Ο κύκλος των αγροτικών κινητοποιήσεων που άνοιξε το 2002 έκλεισε χθες, την ώρα που οι αγρότες της Λάρισας σε μια συνέλευση που είχε «τυπικό» χαρακτήρα αποφάσιζαν την αναστολή των κινητοποιήσεων και την αποχώρησή τους από τα Τέμπη.


Ηαπόφαση των αγροτών επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις ότι εξ αρχής δεν ήταν διατεθειμένοι για σκληρούς αγώνες διαρκείας και αναζωπύρωσε την κόντρα των γαλάζιων και των κόκκινων αγροτοσυνδικαλιστών, οι οποίοι αυτή τη φορά βγήκαν περισσότερο διχασμένοι από ποτέ. Για σικέ κινητοποιήσεις κατήγγειλαν τους προσκείμενους στη Ν.Δ. οι κόκκινοι, για πεμπτοφαλαγγίτες του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσσόπουλου μίλησε ο επικεφαλής των γαλάζιων Θανάσης Κοκκινούλης. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας μάλιστα έστρεψε τα πυρά του, εκτός

ΜΙΚΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Για σικέ κινητοποιήσεις κατήγγειλαν οι κόκκινοι τους προσκείμενους στη Ν.Δ. αγροτοσυνδικαλιστές

από τον κ. Ρουσόπουλο, και εναντίον του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Μπασιάκου.

Η αλήθεια είναι ότι ύστερα από κόπους και προσπάθειες, τη Δευτέρα οι αγροτοσυνδικαλιστές της Λάρισας μόλις και κατάφεραν να περισώσουν τα προσχήματα, παρατάσσοντας τελικώς περί τα 250 τρακτέρ στην εθνική οδό κοντά στα Τέμπη, όπου έπεσαν στο μπλόκο των ΜΑΤ. Αντιθέτως, στη Μαγνησία και τη διασταύρωση του Αερινού δεν εμφανίσθηκαν τα τρακτέρ, αν και υπήρχε σχετική απόφαση. Στην έκκληση των αγροτοσυνδικαλιστών της περιοχής Βελεστίνου ανταποκρίθηκαν μόλις 18 αγρότες, οι οποίοι ανέβηκαν στα τρακτέρ αλλά δεν τα έθεσαν σε κίνηση. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της διάθεσης για κινητοποιήσεις που επικρατούσε στον θεσσαλικό κάμπο. Σε 30.000 ανέρχεται ο αριθμός των τρακτέρ στον Νομό Λάρισας, σε χιλιάδες στην περιοχή Βελεστίνου.

Μεγάλωσαν και γύρισαν στο σπίτι


Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ πλειονότητα των αγροτών ανησυχεί για το μέλλον, παρά την αναστολή των κινητοποιήσεών τους και την πενιχρή συμμετοχή. Διαπιστώνει ότι λόγω βίαιης προσαρμογής στη νέα ΚΑΠ το εισόδημα μειώθηκε το 2006 κατά 30%, θεωρεί αναποτελεσματική τη διανομή των δικαιωμάτων του και ζητεί να ξεκαθαριστεί ποιοι δικαιούνται επιδοτήσεις. Δεν είναι δυνατόν, ισχυρίζονται, από το ίδιο τσουβάλι να επιδοτούνται πραγματικοί αγρότες και κτηματίες που ασκούν άλλα επαγγέλματα.

Στην εύλογη απορία, γιατί ενώ υπάρχει δυσαρέσκεια και μεγάλη απώλεια εισοδήματος, οι αγρότες δεν κατεβαίνουν στους δρόμους, αγροτοσυνδικαλιστές παρατηρούν:

Πρώτον, ο αγροτικός κόσμος είναι γερασμένος. Πολλοί αγρότες είναι 60- 70 χρόνων και δεν αντέχουν να κατέβουν στους δρόμους και να παραμείνουν εκεί. Οι νέοι σε ηλικία αγρότες δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τις κινητοποιήσεις και να αφοσιωθούν σε αγώνες, αφού οι περισσότεροι έχουν δεύτερη απασχόληση την οποία δεν θέλουν να αφήσουν ούτε για μια μέρα. Αυτό άλλωστε παραδέχθηκε χθες και ο Θ. Κοκκινούλης: «Αυτοί που έβγαιναν στον δρόμο το ΄90 είναι πια πάνω από 60 ετών», είπε.

Δεύτερον, τα κόμματα. Δεν είναι λίγοι οι αγρότες που ανήκουν στη Ν.Δ. και προτρέπουν τους συναδέλφους τους να μη στραφούν εναντίον της κυβέρνησης, καθώς αυτό ενισχύει την προοπτική επιστροφής του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Κατά τον «γαλάζιο στρατηγό» Θ. Κοκκινούλη, «αν θέλεις να βοηθήσεις το κόμμα σου δεν το αφήνεις να κοιμάται ήσυχο, αλλά του υπενθυμίζεις διαρκώς τα προβλήματα της υπαίθρου…».

Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει τη συσπείρωση των οπαδών του καθώς φοβάται τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις και τον κίνδυνο να απορροφηθούν από την Αριστερά. Τέλος, το ΚΚΕ υψώνει τους τόνους θέτοντας ακραία αιτήματα, τα οποία δεν συμμερίζονται αγροτοσυνδικαλιστές που πρόσκεινται στη Ν.Δ. με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει κοινή κάθοδος σε κινητοποιήσεις. Είναι ενδεικτική η προσωρινή σύγκλιση- την περασμένη εβδομάδα – στην Καρδίτσα. Ενώ αρχικά νεοδημοκράτες και κομμουνιστές αποφάσισαν κοινούς αγώνες, με την πρώτη εκδήλωση χώρισαν οι δρόμοι τους. Οι κομμουνιστές ήθελαν μεγάλες κινητοποιήσεις, οι νεοδημοκράτες μικρής κλίμακας. Επιπλέον το πλαίσιο των διεκδικήσεων διαφορετικά το όρισαν οι μεν διαφορετικά οι δε.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ο κορυφαίος των συνδικαλιστών, πρόεδρος της Ενώσεως Συνεταιρισμών Λάρισας Αθαν. Κοκκινούλης, καθορίζει τη στάση του με βασική επιδίωξη να μη βρεθούν μπροστά του άλλοι συνδικαλιστές. Φοβάται να μην ξεπεραστεί από δεξιούς ή αριστερούς συνδικαλιστές.

Το νέο μήνυμα έρχεται από τον Δομοκό. Οι νέοι αγρότες αυτής της περιοχής του Νομού Φθιώτιδας παραμέρισαν τις κομματικές διαφορές και κατάφεραν να ενωθούν στον κοινό σκοπό. Εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις όποιες κινητοποιήσεις. Κάποια στιγμή η κούραση θα δώσει τη θέση της στην αγωνιστική διάθεση, πιστεύουν συνεταιριστές της Θεσσαλίας.

Γαλάζιος εμφύλιος με βέλη για ΚΚΕ


«Νομίζω ότι ο κ. Ρουσόπουλος μπορεί να καυχιέται πως το σχέδιό του, με την επιστράτευση της 5ης φάλαγγας και ηγέτη τον Βαγγέλη Μπούτα, πέτυχε. Να τους χαίρεται η κ. Παπαρήγα» δήλωσε ο επικεφαλής των γαλάζιων αγροτοσυνδικαλιστών Θανάσης Κοκκινούλης (στο κέντρο της φωτό) και έριξε προειδοποιητικές βολές προς την κυβέρνηση για τη στάση των αγροτών. «Ο κ. Μπασιάκος να αφήσει τις ανακοινώσεις του τύπου «δεν υπάρχει πρόβλημα» και να ασχοληθεί με τα προβλήματα που μας απασχολούν, γιατί οι εκλογές δεν αργούν» είπε.