συμπληρώνεται ήδη ο τρίτος μήνας από την εφαρμογή της νέας δυναμικής επιχείρησης ιρακινών και αμερικανικών δυνάμεων για την καταστολή της βίας στην ιρακινή πρωτεύουσα, η φονική έκρηξη στο εστιατόριο της Βουλής την ώρα που πολλοί βουλευτές γευμάτιζαν σοκάρισε τη διεθνή κοινότητα. Το κτίριο του Κοινοβουλίου βρίσκεται στην αυστηρά φρουρούμενη πράσινη ζώνη της Βαγδάτης στην οποία πολύ σπάνια παρεισφρέουν ένοπλοι για επιθέσεις και όπου υπάρχουν πολλά κυβερνητικά κτίρια και η αμερικανική πρεσβεία. Σύμφωνα με ιρακινές πηγές ασφαλείας, ο καμικάζι ήταν πιθανώς μέλος της φρουράς κάποιου βουλευτή.

Οι αντιδράσεις

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι Αλ Μαλίκι καταδίκασε έντονα την «άνανδρη και εγκληματική επίθεση». Παράλληλα, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μαχμούντ Μασχαντάνι κάλεσε τους βουλευτές σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα. Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση, αλλά αρνήθηκαν ότι θέτει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα της νέας στρατηγικής του προέδρου Τζορτζ Μπους για την ασφάλεια στη Βαγδάτη. Τέλος, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση, προσθέτοντας ότι η τρομοκρατία στο Ιράκ δεν μπορεί να παταχθεί μόνο με μέτρα ασφαλείας, θα χρειαζόταν και μια πολιτική προσέγγιση του θέματος με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών και θρησκευτικών ομάδων της χώρας.

[ ΓΝΩΜΗ ] Η ατζέντα


Oι στόχοι για τις προχθεσινές επιθέσεις στο Αλγέρι έμοιαζαν να είναι σύμφωνοι με την εσωτερική ατζέντα της Ομάδας Σαλαφιστών για την Προσευχή και τη Μάχη (GSΡC), η οποία περιλαμβάνει επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και κυβερνητικών κτιρίων.

Αλλά άλλες πρόσφατες επιθέσεις είχαν στόχο της βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου που απασχολούν πολλούς ξένους εργάτες και εξάγουν ενέργεια στη Δύση. Αυτού του είδους η δραστηριότητα αντικατοπτρίζει την ατζέντα της Αλ Κάιντα της επίθεσης σε Δυτικά, ιδίως αμερικανικά, συμφέροντα στον ισλαμικό κόσμο. Ήταν επί πολλά χρόνια επιθυμία του Οσάμα Μπιν Λάντεν να διοχετεύσει ισλαμικές ομάδες στην ευρύτερη μάχη εναντίον της Δύσης, απομακρύνοντάς τις από τη διαφορετική εθνικιστική ατζέντα της καθεμιάς.

Η GSΡC αναγνωρίζεται ως η κορυφαία από αυτές τις ομάδες, εξαιτίας της μακρόχρονης σχέσης της με την Αλ Κάιντα και επειδή έχει δημιουργήσει μεγάλης αποτελεσματικότητας κινητά κέντρα εκπαίδευσης στη Σαχάρα. Αυτά τα κέντρα πιστεύεται πως τώρα χρησιμοποιούνται, προετοιμάζοντας νέα κύματα μαχητών που αρχικά χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις στη βόρειο Αφρική και μετά στέλνονται στο Ιράκ. Πηγές ασφαλείας εκφράζουν τον φόβο ότι όσοι επιζήσουν του Ιράκ θα επιστρέψουν στη βόρειο Αφρική και από εκεί θα σταλούν σε τρομοκρατικούς πυρήνες στην Ευρώπη.