Η νύχτα της 23ης Οκτωβρίου του 2001 έκρυβε ένα απίστευτο σενάριο ζωής για την ηθοποιό Ειρήνη Βελημαχίτη και τον σύντροφό της, τον επιχειρηματία Θανάση Παπαδά.


Σήμερα όμως γράφεται ο δικαστικός επίλογος της συγκλονιστικής περιπέτειας του ζευγαριού που καταγράφηκε με λεπτομέρειες όχι μόνο από τον ελληνικό αλλά και τον διεθνή Τύπο.

Εκείνο το βράδυ, ο Θανάσης Παπαδάς ξυλοκοπήθηκε μέχρι που έχασε τις αισθήσεις του στην πλατεία του χωριού Αρχαίες Κλεωνές. Και η Ειρήνη Βελημαχίτη, που ήταν έγκυος στο πρώτο τους παιδί, απήχθη, βιάστηκε και κακοποιήθηκε από τρεις μπράβους

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΣ

«Δεν μπορείς να ξεχάσεις, να ξαναγίνεις όπως ήσουν.

Ο φόβος κυριεύει τη ζωή σου»

που πλήρωσε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η πρώην σύζυγος του συντρόφου της, Αικατερίνη Κορωνέλλη, που επόπτευε και όλες τις φάσεις της «επιχείρησης»! Στη συνέχεια, η νεαρή γυναίκα εγκαταλείφθηκε στα Γεράνια Όρη, όπου βρέθηκε την άλλη ημέρα, σε κατάσταση σοκ, περικυκλωμένη από μια αγέλη σκύλων! Οι αστυνομικοί την εντόπισαν από το κινητό της… Σχεδόν έξι χρόνια μετά και ο χρόνος δεν γιάτρεψε την πληγή. Καμιά ποινή, επιμένει, δεν τη δικαιώνει ως θύμα: «Αυτό που με παρηγορεί είναι ότι η τιμωρία των ενόχων θα αποτρέψει άλλα εγκλήματα και θα προστατέψει μελλοντικά θύματα…», λέει η Ειρήνη Βελημαχίτη.

Όσο περνούν τα χρόνια, παραδέχεται, «οι στιγμές εκείνης της βραδιάς γίνονται όλο και πιο φρικιαστικές. Όταν βλέπεις τα πράγματα από απόσταση, με «κρύο» μάτι, συνειδητοποιείς ότι μπορεί και να είχες πεθάνει και τρομοκρατείσαι…».

Ακόμα δεν μπορεί να ξεπεράσει τη σφοδρή επίθεση και τη βία που δέχθηκε εκείνο το βράδυ: «Είναι τρομερό! Ούτε σινεμά δεν μπόρεσα να ξαναπάω. Δεν αντέχω να δω έργα με σκηνές βίας. Φοβάμαι να βγω με τα παιδιά μου βόλτα μέσα σε κόσμο. Βλέπω γεροδεμένους ανθρώπους να κάθονται σε διπλανό τραπέζι και φεύγω έντρομη από την ταβέρνα, νομίζω ότι είναι εκείνοι… Πηγαίνω τα παιδιά στις κούνιες και παραφυλάω μήπως κάποιος τους επιτεθεί. Η καθημερινότητά μου είναι γεμάτη τρόμο…».

Ο φόβος, παραδέχεται και ο Θανάσης Παπαδάς, είναι πλέον συστατικό της ζωής τους: «Δεν μπορείς να ξεχάσεις, να συνέλθεις, να ξαναγίνεις ο άνθρωπος που ήσουν. Ο φόβος κυριεύει τη ζωή σου».

Από τη νύχτα της επίθεσης έως σήμερα ο Θανάσης Παπαδάς αντιμετώπισε 44 δικαστήρια: «Ζήσαμε έξι χρόνια με απειλές, τρομοκρατία, στημένες μηνύσεις και αγωγές εις βάρος μου. Μαζί με τις αναβολές παρουσιάστηκα 135 φορές μπροστά σε δικαστές. Αθωώθηκα σε όλα. Αλλά καταστράφηκα οικονομικά. Έχασα τα πάντα, ακόμη και το οινοποιείο μου στη Νεμέα και βρεθήκαμε με την Ειρήνη στο τίποτα. Φίλοι που υπολογίζαμε, χαθήκανε. Και άνθρωποι που δεν το περιμέναμε, βρέθηκαν δίπλα μας και μας βοήθησαν…».

Οι λιγοστοί φίλοι και τα παιδιά τους, η 5χρονη Βασιλική και ο 4χρονος Δημήτρης, τους κράτησαν όρθιους όσες φορές λύγιζαν: «Για μεγάλο χρονικό διάστημα ξυπνούσαμε στις έξι το πρωί και φεύγαμε από το σπίτι με τη μηχανή, χωρίς προορισμό. Γυρίζαμε σαν τρελοί. Μέχρι που η Βασιλική άρχισε να ρωτά: «Πού είναι η δουλειά σας;». Δεν είχαμε απάντηση. Και τότε συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούσαμε να παλέψουμε. Έτσι πρόσφατα ξεκινήσαμε μια νέα επιχείρηση με κρασιά και ένα περιοδικό, το «Οινοδρόμιο». Δουλεύουμε πια και οι δυο και στεκόμαστε και πάλι στα πόδια μας…».

Άρχισε η δίκη στο Εφετείο


Η ΔΙΚΗ, σε δεύτερο βαθμό, άρχισε την Τετάρτη 14 Μαρτίου στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Κακουργημάτων Ναυπλίου. Αλλά δύο μέρες αργότερα, ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε διακοπή μιας εβδομάδας προκειμένου να αξιολογηθεί η γνησιότητα ή μη εγγράφων που προσκόμισε ο κατηγορούμενος Ν. Δουλκερίδης από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Το δικαστήριο θα συνεδριάσει και πάλι σήμερα. Οι τρεις κατηγορούμενοι δικάζονται για σύσταση συμμορίας, απαγωγή, εκβίαση, επικίνδυνες σωματικές βλάβες και κακώσεις, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, παράνομη οπλοφορία, απειλή, εξύβριση, υπόθαλψη εγκληματία.

Πρωτόδικα, ο Νικόλαος Δουλκερίδης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 ετών. Η Αικατερίνη Κορωνέλλη, πρώην σύζυγος του Αθανάσιου Παπαδά, σε κάθειρξη 8 ετών και 2 μηνών. Και ο γιος τους Θεοφάνης Παπαδάς καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών και 3 μηνών.